Qasar atau solat tamam?  

Yang mana lebih afdhal, mengqasar solat atau solat secara sempurna?


Menurut pendapat yang masyhur dalam mazhab Syafie, pendapat Imam Ahmad dan Khulafa’ Ar Rasyidin mengqasar solat lebih afdhal dari solat sempurna. Imam Nawawi di dalam Syarah Soheh Muslim mengatakan pendapat yang sahih dan masyhur ialah mengqasar solat hukumnya adalah lebih afdhal. (Al-Fiqh Al-Islami wa Adillatuh, jil 2, hal 1340/ Syarah Soheh Muslim oleh Nawawi, jil 3, hal 159, hadis no 685))

Jika pemberian manusia yang dimuliakan seperti rajaraja kita amat menghargainya apatah lagi sekiranya pemberian tersebut datangnya daripada Allah SWT, amat wajar kita mengambilnya


Sumber: 120 PERSOALAN PRAKTIKAL SOLAT JAMAK DAN QASAR Oleh: Ustaz Zulkarnain Dollah dan Ustaz Azhar Yahya

Published: 2009-09-17 Hit: 24 Laman Asal
Ramadhan Bukan Bulan Beristirehat atau Tidur
Selamat Datang Ramadhan Al Mubarak 1430 Hijrah. Sekali lagi kita berpuasa. Ramadhan bukan bulan beristirehat atau tidur. Ramadhan mendidik kita agar lasak berjihad menentang musuh sama ada musuh dalam .. ..
Mari Muhasabah Solat Kita
Dipetik dari http://fiqh-sunnah.blogspot.com/As-Salaamu ‘alaikum, Alhamdulillah, kalau sebelum ini, saya dapat compiled berkenaan Doa-doa dan Zikir-zikir Rasulullah s.a.w., kali ni .. ..
Syawal Pesta Kemenangan Atau Pesta Lepas Gian
assalamualaikum ...hari raya ..hari yang mulia sungguh bererti kepada kita.. tua muda miskin dan kaya menyambutnya dengan gembira ..selamat hari raya aidilfitri semoga sahabat serta teman .. ..
Hot Himpunan Maklumat Berkenaan Jual Beli Hartanah Atau Rumah Tanah S
RUMAH UNTUK DI JUAL / HOUSE FOR SALE 2 STOREY TERRACED   (end terrace house) 203 sqm / 2,185 sq ft Guarded Area Excellent Condition JASNI .. ..