Konsep Kssr
Rakaman Pengajaran Makro dan Mikro
Pengajaran makro dan mikro merupakan salah satu subjek pelajaran yang perlu dilalui oleh semua pelajar yang mengambil kursus pendidikan. Oleh itu, di sini saya ada menyediakan contoh rakaman pengajaran makro dan mikro yang telah saya rekodkan semasa sesi pengajaran dilakukan didalam kelas. Sebelum itu mari kita ketahui apakah itu pengajaran makro dan mikro. Menurut sharifah alwiah (1986), pengajaran mikro itu adalah satu teknik pengajaran untuk meningkatkan kemahiran pengajaran guru dalam aspek-aspek tertentu seperti set induksi atau motivasi, penyoalan, variasi rangsangan, penggunaan white board atau papan hitam, alat bantuan mengajar, pengukuhan, penutup dan lain-lain lagi. Dan menurut Mok Soon Sang (2008), pengajaran mikro adalah suatu teknik pengajaran yang mengambil masa mengajar selama 5 hingga 15 minit untuk mengajar sesuatu kemahiran pelajaran dalam sesuatu kumpulan guru pelatih, yang biasanya terdiri daripada 5 hingga 10 orang sahaja.
 Mari kita lihat bersama rakaman yang telah saya sediakan ini : 

Published: 2011-08-12 Hit: 16 Laman Asal
MODUL KSSR LITERASI
Modul Latihan KSSR Literasi Tahun 1Untuk Cikgu-cikgu yang mengajar KSSR Literasi tahun 1 disini saya ingin berkongsi dengan cikgu-cikgu mengenai Modul Latihan untuk KSSR tahun 1. Modul lat .. ..
BAHAN-BAHAN KSSR PENDIDIKAN ISLAM
Berikut adalah bahan-bahan untuk KSSR dari website Bahagian Pembangunan Kurikulum, Kementerian Pelajaran Malaysia dan bahan JU dari PPD lain-lain. untuk download, right click -> save link as .. ..
PERLAKSANAAN KSSR TAHUN 2011
28 September hingga 8 Oktober minggu pemantauan perlaksanaan KSSR Tahun 1 di 55 buah sekolah di Daerah Manjung. SK Seri Sitiawan , Manjung Raya, telah dilawati oleh salah seorang pegawai dari Jabatan .. ..
Modul Pengajaran Kssr Sains Tahun 1
MODUL PENGAJARAN KSSR SAINS TAHUN 1 Rujukan yang dibekalkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia kepada semua guru Sains KSSR Tahun 1 mulai tahun 2011. Ianya didatangkan dengan Standard Pe .. ..
Musim Kursus Penyebaran Kssr Dan Pbs Tahun 4
Beberapa orang guru telah dipilih oleh pihak pentadbir sekolah untuk menghadiri Kursus Penyebaran KSSR dan PBS Tahun 4 yang sedang dan telah dijalankan di beberapa sekolah di sekitar Segamat. .. ..