7 KELEBIHAN ORANG YANG MEMILIKI SIFAT SABAR
Sebagaimana Sabda Nabi S.A.W. yang bermaksud:
“…dan sesiapa yang bersabar, maka Allah akan mejadikan dirinya penyabar, dan tiada pemberian yang Allah berikan kepada seseorang yang lebih baik dan lebih luas manfaatnya daripada kesabaran.”

Riwayat Bukhari & Muslim

Pengajaran:

1. Sabar adalah sifat mulia (mahmudah) yang mesti dimiliki oleh setiap umat islam

2. Untuk memiliki sifat sabar, perlulah mempunyai latihan yang berterusan.

3. Orang yang berusaha melatih dirinya bersabar dan terus bersabar adalah orang yang dikasihi serta dekat dengan Allah SWT. Allah memandangnya dengan pandangan rahmat.

4. Orang yang bayak bersabar dalam membentuk dirinya untuk menjadi seorang penyabar (as-sobirrun), tidak akan disia-siakan Allah. Akhirnya, ia akan ditulis di sisi Allah sebagai hamba yang penyabar.

5. Apabila seseorang memiliki sifat sabar, maka ia telah memiliki kebaikan dan keuntungan yang banyak.

6. Apabila seseorang dianugerahkan sifat sabar, maka ketahuilah bahawa Allah Taala mahu memberikan kepadanya manfaat yang besar lagi luas, berpanjangan dari dunia hingga ke akhirat.

7. Antara keutamaan sifat sabar ialah:
· >> Masuk syurga tanpa hisab (perhitungan)
· >> Diampunkan dosa-dosa yang lalu
· >> Memiliki iman sejati
Published: 2011-09-24 Hit: 3 Laman Asal
Bila Semua Orang Bercakap Pasal RAYANI AIR
Tahniah bagi penerbangan sulong RAYANI AIR namun masih ramai yang mempertikai tentang perlaksanaan RAYANI AIR harap isu syariah bukan isu utama bagi penumpang pelancong asing. Cuba t .. ..
SIFAT-SIFAT YANG HARUS ADA BAGI ORANG YANG AKAN MELAKUKAN PENGUBATAN
Harus mempunyai akidah yang benar, bersih dan jernih.Harus mewujudkan tauhid yang murni, baik dalam ucapan mahupun dalam perbuatan.Harus mempunyai keyakinan bahawa firma .. ..
tak ada idea daripada orang pemalas
Dah lama aku tak rajin tulis blog..kalau ikut dulu sebulan boleh mencecah berpuluh..hehe..lani satu dua pun kurang..mungkin kesibukan dan ketiadaan masa untuk aku mengoreng idea tapi mmg jawapan utama .. ..
macam mana nak buat orang jatuh cinta kt kita??
sudah berkurun lama tak update..serius mmg malas gile nak menaip membatu depan laptop nih..boleh kematu bontot..haha agak melampau disitu ye..ok lah kali nih aku nak share tips untuk membuat org jatuh .. ..
SAPP makin pecah dengan keluarnya orang kuat mereka gara2 terpedaya de
Raymond Tan serah surat letak jawatan dalam SAPP KOTA KINABALU 10 Nov. - Timbalan Ketua Menteri, Datuk Raymond Tan Shu Kiah ( gambar ) hari ini menyerahkan surat peletakan jawatannya sebagai Timbal .. ..