7 KELEBIHAN ORANG YANG MEMILIKI SIFAT SABAR
Sebagaimana Sabda Nabi S.A.W. yang bermaksud:
“…dan sesiapa yang bersabar, maka Allah akan mejadikan dirinya penyabar, dan tiada pemberian yang Allah berikan kepada seseorang yang lebih baik dan lebih luas manfaatnya daripada kesabaran.”

Riwayat Bukhari & Muslim

Pengajaran:

1. Sabar adalah sifat mulia (mahmudah) yang mesti dimiliki oleh setiap umat islam

2. Untuk memiliki sifat sabar, perlulah mempunyai latihan yang berterusan.

3. Orang yang berusaha melatih dirinya bersabar dan terus bersabar adalah orang yang dikasihi serta dekat dengan Allah SWT. Allah memandangnya dengan pandangan rahmat.

4. Orang yang bayak bersabar dalam membentuk dirinya untuk menjadi seorang penyabar (as-sobirrun), tidak akan disia-siakan Allah. Akhirnya, ia akan ditulis di sisi Allah sebagai hamba yang penyabar.

5. Apabila seseorang memiliki sifat sabar, maka ia telah memiliki kebaikan dan keuntungan yang banyak.

6. Apabila seseorang dianugerahkan sifat sabar, maka ketahuilah bahawa Allah Taala mahu memberikan kepadanya manfaat yang besar lagi luas, berpanjangan dari dunia hingga ke akhirat.

7. Antara keutamaan sifat sabar ialah:
· >> Masuk syurga tanpa hisab (perhitungan)
· >> Diampunkan dosa-dosa yang lalu
· >> Memiliki iman sejati
Published: 2011-09-24 Hit: 34 Laman Asal
AntAra SabaR daN mEngeLUH
Assalamualaikum wa sObahaN laill....Kali ny nk kOngsi pOst yg baru..pOst kali nY cOz da Owg yg nk sO sy wat jE la..x pe la kaN dy mnX bnDa yg baiK sO sY tlG cArikan jE la.... .. ..
NASIHAT ATAS 7 PERKARA
Hazrat Abu Zar Al-Ghifari R.a berkata,” Kekasihku Rasulullah SAW pernah menasihatiku dengan tujuh perkara:1)      Aku telah diperintahkan, sayangilah orang-orang miskin .. ..
MEREKA ORANG SURAU
Seperti biasa, dalam keadaan tertekan dan tegang, aku mengunjungi blog kawan2 dan juga blog2 yang sama waktu dengannya..Oh ya..kenapa aku tertekan??..kerana aku sedang menanda skrip2 jawap .. ..
TABIAT ORANG MALAYSIA
Tujuan paling utama aku hasilkan blog ni adalah untuk merekod perjalanan hidup aku dari hari ke hari..sedaya upaya aku cuba karangkan apa yang termampu berdasarkan pengalaman sehari-hari.. .. ..
SETELAH 7 TAHUN 3 BULAN BLOG INI TIDAK DISENTUH
2009Tinggalkan Kolej Uniti, Port Dickson (Jawatan : Pensyarah Matematik)Posting jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah (Jawatan :Guru Matematik di SMK Serting Hilir KompleksBeli kereta perta .. ..