Bacaan Panjang Surah Dalam Solat Soalan Assalamualaikum Ustaz, bacaan surah dalam solat mestilah ikut turutan dalam Al-Quran antara rakaat pertama dengan kedua. Dan satu lagi bacaan surah rakaat pertama mestilah lebih panjang dari rakaat kedua. Jadi soalannya antara surah al-ikhlas dengan surah an-nas yang mana perlu dibaca dahulu? Jawapan Waalaikumusalam,
Semasa melakukan solat, sama ada solat fardu atau sunat anda diminta untuk membaca surah.Membaca surah ketika solat itu hukumnya adalah sunat sahaja.Apa yang penting ketika melaksanakan solat jangan sekali-kali anda tertinggal 13 rukun solat sebagaimana yang telah ditetapkan oleh syarak.
Sekiranya  anda  tidak membaca  surah pun, solat  anda  tetap sah,cuma jika dibaca ia boleh menambahkan  lagi pahala ketika melakukan solat.
Mengikut urutan dalam peraturan solat,seeluk-eluknya  sunat  anda membaca  surah al-Ikhlas pada rakaat pertama  selepas Fatihah dan surah al-Nas pada rakaat berikutnya selepas Fatihah.
Andaikata anda baca al_nas pada rakaat pertama dan al-Ikhlas pada rakaat keduapun, sah solat anda,cuma hukumnya adalah makruh.Ini  kerana kedudukan surah sebagaimana yang telah disusun oleh ulamak dalam bidang al-Quran agak terbalik.Wallahu a'lam.
Published: 2013-04-19 Hit: 4 Laman Asal
Kesilapan Kerap Muslim Dalam Bulan Ramadhan (Bahagian II)
6) Menunaikan solat terawih di masjid dengan niat inginkan meriah.Malanglah mereka kerana setiap amalan di kira dengan niat, jika niat utama seseorang itu (samada lelaki atau wanita) hadir k .. ..
Fadhilat dan Khasiat Surah Al-Qadar
Fadhilat dan Khasiat Surah Al-QadarErtinya :“Sesungguhnya Kami telah menurunkan (al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa d .. ..
Berjaga-jaga Selat Melaka Dalam Bahaya
Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir di perairan Selat Melaka Utara, Selatan dan Utara Reef serta Labuan yang dijangka berterusan hingga lewat pagi ini. .. ..
AKHLAK DALAM ISLAM
PENGERTIAN AKHLAKDari segi bahasa berasal dari perkataan al-khulq atau al-khuluq yang bererti tabiat, kebiasaan atau maruah, jamaknya ialah al-akhlaq.Dari segi istilah ialah serumpun sifat atau nilai .. ..
majlis berbuka puasa & solat terawih di MPT1000
salam, di jemput En/Puan/Cik dan keluarga ke Majlis berbuka puasa dan Solat Terawih di Markaz PAS Tanah Seribu, Kg. Batu Masjid Pada 16 hb Julai 2011 bermula jam 7.00ptg. Aturcara Majlis: .. ..