Karangan Ulasan/Pemindahan Maklumat - Banjir


Banjir berlaku disebabkan oleh beberapa faktor. Antaranya ialah akibat hujan yang berterusan tanpa berhenti-henti akan menyebabkan banjir berlaku. Proses pembandaran menyebabkan banyak kawasan hutan telah diteroka tanpa perancangan yang baik. Aktiviti-aktiviti seperti ini merupakan penyebab berlakunya banjir kilat kerana apabila hujan turun, air akan mengalir dari kawasan bukit ke kawasan yang rendah dan kemudian bertakung, maka lama-kelamaan air akan bertambah dan banjir akan berlaku.Masalah banjir kilat yang sering melanda bandar pula adalah disebabkan longkang yang dibina terlalu kecil dan cetek serta sering tersumbat dengan sampah sarap yang dibuang oleh manusia ke dalamnya.. Apabila berlaku hujan lebat, air akan melimpah keluar dari longkang menyebabkan banjir kilat terjadi.

100 patah perkataan
Published: 2015-08-24 Hit: 310 Laman Asal
SN043 - SICUPAK DARI ISTANBUL - Bukan Setakat Imbasan Sejarah
[SN043] Selamat Hari Raya Eidul Fitri diucapkan kepada semua pembaca Sautun Nahdhah yang dihormati, semoga dengan ketibaan Syawal ini, semangat dan istiqamah dalam mengembalikan kemuliaan Islam d .. ..
Tuntutan Kebebasan Seksual - Petanda Bala Allah Semakin Hampir
Apa sudah jadi dengan Malaysia. Dikala negara sedang bergelut memantapkan ekonomi di tambah pula dengan  persekitaran politik yang semakin mencabar. Kini perlu berhadapan dengan tuntutan melampau .. ..