ADAB MAKMUM SOLAT JUMAAT Adab Makmum Solat Jumaat
       Adab-adab ketika di masjid:
(a)   memakai bau-bauan;(b)   memakai pakaian yang suci dan bersih;(c)   sentiasa dalam keadaan berwuduk;(d)   menjaga ketenteraman dengan tidak berbuat bising.
        Adab ketika masuk masjid:
(a)   melangkah masuk ke dalam masjid dengan kaki kanan;(b)   membaca doa;(c)   tidak melangkah makmum yang berada dalam masjid;(d)   penuhkan saf kosong di hadapan.
         Adab-adab setelah masuk ke dalam masjid:
(a)   solat sunat Tahiyatul Masjid sebelum duduk;(b)   berniat iktikaf;(c)   bersalam dengan jemaah yang berhampiran;(d)   membaca al Quran, berselawat, berzikir dan berdoa.
        Adab-adab sebelum solat Jumaat:
(a)   mandi sunat Jumaat;(b)   memotong kuku, menggunting misai dan bercukur;(c)   memakai pakaian yang bersih dan suci;(d)   memakai bau-bauan yang diharuskan.
       Adab selepas solat Jumaat:
(a)   mengerjakan solat sunat;(b)   berdoa selepas selesai menunaikan solat(c)   membaca doa keluar masjid(d)   bersegera meneruskan aktiviti harian setelah selesai solat Jumaat.

Published: 2012-05-04 Hit: 31 Laman Asal
Mari Muhasabah Solat Kita
Dipetik dari http://fiqh-sunnah.blogspot.com/As-Salaamu ‘alaikum, Alhamdulillah, kalau sebelum ini, saya dapat compiled berkenaan Doa-doa dan Zikir-zikir Rasulullah s.a.w., kali ni .. ..
Kaedah dan Adab Berdoa
# Hendaklah dalam keadaan suci dari hadas kecil dan besar selain memakai pakaian bersih serta tempat berdoa yang selesa.# Menghadap kiblat dan berdoalah dengan khusyuk tawaduk selain mere .. ..
Rapat Umum Kalimah Allah Jumaat Ini Di Kg Baru
Suatu rapat umum akan diadakan di Masjid Jamek Kg Baru Jumaat ini selepas solat Jumaat, demikian menurut Setiausaha Agun .. ..
KUTIPAN JUMAAT BULAN MEI 2013
Kutipan jumaat sepanjang bulan Mei yang lalu adalah seperti berikut; TARIKH Kutipan Mingguan 03/05/2013 RM 1,128 10/05/2013 RM 980 17/05/2013 RM 770 24/05/2013 .. ..