Notice: Array to string conversion in /home/waktusolat/public_html/templates/user/index.php on line 95
Array Talam Pandan Gula Merah Utk Pot Luck Iftar-Talam Pandan Gula Merah Utk Pot Luck Iftar
 

 

 
26 Syawal, 1438 Hijrah
21-Jul-2017

   
Talam Pandan Gula Merah Utk Pot Luck Iftar

Talam Pandan Gula Merah Utk Pot Luck Iftar




Assalammulaikum. moga semua sehat sejahtera dan tkasih buat semua yg singgah dapurmamasya.Pada para guru selamat bercuti pjg.
Entry kali ni nak kongsi kuih serimuka mama buat utk satu majlis pada 12 Nov lepas anjuran Embassy Malaysia yg diadakan sebelah malam di Grand Nile Tower. Tetamu jemputan terdiri dari rakyat Msia yg berada di sini dan para tetamu dari negara lain.
Sama spt thn lepas mama buat serimuka juga utk majlis yg sama. Dan 2 thn lepas pula , mama buat apam polkadot dan apam mekar juga utk majlis yg sama, boleh tengok sini.
Selain mama ada juga beberapa org kwn mama yg buat kuih serimuka.....5 org semuanya yg buat.Dan semua kuih serimuka habis licin.....menurut mrhusben dia dpt kepingan yg last sekali....rupanya ramai peminat seri muka.


Sehari sebelum itu mama mencuba satu resepi serimuka yg lain sbb ingat nak sediakan utk majlis serimuka resepi yg baru tp tak menjadi....atasnya agak lembik wpun dah kukus agak lama melebihi 1/2 jam.Jadi mama guna saja resepi sama yg pernah buat sebelum ini. Kali ni mama buat 2 adunan.....atas permintaan utk mama sediakan dlm 50 keping. Utk pulut mama kukus sekaligus, dan kemudian mama bahagikan 2 utk kukus lapisan atas. Nasib baik elok tak meragam....biasa kuih yg berkukus ni kdg2 buat hal juga...itu yg tak berani nak kukus semua sekaligus. Dari 2 loyang ni....mama potong 60 kpg utk majlis dan selebihnya utk mkn sendiri di rumah. Utk mudahkan rujukan mama copy semula resepi di sini;

Kuih Serimuka
Sumber; Blog Ijan @ Adunan Citarasaku dan Blog K.liza
Oleh; Dapurmamasya

Bahan A
2cwn beras pulut-rendam 2jam
2 1/2cwn santan cair - 2 cwn dah cukup (mama guna 3/4 pek santan debu S&P)
sedikit garam - pastikan garam letak secukupnya utk rasa lemak pulut

Cara
1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2. Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
3. Lapikkan pelastik dan sapu minyak dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran (8 X 8)(mama guna loyang 7' x 10')
4. Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan lapisan atas/hijau.
NOTA: untuk memasak pulut untuk serimuka ni..masukkan pulut dalam loyang bersama santan dan garam..pastu letakkan loyang tersebut dalam periuk kukusan dan tutup. kukuskan sehingga 30 minit. Keluarkan dan kacau rata..pastu tekan pulut dalam loyang yg mahu digunakan untuk kueh serimuka supaya mampat dan kemas..then baru masuk kan lapisan atas..

B[lapisan hijau]
2cwn santan pekat - (mama guna 1 1/2 santan debu S&P)
1/2cwn t kastad + 1 sdb t ubi
1/2cwn t gandum
1bj telor
1/2cwn gula pasir - tambah@ 3/4 cwn gula kalau nak manis
sdkt garam
3-4 helai daun pndan - guna pandan paste
sedikit pewarna hijau[jika perlu]

cara2nya:
1.blend d pndn dngn sdkt air.tapis..campur dngn santan...jdkan[ 2 cwn santan pekat]
2.Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
3. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
4. Kukuskan lebih kurang 30 minit.
5. Sejukkan dahulu baru potong dengan pisau pelastik.


60 keping serimuka dah berbalut plastik siap utk majlis yg diadakan di Grand Nile Tower, yg terletak dpn Sg Nil......majlis apa? nanti kalau sempat mama kongsikan gambarnya.... ...

www.myjodoh.net
Candy B  Gula Gula Tahan Lama

CANDY B +  COMPLEX  HARGA PROM

Ayam Masak Merah Tomato Puri

ayam ni akak masak kerana kami pergi holiday sempena menyambut HARI BAPA sabtu lalu RES

Candy B  Gula Gula Tahan Lama

CANDY B +  COMPLEX  HARGA PROM

GAMBARAN TENTERA SELENDANG MERAH SEWAKTU 13 MEI 1969

TENTERA SELENDANG MERAH??? Rasanya tak perlu di war-warkan lagi tentang gerakan in

Aktiviti Bulan Lalu  Iftar Bersama Siti Saleha

Terbaru di slot Akasia TV3, drama 7 Hari Mencintaiku terbitan Pena Creative Pictures

Ucapan Terima Kasih & Setinggi-tinggi Penghargaan - Majlis Iftar Jamai Berjalan Lancar

Jawatan Kuasa Persatuan mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada selur

Kuih Kaswi Gula Merah  Sedappp kenyal kenyal memang Mabeles

Resepi yang mabeles, sedap sangat kenyal-kenyal, sapa yang suka kuih kukus, ini salah satu kui

Gambaran Tentera Selendang Merah Sewaktu 13 Mei 1969

TENTERA SELENDANG MERAH??? Rasanya tak perlu di war-warkan lagi tentang gera

Daging Masak Merah Ala Thai....Simple je..

Assalammualaikum semua.... T.kasih buat pengunjung dan teman2 sibe

Resepi Daging Rendang Merah Utara

BAHAN-BAHAN: 1 kg daging 20 tangkai cili kering (kisar) 2 labu bawang besar

Jom Boikot Restoran Cili Merah Sec 9 Shah Alam

Special threat utk ajak rmai2 kwn2 x-specially yg dok shah alam mcm aku... utk RMAI2 BOIKOT KE

Apam Gula Merah  Apam Bodoh

Ini antara apam paling klasik , paling simple , senang yet paling sodap! Agaknya sebab tu ada yg pa

Soto Jawa Utk Hidangan Keluarga

Assalammualaikum semuaUtk bekfas pagi ni rancang nak masak soto....apatah la

RUMAH NUR IMAN ROMPIN IFTAR BERSAMA WARGA MAHKAMAH ROMPIN

Alhamdulillah 13/6/2017..terima kasih diucapkan kpd warga Mahkamah Rompin yg sudi bersama kami dalam

Kuih Talam Berlauk  Resepi 90an

Teringin nak makan kuih ni...nak beli memang tak jual  kat gerai..kecuali bulan Ramadhan...jad

www.myjodoh.net


Dapatkan Waktu Solat terus ke emel anda setiap hari !
Powered by groups.yahoo.com


Baju kurung, tudung, Shop Shoes, Bags, Clothes, tudung bawal, baju raya, fesyen, fashion.