Warna Aura Mengikut Hari

Warna Aura Mengikut Hari

Panduan warna pakaian harian mengikut fitrah alam dan psikologi, hasil pengkajian Dr Mohammad Aziz Shah bin Mohamed Arip.


AHAD (Hitam)
Maksudnya: Gabungan / Istirehat.

Hari Ahad adalah hari untuk merancang aktiviti pada minggu hadapan dan mengumpul segala kekuatan dan tenaga untuk bergerak aktif bermula Isnin.Hitam kerana untuk halang segala aktiviti supaya tenaga dapat dikumpulkan dan dapat merancang sebaik mungkin untuk minggu hadapan.

ISNIN (Putih)

Maksudnya: Kesucian Rohani.

Hari Isnin adala hari untuk Meeting atau Mesyuarat untuk merancang pada hari itu.


SELASA (Merah Jambu / Ungu) 
Maksudnya: Kasih sayang / Tumpuan.

Juga sebagai warna terapi kerana hari selasa adalah hari yang panas di mana Allah mencipta binatang berbisa di bumi pada hari ini dan Anak Nabi Adam Habil & Qabil juga berlaku kisah pergaduhan dan pembunuhan di antara mereka pada hari ini. Sesiapa yang lahir pada hari ini akan mengalami sikap panas baran dan mudah marah kerana hari Selasa ialah hari yang panas.
Pada hari ini kurang atau tidak digalakkan untuk berjumpa orang ramai hanya melakukan Operasi Kerja sahaja dan selesa ikan apa yang patut.


RABU (Biru) 
Maksudnya: Perhubungan/ Komunikasi.

Pada hari ini hari untuk “Closed- Deal” setelah perjanjian di buat pada hari isnin atau hari-hari sebelum hari Rabu. Untuk appointment atau berjumpa orang ramai sangat digalakkan pada hari ini kerana hari ini ialah hari kekuatan untuk komunikasi.

KHAMIS (Kuning / Oren) 
Maksudnya: Pemikiran / Tenaga.

 Pada hari ini hari untuk menyelesaikan apa jua yang tertangguh seperti menjelaskan hutang dan juga boleh sebagai hari “Closed- Deal”. 

JUMAAT (Hijau / Turqoise) 
MAksudnya: Keseimbangan.

Hari Jumaat dikenali sebagai hari untuk ” Post-Mortem” cek kembali apa yang dilakukan pada minggu ini dan adakah sasaran tercapai. Juga hari untuk bermuhasabah diri dan memohon keampunan atas segala dosa dan kesilapan yang telah dilakukan. 

SABTU (Merah / Merah Hati) 
Maksudnya: Keberanian/ Tuah/ Kemewahan.

Hari ini adalah hari untuk mencuba sesuatu yang baru atau mendalami sesuatu ilmu yang baru. Juga boleh dikatakan hari yang santai untuk berehat bersama keluarga, menonton wayang dan apa jua aktiviti baru yang ingin dilakukakan sesuai pada hari Sabtu hari yang santai.



Sedikit info tambahan


Kaedah Warna Mengikut Nombor Asas Individu
Individu nombor 3 dan 8
Elemen : Api
Elak : warna elemen air

Individu nombor 4 dan 9
Elemen : Kayu
Elak : warna elemen besi

Individu nombor 2 dan 7
Elemen : Air
Elak : warna elemen tanah

Individu nombor 1 dan 6 
Elemen : Besi
Elak : warna elemen air

Individu nombor 5 
Elemen : Tanah
Elak : warna elemen kayu




Published: 2017-08-13 Hit: 40 Laman Asal
Entry di Hari Raya ke-3.
Di hari raya yang bosan ini. mari kita tengok satu gambar.Arnab ni masih bertampal di almari buruk kt umah aku. tak tau kenapa tak de orang nak tanggalkan. maybe sebab masih cantik k .. ..
Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin.
Program Hari Raya Double8 sila rujuk di sini: http://www.facebook.com/topic.php?uid=42228400674&topic=9894*gambar lelaki belakang tu tiada kena mengena dengan sesiapa. .. ..
PEMAKAIAN BAJU BATIK SETIAP HARI KHAMIS mulai nov 09 kot.
 Diambil dari: http://smaplabu.edu.my/gile ah. kne pki baju batik plak ari kamis da macam pekerja kerajaan da ni. kalo aku mmg suh junior je la iron baju batik .. ..
SLMt Hari Raya
Rasanya masih belum terlambat untuk aku mengucapkan selamat hari raya kepada semua... buat pertama kali, aku hanya memberikan ucapan selamat hari raya khas utk semua tanpa ditujukan khas kepada .. ..