Bahagian Ibadat


1. Solat :

Solat- ialah beberapa perkataan dan perbuatan yang dimulai dengan takbiratul ihram dan disudahi dengan salam mengikut syarat-syarat tertentu.

Rukun -ialah sesuatu perkara yang mesti ada dan dilakukan dalam setiap amalan.

Rukun solat – ialah perkara-perkara yang wajib dilakukan semasa mengerjakan solat, jika ditinggalkan tidak sah solat itu.

Rukun solat ada 13 mengikut bahagian seperti berikut :
 (sila klik untuk paparan yang lebih jelas)

Kesan rukun solat :

1. mengagungkan Allah
2. Ikhlas
3. berdisiplin
4. merendahkan diri kepada Allah
5. mendapat syafaat nabi Muhammad SAW


2. Syarat sah Solat :

 (sila klik gambar untuk paparan lebih jelas)

Published: 0000-00-00 Hit: 8 Laman Asal
Cerpen Cinta Naim Si Budak Sekolah Agama Bahagian 1
Naim pelajar tingkatan 5 di sebuah Sekolah Agama Persekutuan.Dia seorang yang tinggi ilmu agama dan mempunyai politik yang agak stabil di sekolah dan Siqahnya(Kepercayaan orang terhadapnya) tin .. ..
Daripada Erbakan Kepada Erdogan Bahagian 1
#fullpost{display:inline;} Turki merupakan sebuah negara yang meninggalkan kesan mendalam terhadap sejarah dunia khasnya pada era moden. Ditinjau dari lensa sejarah Isla .. ..
Biografi Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah Al banjari Al makki b
Berikutan beberapa siri Kuliah Pengajian Kitab oleh Syeikh Muhammad Nuruddin Marbu Abdullah al-Banjari al-Makki di Malaysia seperti yang dimaklumkan di dalam blog sebelum ini, berikut dipaparkan .. ..
Tenaga Bahagian 9
Tenaga: Nota (Qi)Nota: QiSIFAT tubuh manusia yang berupaya menyerap haba memang sedia diketahui umum. Karekter haba yang sebenarnya tenaga juga memang sedia diketahui umum. Ia kerana .. ..
Tenaga Bahagian Akhir
Faktor BuntuKEMAMPUAN minda manusia dalam mentaakul dan berfikir boleh diumpamakan seperti bangunan yang bertingkat-tingkat. Malah dalam pembinaan sesetengah bangunan yang tinggi menc .. ..