23 Zulhijjah, 1436 Hijrah
07-Oct-2015

   

Formula

  1. Pengiraan waktu solat di laman web ini adalah berdasarkan formula yang dikeluarkan oleh JAKIM. Anda boleh dapatkan formula tersebut di sini.
  2. Anda juga perlu mendapatkan data matahari untuk tahun yang berkenaan. Tak payah susah-susah nak kira, mesti tak boleh dapat sama dengan jadual yang dikeluarkan JAKIM. Memandangkan JAKIM bertanggungjawab untuk menentukan waktu solat dan zon-zon solat, ikut saja laaa depa, buat apa-apa susah-susah.
  3. Anda juga perlu mendapatkan senarai zon penyelarasan waktu solat di sini.
  4. Terdapat banyak perbezaan antara skrip pengiraan waktu solat yang sering kita temui di internet berbandingan formula dari JAKIM. Justeru, waktu-waktu solat yang dihasilkan oleh kedua-dua sumber berbeza. Sebahagian penjelasan terdapat di sini. Selebihnya adalah berkaitan dengan perbezaan cara kiraan berpandukan mazhab masing-masing.
  5. Saya tak pandai nak explain panjang-panjang .. saya bukannya Ahli Falak, hanya seorang programmer cabok .. berikut saya sertakan contoh pengiraan SEMASA berdasarkan formula yang dikeluarkan oleh pihak JAKIM.
  6. Dengan adanya kiraan semasa berdasarkan formula dari JAKIM, diharap dapat menaikkan integriti waktu solat laman web ini.

Fatal error: Call to undefined function fetch_array() in /home/waktusolat/public_html/formula.php on line 28