Wang Bukan Segalanya Ada wang semua boleh jadi, no money no talk, ada duit hati senang, ada duit abang sayang... tak de duit abang melayang… kesimpulannya wang menjadi satu keperluan besar dalam kehidupan. Kita sudah biasa dengan kepercayaan bahawa duit tidak boleh membeli kebahagian. Kita sudah biasa mendengar bermacam-macam cerita dan ungkapan mengenai duit, semuanya tidak menggambarkan duit boleh membeli kebahagian. Cuba renung-renungkan bait-bait kata di bawah ini.

“Dengan duit kita boleh membeli tilam, namun kita tidak dapat membeli tidur yang lena"
“Dengan wang anda boleh membeli sebuah rumah tetapi bukan kediaman”
“Dengan wang anda boleh membeli sebuah jam, tetapi bukan masa”
“Dengan wang anda boleh membeli sebuah katil, tetapi bukan tidur.”
“Dengan wang anda boleh membeli buku, tetapi bukannya pengetahuan.”
“Dengan wang anda boleh berjumpa doktor, tetapi bukannya kesihatan yang baik.”
“Dengan wang anda boleh membeli kedudukan, tetapi bukannya kehormatan.”
̶ 0;Dengan wang anda boleh membeli darah, tetapi bukan hidup.”
“Dengan wang anda boleh membeli seks tetapi bukan cinta.”
"Wang tidak boleh beli cinta untuk ku”, the Beatles.”
“Wang adalah punca kepada semua kejahatan.”
“Bila wang dipinjamkan, musuh telah dicipta”, pepatah Portugis.
“Hina besi kerana karat hina manusia kerana miskin (tiada berwang)”
"Wang bukan segala-galanya tetapi segala-galanya memerlukan wang."

Jangan sampai menjadi hamba kepada wang, kerana belum tentu ianya menjamin kebahagian hidup. Wang bukan penyelesaian segala-galanya. Syukurlah dengan rezeki yang ada. Allah SWT menjanjikan rezeki lebih sekiranya kita berusaha... berusahalah dengan cara halal tanpa menindas pihak lain dan mengambil kesempatan pada orang lain.
Hujung-hujung tahun… musim raya nie banyak di antara kita yang pening memikir ker duit nie... jadi renung-renungkan ayat-ayat diatas tu kut hati boleh tenang :)
Wassalam, Wa'allahhualam. Salam hormat dan ikhlas daripada
Published: 1970-01-01 Hit: 4 Laman Asal
Ramadhan Bukan Bulan Beristirehat atau Tidur
Selamat Datang Ramadhan Al Mubarak 1430 Hijrah. Sekali lagi kita berpuasa. Ramadhan bukan bulan beristirehat atau tidur. Ramadhan mendidik kita agar lasak berjihad menentang musuh sama ada musuh dalam .. ..
Pelaburan Mata Wang Yg Berpotensi Tinggi Ini Bukti Nya
 Pelaburan mata wang Iraq Dinar (IQD)~ Kyat Myanmar ( Kyatt) ~ Vietnam Dong ( Dong ) cerita dari seorg y pernah merasai "Cash In" beberapa mata wang Oleh knizams .. ..
Emas Dan Perak Bukan Pelaburan
salam..... entry kali nie kira berani mati...heheh...coz sebelum nie aku pernah masuk satu forum yang berkaitan dgn emas dan perak nie...perghh...cam kambing masuk kandang harimau semua t .. ..
Dakwah Bukan Hobi
  Adik : Kak, dakwah tu wajib ke? Kakak : Ye dik. Dakwah tu wajib bagi semua umat Islam. Seperti hadis Nabi SAW "Sampaikanlah dakwah walau satu ayat". Adik seronok ta .. ..
Bioadata Eskay Menunjukkan Dia Bukan Islam
Shazryl Eskay Abdullah adalah nama beliau setelah memeluk Islam. Tetapi siapakah beliau sebelum memeluk Islam? Nama sebenarnya ialah SK Sentil Kumar dan sebab itu ia lebih popular dengan pa .. ..