Qasar atau solat tamam?  

Yang mana lebih afdhal, mengqasar solat atau solat secara sempurna?


Menurut pendapat yang masyhur dalam mazhab Syafie, pendapat Imam Ahmad dan Khulafa’ Ar Rasyidin mengqasar solat lebih afdhal dari solat sempurna. Imam Nawawi di dalam Syarah Soheh Muslim mengatakan pendapat yang sahih dan masyhur ialah mengqasar solat hukumnya adalah lebih afdhal. (Al-Fiqh Al-Islami wa Adillatuh, jil 2, hal 1340/ Syarah Soheh Muslim oleh Nawawi, jil 3, hal 159, hadis no 685))

Jika pemberian manusia yang dimuliakan seperti rajaraja kita amat menghargainya apatah lagi sekiranya pemberian tersebut datangnya daripada Allah SWT, amat wajar kita mengambilnya


Sumber: 120 PERSOALAN PRAKTIKAL SOLAT JAMAK DAN QASAR Oleh: Ustaz Zulkarnain Dollah dan Ustaz Azhar Yahya

Published: 2009-09-17 Hit: 11 Laman Asal
Ramadhan Bukan Bulan Beristirehat atau Tidur
Selamat Datang Ramadhan Al Mubarak 1430 Hijrah. Sekali lagi kita berpuasa. Ramadhan bukan bulan beristirehat atau tidur. Ramadhan mendidik kita agar lasak berjihad menentang musuh sama ada musuh dalam .. ..
Mari Muhasabah Solat Kita
Dipetik dari http://fiqh-sunnah.blogspot.com/As-Salaamu ‘alaikum, Alhamdulillah, kalau sebelum ini, saya dapat compiled berkenaan Doa-doa dan Zikir-zikir Rasulullah s.a.w., kali ni .. ..
Gangguan Cacing Atau Benang Dalam Mata
gambaran penglihatan mata anda dengan kehadiran cacing ataupun bebenang.... adakah anda pernah ternampak cacing ataupun bebenang di dalam mata??? ini dinamakan floaters dalam bahasa medicalnya. .. ..
Belum Pasti Kerusi Siapa atau Malaysiakini
Malaysiakini : PKR pilih Mansor ganti Fairus Apr 27, 09 6:15pmPKR akhirnya menemui calon timbalan satu ketua menteri Pulau Pi .. ..