Karangan Ulasan  Punca Kemalangan Jalan Raya

Belakangan ini sering berlaku kemalangan di negara kita. Antara punca utama kemalangan tersebut adalah disebabkan kecuaian pemandu. Tamsilnya, terdapat pemandu yang memandu kenderaan sambil menggunakan telefon bimbit. Selain itu, kenderaan yang tidak diselenggara dengan baik akan menyebabkan berlakunya kerosakan pada kenderaan tersebut.Sebagai contoh, terdapat pemilik kenderaan yang masih menggunakan tayar yang haus dan tidak menggantikannya dengan tayar yang baru.Seterusnya, keadaan jalan raya yang tidak diselenggara dengan baik juga menyebabkan kenderaan tidak dapat dikawal dengan baik hingga menyebabkan kemalangan. Akhir sekali, faktor kelemahan penguatkuasaan seperti lambat menjejaki mereka yang sering melanggar  peraturan jalan raya menyumbang kepada peningkatan kemalangan di jalan raya.
                                                                                                     100 patah perkataan
*Warna merah tersurat. Yang tidak diwarnakan tersirat.
Published: 2014-07-03 Hit: 590 Laman Asal
SIRRATUL MUSTAQIM - JALAN TUNGGAL KE SYURGA
THE BRIDGEVery recently someone had sent private messages to me via Facebook, asking me how to be khusyuk in solat. Apparently she had read my previous articles PRA .. ..
Erti Hari Raya AidilFitri
Ada yang memahami Aidil Fitri dengan banyaknya makanan enak, baju baru, duit raya, saat-saat untuk pulang kampung dan lai .. ..
Majlis Hari Raya 2011
Assalamualaikum...Cikgu minta maaf sebab lambat sgt upload gambar majlis raya puasa ari tu... ada pelajar t'tanya2 bila cikgu nak letak gamba... cikgu sibuk sgt ... xsempat nak upload gamb .. ..
Hari Raya Ke3 dah jadi suami orang
Tahun 2015 bertuah bagi Muhammad Amzam bin Ramli .. Berakhirnya zaman bujang bergelar suami orang. .. ..
PEMIMPIN BN SARAWAK KAYA RAYA TETAPI RAKYAT PAPA KEDANA
Selesai sudah tugas saya membantu Pengarah Pilihanraya Pas Sarawak Saudara Fidzuan mencana gerakkerja pilihanraya.Amanah saya seterusnya ialah untuk menyampaikan sumbangan kebajikan yang di amanahkan .. ..