Array Kelebihan Pendidikan Maya dan Langkah Menggalakkan Penggunaan Pendidikan Maya-Kelebihan Pendidikan Maya dan Langkah Menggalakkan Penggunaan Pendidikan Maya
 

 

 
24 JamadilAwwal, 1438 Hijrah
20-Feb-2017

   
Kelebihan Pendidikan Maya dan Langkah Menggalakkan Penggunaan Pendidikan Maya

Kelebihan Pendidikan Maya dan Langkah Menggalakkan Penggunaan Pendidikan MayaDalam usaha kerajaan memartabatkan sistem pendidikan agar bertaraf dunia, sistem pengajaran dan pembelajaran secara maya telah diperkenalkan di sekolah dan institusi pengajian tinggi. Bincangkan kelebihan-kelebihan pendidikan maya dan usaha-usaha untuk menggalakkan penggunaan pendidikan maya.
SUMBER; http://cikgujana.blogspot.com/2009/06/soalan-dalam-usaha-kerajaan.html
Pepatah ada mengatakan ‘zaman beralih, musim bertukar’,sememangnya tidak dapat dinafikan lagi pendidikan konvensional kini telah bertukar wajah. Sistem pendidikan maya telah diperkenalkan di negara kita atas usaha kerajaan untuk memartabatkan lagi sistem pendidikan kita agar bertaraf dunia. Sistem ini bertujuan untuk melonjakkan taraf pendidikan rakyat Malaysia agar setanding dengan sistem pendidikan di negara-negara maju dan juga untuk meningkatkan sistem pengajaran dan pembelajaran agar boleh diaplikasikasikan di seluruh dunia. Pendidikan maya merupakan satu bentuk pendidikan masa depan yang akan memaksimumkan penggunaan Teknologi dan Maklumat dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Pendidikan maya dapat ditakrifkan sebagai sistem pengajaran dan pembelajaran yang melepasi sempadan bilik kuliah atau kelas di sekolah. Jika kita menerobosi secara terperinci tentang sisitem pendidikan maya ini, banyak kelebihan yang bakal kita dapati.
            Dalam hal ini, pendidikan maya membolehkan para pelajar mengikuti tutorial tanpa perlu terikat dengan waktu pembelajaran di dalam kelas. Hal ini kerana, para pelajar dapat menghadiri mana-mana sidang dimana-mana sahaja tanpa mengira waktu. Pembelajaran secara asinkronis ini memudahkan lagi para pelajar untuk melakukan perbincangan pada bila-bila masa, di mana-mana sahaja tanpa perlu duduk setempat bersama-sama. Hasilnya, lebih banyak informasi dapat digali dan pelbagai idea baru dapat ditunasi. Selain itu, sitem ini turut membuka peluang untuk para pelajar berinteraksi menggunakan internet dan juga e-mel. Hal ini secara tidak langsung dapat menjimatkan lagi masa para pelajar.             Dalam nada yang serupa, menerusi sistem pendidikan maya, para pelajar dapat menggunakan E-buku yang boleh dimuat turun secara langsung dari alam maya. E-Buku mempunyai pelbagai aplikasi. Antaranya termasuklah pemprosesan kata, hamparan data, senarai kandungan, kalendar dan sebagainya. Dengan e-buku itu, para pelajar tidak perlu membawa buku yang banyak. Penggunaan buku elektronik ini dijangka dapat mengurangkan kos bagi Skim Pinjaman Buku Teks (SPBT) di sekolah dalam jangka masa yang panjang. Penggunaan e-buku mampu menangani kepelbagaian masalah pelajar dalam bidang akademik di dalam sesebuah kelas. E-buku menjadi suatu wahana dengan pendekatan interpersonal antara guru dengan pelajar. Sebagai seorang pelajar, internet juga boleh dijadikan sebagai medium rujukan. Malahan, internet juga dianggap sebagai perpustakaan maya yang menyimpan khazanah ilmu pengetahuan. Maklumat yang diperoleh lebih cepat, mudah dan dapat menjimatkan masa.
Di samping itu, para pelajar terutama di peringkat pengajian tinggi tidak perlu lagi bersemuka dengan pensyarah. Sebagai contoh Pendidikan Jarak Jauh (PJJ) membolehkan para pensyarah mengendalikan telesidang yang menggabungkan audio, video dan grafik dapat dilakukan di lokasi yang berbeza dengan peralatan canggih dan didengari ramai tanpa melibatkan kos yang tinggi. Malahan, konsep universiti terbuka seperti Universiti Tun Abdul Razak dapat dirancakkan lagi kewujudannya tanpa pelajar perlu bersua muka dengan pensyarah seperti masa ini. Dalam hal ini, golongan seperti suri rumah dan pesara dapat terus melanjutkan pelajaran tanpa perlu menghadirkan diri di institusi pendidikan. Hal ini secara tidak langsung dapat memanifestasikan slogan pendidikan sepanjang hayat yang digalakkan oleh kerajaan.           Seterusnya, pendidikan secara maya juga dapat menjimatkan pelbagai kos kehidupan seperti penginapan dan pembelanjaan. Hal ini kerana pendidikan maya boleh dilakukan di rumah. Hal ini secara tidak langsung telah menjimatkan kos perbelanjaan dan penginapan para pelajar. Demi melonjakkan lagi sistem pendidikan di negara kita, pelbagai usaha telah dilakukan untuk menggalakkan pendidikan maya dalam kalangan masyarakat. Antara usaha yang telah di lakukan ialah menaik taraf sekolah dan institut pengajian tinggi. Kementerian Pelajaran telah melaksanakan Pelan Induk Pembangunan dan Pendidikan (PIPP) yang bertujuan untuk menghasilkan pendidikan yang berkualiti untuk semua lapisan masyarakat.Menerusi teras yang keenam Pelan Induk Pembangunan dan Pendidikan, Kementerian Pelajaran berhasrat untuk melonjakkan kecemerlangan institusi pendidikan tidak kira sama ada sekolah mahupun institusi pengajian tinggi. Sebagai contoh, menerusi PIPP, sebanyak 60 buah sekolah telah dinaik taraf sebagai sekolah kluster.Skolah Kluster dapat disignifikasikan sebagai satu jenama yang diberi kepada sekolah yang dikenal pasti kecemerlangannya dalam klusternya daripada aspek pengurusan sekolah dan kemenjadian murid. Penggunaan kemudahan teknologi maklumat yang disediakan perlu diikuti oleh semua pelajar sekolah kluster. Misalnya, beberapa sekolah kluster telah mengambil beberapa langkah untuk mempraktikkan pendidikan maya dalam proses pembelajaran dan pengajaran di sekolah seperti menghantar tugasan melalui e-mel dan juga melakukan pembentangan melalui pengunaan komputer. Para pelajar juga digalakkan untuk menguasai perisian komputer seperti Microsoft Words, Microsoft Power Point dan sebagainya. Di samping itu, banyak universiti telah diiktiraf sebagai Universiti penyelidikan seperti Universiti Malaya dan juga Unversiti Sains Malaysia untuk melonjakkan lagi sistem pendidikan di negara kita.
            Kesimpulannya, sememangnya pendidikan maya memberikan pelbagai kelebihan kepada seluruh lapisan masyarakat. Umum mengetahui bahawa bentuk pengaajaran dan pembelajaran yang baharu membolehkan rakyat meningkatkan kemahiran dan kelayakan akademik. Pelaksanaan sistem pendidikan maya di negara kita dapat meluaskan lagi horizon minda para pelajar. Para pelajar akan lebih terdedah dengan dunia globalisasi sekiranya pendidikan maya dilaksnakan secara menyeluruh. Walaupun usia telah meningkat ilmu pengetahuan tetap dapat dikuasai. Konsep pembelajaran sepanjang hayat menerusi pendidikan sedemikian patut dimanfaatkan oleh semua bertunjangkan pepatah ‘ sebab mutiara sebiji, lautan dalam diselami orang’. Selain itu pelbagai pihak tidak kira pihak swasta mahupun badan bukan kerajaaan (NGO) perlulah berganding bahu bersama kerajaan untuk membangunkan lagi sistem pendidikan di negara kita agar ‘duduk sama rendah, berdiri sama tinggi’ dengan negara-negara maju yang lain.
(810 patah perkataan)ADILAH NUR BINTI YAHYA5 CERDIK SMAK SULTAN ISMAILJOHOR BAHRU, JOHOR, 2009 ...

