Karangan Ulasan  Punca Kemalangan Jalan Raya

Belakangan ini sering berlaku kemalangan di negara kita. Antara punca utama kemalangan tersebut adalah disebabkan kecuaian pemandu. Tamsilnya, terdapat pemandu yang memandu kenderaan sambil menggunakan telefon bimbit. Selain itu, kenderaan yang tidak diselenggara dengan baik akan menyebabkan berlakunya kerosakan pada kenderaan tersebut.Sebagai contoh, terdapat pemilik kenderaan yang masih menggunakan tayar yang haus dan tidak menggantikannya dengan tayar yang baru.Seterusnya, keadaan jalan raya yang tidak diselenggara dengan baik juga menyebabkan kenderaan tidak dapat dikawal dengan baik hingga menyebabkan kemalangan. Akhir sekali, faktor kelemahan penguatkuasaan seperti lambat menjejaki mereka yang sering melanggar  peraturan jalan raya menyumbang kepada peningkatan kemalangan di jalan raya.
                                                                                                     100 patah perkataan
*Warna merah tersurat. Yang tidak diwarnakan tersirat.
Published: 2014-07-03 Hit: 2511 Laman Asal
Jalan jalan cuci mata!
Hari minggu aku dan suami serta anak pegi makan angin di Bukit Tinggi. Sebenarnya ini bukanlah rancangan asal kami untuk kesana. Mulanya nak ke Genting tapi beralih arah haluan disaat akhir. Kemana pu .. ..
Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1430H
Selamat Hari Raya Aidil Fitri. Minal Aidi Wal Faizin. Maaf Zahir dan Batin.Ikhlas dari :-HJ. WAN MOHD HUJJATULLAH HJ.WAN GHAZALIHJH. SALWANI HJ. ABDUL M .. ..
Kempen Keselamatan Jalan Raya
Pada 16 September 2009 Jabatan Hal Ehwal Pelajar dengan kerjasama beberapa pihak telah menganjurkan Kempen Keselamatan Jalan Raya. Kempen ini bertujuan untuk memberi kesedaran kepada pengg .. ..
Contoh 11 karangan Keperihalan gambaran
Karangan Keperihalan/GambaranPada musim cuti yang lalu, anda telah berpeluang menyertai Kem Motivasi Diri yang dianjurkan oleh sekolah anda. Ceritakan pengalaman anda itu. Pada .. ..
Cadangan Isu Karangan Spm 2014
ISU  KARANGAN CADANGAN ISI FRASA/UNGKAPAN MENARIK FORMAT/PW CARA-CARA SAYA/REMAJA MENGAMALKAN JIMAT CERMAT. .. ..