Wang Bukan Segalanya Ada wang semua boleh jadi, no money no talk, ada duit hati senang, ada duit abang sayang... tak de duit abang melayang… kesimpulannya wang menjadi satu keperluan besar dalam kehidupan. Kita sudah biasa dengan kepercayaan bahawa duit tidak boleh membeli kebahagian. Kita sudah biasa mendengar bermacam-macam cerita dan ungkapan mengenai duit, semuanya tidak menggambarkan duit boleh membeli kebahagian. Cuba renung-renungkan bait-bait kata di bawah ini.

“Dengan duit kita boleh membeli tilam, namun kita tidak dapat membeli tidur yang lena"
“Dengan wang anda boleh membeli sebuah rumah tetapi bukan kediaman”
“Dengan wang anda boleh membeli sebuah jam, tetapi bukan masa”
“Dengan wang anda boleh membeli sebuah katil, tetapi bukan tidur.”
“Dengan wang anda boleh membeli buku, tetapi bukannya pengetahuan.”
“Dengan wang anda boleh berjumpa doktor, tetapi bukannya kesihatan yang baik.”
“Dengan wang anda boleh membeli kedudukan, tetapi bukannya kehormatan.”
̶ 0;Dengan wang anda boleh membeli darah, tetapi bukan hidup.”
“Dengan wang anda boleh membeli seks tetapi bukan cinta.”
"Wang tidak boleh beli cinta untuk ku”, the Beatles.”
“Wang adalah punca kepada semua kejahatan.”
“Bila wang dipinjamkan, musuh telah dicipta”, pepatah Portugis.
“Hina besi kerana karat hina manusia kerana miskin (tiada berwang)”
"Wang bukan segala-galanya tetapi segala-galanya memerlukan wang."

Jangan sampai menjadi hamba kepada wang, kerana belum tentu ianya menjamin kebahagian hidup. Wang bukan penyelesaian segala-galanya. Syukurlah dengan rezeki yang ada. Allah SWT menjanjikan rezeki lebih sekiranya kita berusaha... berusahalah dengan cara halal tanpa menindas pihak lain dan mengambil kesempatan pada orang lain.
Hujung-hujung tahun… musim raya nie banyak di antara kita yang pening memikir ker duit nie... jadi renung-renungkan ayat-ayat diatas tu kut hati boleh tenang :)
Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada
Published: 1970-01-01 Hit: 8 Laman Asal
Ramadhan Bukan Bulan Beristirehat atau Tidur
Selamat Datang Ramadhan Al Mubarak 1430 Hijrah. Sekali lagi kita berpuasa. Ramadhan bukan bulan beristirehat atau tidur. Ramadhan mendidik kita agar lasak berjihad menentang musuh sama ada musuh dalam .. ..
main Puteri Tetap Bukan Rawatan Perubatan Alternatif
Walau apa pun dakwaan, aku tetap dengan pendirian salah berubat menggunakan kaedah Main Puteri ni. Ia tetap dipenuhi dengan pemujaan, menyeru sesuatu bermakna meminta pertolongan selai .. ..
sepi bukan bermakna hilang....
aku muncul kembali...setelah lama diri ini menghilang...diri ini terasa terpanggil untuk berblog kembali...insyaallah selepas ini aku ku mengaktifkan diri yang sedia sibuk untuk berb .. ..
Penciptaanku Bukan Sia sia
Himpunan hikmah, pembangkit jiwa,Luahan teladan corak teknologi,Sungguh perlu untuk dihayati,Dari perasaan cinta,Mereka yang digelar ikhwah,Tamsilan yang suka .. ..
Erti Hidup Bukan Hanya Sekadar Memberi v
Bila kita beri orang hadiah dengan harapan orang itu akan memberi semula, tup-tup orang itu tak beri apa-apapun pada kita, mesti kita akan rasa sakit hati, geram, terguris, terhina, d .. ..