www.myjodoh.net
 gambar Aksi Panas Maya Karin  Aaron Aziz Di Atas Katil

Biar betul... menariknya gambar ini hanyalah lakonan dalam filem arahan Osman Ali yang diadaptasi da

Tsunami  Punca Kesan Dan Langkah Mengatasi Fenomena Ini

Tsunami merupakan perkataan dari bahasa Jepun yang membawa erti “ombak pelabuhan”. Da

Kelantan  Pusat Perubatan An nisa Kota Bharu

HARGA PAKEJ BERSALIN Jenis Wad & Bilik Wad Sayang 1 (5 katil/wad) RM70.00 sehari Wad Sayang 2 (

Langkah langkah Yang Boleh Dilakukan Oleh Setiap Ahli Keluarga Dalam Menghadapi Tekanan Atau Stres Ke Arah Melahirkan Keluarga Yang Bahagia

Pelbagai masalah yang timbul dalam keluarga seperti masalah kewangan, masalah anak-anak dan masalah

Selangor  Hospital Pakar An nur Bandar Baru Bangi

Pakej Bersalin Kautsar - RM 1388.00 sahaja Kelebihan:- - Gym - PERCUMA 1 SESI sauna - Spa: - 50

Borang Analisa Penggunaan Bilik Pss

KURSUS PENGURUSAN PUSAT SUMBER SEKOLAH ( PSS ) DAN PORTAL PSS UNTUK SEKOLAH KELOMPOK PKG JELI TARIK

Selangor  Hospital Pakar An nur Bandar Baru Bangi

Website : http://www.annur.com.my/

Garis Panduan Penggunaan Wang Masjid dan Surau

Tarikh Keputusan:  5 May, 2011Keputusan: Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Melaka b

Khasiat Surah An Nasr

Surah An-Nasr Ertinya : Apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan (semasa engkau wahai Muhamm

MISTERI KEAGUNGAN-NYA DARI KEINDAHAN ALAM MAYA INI.

15 TEMPAT ANEH DI DUNIA YANG ANDA TAK PERNAH TENGOKMuhaimin | May 30, 2015 | Coo

Langkah langkah Berjimat Untuk Menangani Kos Sara Hidup Yang Semakin Meningkat

Langkah-langkah Berjimat Untuk Menangani Kos Sara Hidup Yang Semakin Meningkat Dalam era ledakan te

 nilai nilai Murni Langkah langkah Memupuk Nilai Murni

~Nilai-Nilai Murni~: Langkah-Langkah Memupuk Nilai Murni: "Mutakhir ini,nilai-nilai murni dalam kala

Pengajaran Maya Frog Vle

Kaedah Pembelajaran Frog VLE. (Sila skrol ke bawah untuk video Panduan Asas Menggunakan Frog VLE).

www.myjodoh.net


Dapatkan Waktu Solat terus ke emel anda setiap hari !
Powered by groups.yahoo.com


Baju kurung, tudung, Shop Shoes, Bags, Clothes, tudung bawal, baju raya, fesyen, fashion.