Kek Pisang Lagi Assalammualaikum semua..
Semalam datang mood rajin pulak dan bermulalah operasi nak buat muruku meletops ni...satu adunan muruku ni boleh dapat banyak tau...rasanya 4 balang besar. Seisi keluarga dapat makan muruku ni puas2.. Tp letihnyaaa...alahaiii.. setelah seharian bersilat kat dapur. Hmmm...hasilnya pula memang berbaloi-baloi..
Resepi muruku meletops ni...lyza salin dari Facebook Chef Zubaidah Che Pa. Tq chef sebab sudi berkongsi resepi muruku yang mmg meletopsss ni.. dan sememangnya rangup dan sedap..
Krup..krap..krup..krap....mengunyah sambil tengok TV...sedar2 je dah satu balang abis..ngunyah mmg tak berhenti..



pic acuan muruku...amik dari google.. gunakan acuan 4 penjuru.

MURUKU MELETUP SUMBER : CHEF ZUBAIDAH CHE PA (FB)
BAHAN2
250gm Marjerin - cairkan dan sejukkan 1 bungkus @ 500g Tepung Kacang kuda 2 bungkus @  500g + 500g Tepung pulut 2 biji Telur 30gm Jemuju/lemuju - disangai dulu dan kisar halus 3 sudu besar Serbuk cili (BABAS) 5 sudu besar Gula halus 1 1/2 sudu besar Garam halus (membumbung) 1 paket Udang geragau - basuh, keringkan dan kisar halus 800gm Air 1 sudu besar bijan putih (opt) Daun kari secukupnya


CARA2 Satukan bahan2 kering dan gaulkan hingga sebati.
Masukkan telur, marjerin dan air. Gaulkan lagi hingga menjadi doh yang lembut.
Panaskan minyak dan masukkan doh kedalam acuan dan terus tekan ke dalam kuali yang telah panas.
Gorengkan dengan penuh hingga kekuningan. Setelah muruku hampir garing, taburkan daun kari dan  goreng hingga muruku betul2 masak dan garing.
Angkat dan toskan bekas yang telah dialas kitchen towel.
Biarkan sejuk sebentar dan simpan ke dalam bekas kedap udara.



SELAMAT MENCUBA
Published: 0000-00-00 Hit: 80 Laman Asal
Daku tidak lagi memikirkan jawatan tinggi
Setelah sekian lama bekerja sebagai orang bawah.  Terfikir sejenak beberapa jawatan yang agak tinggi juga yang menjadi igauan muda mudi daku pula tolak dan tinggalkan begitu sahaja nikmat dunia t .. ..
Impian yang masih lagi belum terlaksana???
Assalamu'alaikum w.b.t....Mudahnya menyemai impian tp sukar utk melaksanakannya....salah satu impian yang masih belum terlaksana ialah nak travel around the world ALONE. Sekali jer berjaya melak .. ..
Muqabalah Lagi
Isu rundingan PAS-Umno dan kerjasama parti itu dalam Pakatan Rakyat dijangka akan memanaskan muktamar Dewan Pemuda PAS minggu depan.Selain itu, pembabitan parti Islam dalam Protes membantah kenaikan h .. ..
CHAPTER 016: Lagi Cerita Pasal Reunion
Assalamualaikum...Aku baru dpt maklumat drpd Biotek_Syuhad yg menyatakan, McSue n Kak Nun maybe xdpt join coz masing2 sedang berbadan dua. Huhuhu...tahniah la ye!!! Next reunion mesti lg h .. ..
Rasuah zina menolak Hukum minum Arak kebas Hak Orang bukak Aurat berca
Haram Ghibah & Perintah Menjaga Lidah Posted on Monday, January 07 @ 04:00:00 MYT Dilulus untuk paparan oleh Juragan Oleh: al-bahanj"‘Kerana m .. ..