Sambal Ikan Bilis Goreng Tempoyak
Masa mengemas dan packing barang semakin suntuk. Esok kami kena mencari rumah sewa lagi Ipoh.

Huhu 3minggu sudah, tak jumpa rumah area hospital tu haha jangan kena tido hotel sudah hehe

Ok. Apa makanan korang yang yang mudah dimasak, siap lauk dalam masa kurang 5minit?

Haaa kan hari tu ada buat tempoyak, jadi ini makan malam untuk hari ni: Nasi panas + Samabal Ikan Bilis Tempoyak!


Nyum2, cepat dan mudah jugak (" .)

CARA- CARANYA:
1. Goreng garing ikan bilis dan asingkan

2.Tumbuk 3 bj bawang merah dan 1 biji bawang putih bersama cili api + sedikit kunyit hidup

* saya tumbuh ala2 sederhana lumat je, saje tak mau halus2 sangat hehe
* sukahati korang lah nak banyak mana cili tu - jangan sampai jadi buasir sudah! )

3. Titikkan 1 batang serai

4. Kurangkan minyak ikan bilis tadi, tumis bahan yang telah ditumbuk + serai tadi sampai naik bau

5. Masukkan tempoyak sedap anda, kacau rata

6. letak 1 sudu teh gula dan perah asam limau sikit/letak asam keping 1 untuk tambah masam


7. Gaulkan dengan ikan bilis tadi, tutup api dan sengetkan kuali untuk tos minyak


8. Ready to eat!! C:


Published: 2017-12-08 Hit: 11 Laman Asal
Restoran Sekinchan Ikan Bakar @ Taman Setiawangsa, Kuala Lumpur.
I must say Restoran Sekinchan Ikan Bakar is rather bold to open such a big outlet at Taman Setiawangsa as it was once a sleepy housing area in Kuala Lumpur. Time might have changed. This once a s .. ..
Jerantut Bandar Ikan Kelah
Cadangan yang telah di war-warkan Bandar Jerantut ini akan disebut Jerantut - Bandar Ikan kelah @ keloh dalam bahasa tempatan (Mahseer) ... Cadangan yang telah d .. ..
Sambal Tumis Ikan Bilis ii Sedap Sangat tanpa Bawang Putih
Masa saya keje JKR Bhg. Pendidikan dulu, saya satu  pejabat dengan sorang akak ni orang Rawa Perak. Dia cerita kalau nak sambal tumis sedap jangan bubuh bawang .. ..
Nasi Goreng Morning
bahan : nasi sejuk (nasi semalam) bawang besar bawang putih cili padi ikan bilis sedikit air ^ basuh dan kisar bahan di atas telur ayam knorr serb .. ..
Asam Pedas Ikan Pari
Assalamualaikum...... Salam sejahtera semua. Tengah buat apa tu? Nonton tv ye....tengok jalan2 cari makan ke? Jom makan2 tak perlu jalan2 tau. Bila hujung2 minggu nie tak keluar ke mana2....m .. ..