KHASIAT SAMBAL BELACAN Masyarakat Asia Tenggara memang suka makan makanan pedas-pedas. Antara yang paling popular ialah sambal belacan. Salmba belacan dalah menu wajib dihidangkan jika masakan kampung menjadi pilihan anda. Ianya selalu dimakan bersama dengan ulam - ulaman segar seperti ulam raja, pucuk pegaga, timun dan banyak lagi. Antara khasiat sambal belacan ialah :Kaya dengan vitamin C. Ianya bagus untuk kesihatan kulit, gigi, dan tulang.Dapat membakar kalori. Selalu kita makan sambal belacan mesti badan berpeluh-peluh kan. Membersihkan sinus. Rasa pedas dapat melancarkan sinus yang tersumbat dan membantu membersihkan sinus.Dapat mengurangi risiko kanser tertentu seperti kanser prostatDapat meningkatkan selera makanMeningkatkan kesihatan jantungMelancarkan peredaran darahMeningkatkan kadar metabolisme badan Dapat tidur dengan lebih nyenyakDapat mengurangkan rasa tekanan dan depresiWalau bagaimanapun, jika anda mempunyai masalah resdung, rasanya tidak digalakkan meletak belacan di dalam sambal berkenaan sebab ianya akan membuat akan anda terasa gatal di hidung dan asyik bersin je nanti. GV selalu buat sambal tanpa letak belacan, sedap juga la rasanya. Hihi. 

Sumber : Imej Google, Jurnas.Com, Khasiat Cili, souperdiaries.com
Published: 2017-08-12 Hit: 88 Laman Asal
myJodoh.net
Khasiat Sambal Belacan
Masyarakat Asia Tenggara memang suka makan makanan pedas-pedas. Antara yang paling popular ialah sambal belacan. Sambal belacan adalah menu wajib dihidangkan jika masakan kampung menjadi pilihan anda. .. ..
My Favourite Malaysian Cuisine Food Sambal Udang prawn Sambal
Sambal Udang is a much celebrated recipe in my family and everyone loves it. My late grandmother made a killer dish of sambal udang ...its always the most popular dish on my fa .. ..
Kelebihan Dan Khasiat Surah Al waqiah
Sabda Rasulullah s.a.w.: “Sesiapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.” Sabda Rasulullah s.a.w. : “Siapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap .. ..
Batu Tabasheer Khasiat Dan Kegunaan
Dan bumi pula dijadikannya rata untuk kegunaan manusia dan makhluk-makhlukNya yang lain: (Ar-Rahmaan 55:10) Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak du .. ..