ADAB MAKMUM SOLAT JUMAAT Adab Makmum Solat Jumaat
       Adab-adab ketika di masjid:
(a)   memakai bau-bauan;(b)   memakai pakaian yang suci dan bersih;(c)   sentiasa dalam keadaan berwuduk;(d)   menjaga ketenteraman dengan tidak berbuat bising.
        Adab ketika masuk masjid:
(a)   melangkah masuk ke dalam masjid dengan kaki kanan;(b)   membaca doa;(c)   tidak melangkah makmum yang berada dalam masjid;(d)   penuhkan saf kosong di hadapan.
         Adab-adab setelah masuk ke dalam masjid:
(a)   solat sunat Tahiyatul Masjid sebelum duduk;(b)   berniat iktikaf;(c)   bersalam dengan jemaah yang berhampiran;(d)   membaca al Quran, berselawat, berzikir dan berdoa.
        Adab-adab sebelum solat Jumaat:
(a)   mandi sunat Jumaat;(b)   memotong kuku, menggunting misai dan bercukur;(c)   memakai pakaian yang bersih dan suci;(d)   memakai bau-bauan yang diharuskan.
       Adab selepas solat Jumaat:
(a)   mengerjakan solat sunat;(b)   berdoa selepas selesai menunaikan solat(c)   membaca doa keluar masjid(d)   bersegera meneruskan aktiviti harian setelah selesai solat Jumaat.

Published: 2012-05-04 Hit: 45 Laman Asal
ADAB - ADAB PERSAHABATAN
1.    Mencintai sahabat kerana Allah Subhanahuwata’ala:Satu daripada sifat-sifat muslim yang benar ialah cinta kepada saudara atau sahabatnya dengan cinta ikhlas yang mengharap .. ..
majlis berbuka puasa & solat terawih di MPT1000
salam, di jemput En/Puan/Cik dan keluarga ke Majlis berbuka puasa dan Solat Terawih di Markaz PAS Tanah Seribu, Kg. Batu Masjid Pada 16 hb Julai 2011 bermula jam 7.00ptg. Aturcara Majlis: .. ..