Array AGAR-AGAR SANTAN PANDAN-AGAR-AGAR SANTAN PANDAN
 

 

 
04 Ramadhan, 1438 Hijrah
30-May-2017

   
AGAR-AGAR SANTAN PANDAN

AGAR-AGAR SANTAN PANDAN

Assalammualaikum dan salam sejahtera...Hari ini lyza buat agar-agar santan pandan untuk pencuci mulut... salah satu agar2 yang memang tetap manjadi kegemaran anak2 selain agar2 santan gula melaka. Kalau buat je... kejap je dah licin. Memandangkan cuaca panas kat KL sekarang ni.. mmg menu nila selalu teringat2 kt kepala... hehe.  Makan pula sejuk2... perghhh...memang nyaman  je... masuk ke tekak.Ia juga mudah dan cepat disediakan.Selamat mencuba...8)AGAR - AGAR SANTAN PANDAN(sumber : Mamadee's Kitchen)Bahan-bahan:20gm agar-agar tali1 1/2 cawan gula pasir1 cawan air pandan(guna air 1 cawan dan dikisar bersama2 daun pandan dan ditapis - lyza guna 5 helai daun pandan)1 sudu teh pewarna hijau epal4 cawan air 2 cawan Santan(lyza guna 200 ml santan kotak+ 1 cawan air)1 biji telur dipukul dengan santan tadisecubit garam (optional)Cara Penyediaan:Masak agar2, gula, 4 cawan air dan 1 cawan air daun pandan ke dalam periuk. Rebus sehingga agar2 hancur sepenuhnya.Kecilkan api. Masukkan pewarna hijau epal. Gaul rata.Kemudian tuangkan campuran santan dengan telur, garam dan kacau terus hingga mendidih.Guna api sederhana dan kacau campuran tadi.Petua Naz@dapurkecil.blogspot.com Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. PENTING!! Bila menggelegak, biar seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biar adunan mengelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ni untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Pandai-pandailah adjust api dapur tu ye. Nanti akan kelihatan adunan santan jadi berbintil-bintil. Tutup api.Basahkan loyang/acuan kegemaran dengan air terlebih dahulu. Kemudian tuangkan adunan agar2 santan ke dlm loyang.Sejukkan seketika sebelum diletakkan di dalam peti sejuk. ...

www.myjodoh.net
Kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa...

Assalamualaikum..... salam Jumaat..Ikim.Fm pagi ni.... MUHASABAH | Kerana pulut santan

Puding agar-agar roti coklat susu

AssalamualaikumHaaaa..lama dah kan tak update blog ni... Tiba -tiba rasa rajin plak petang ni nak sh

spaghetti goreng ala pan asian yang sedap hingga menjilat pinggan, garfu dan siku

Ehhhh, hari nih dah 17 Ramadhan. Pejam celik pejam celik dah 17 hari kita posa kan. Macam tak

SANTAN SAWIT : SANTAN KHALIS

    Ciri-ciri Khalis Santan Sawit;     Lemak yang sangat rendah d

RESEPI KEK SANTAN PANDAN KUKUS

Resepi Kek Santan Pandan KukusBahan-Bahan:6 biji putih telur

Resepi Agar-Agar Jagung

Saiz: 8" persegiLAPISAN BAWAH:6g Serbuk Agar-Agar1 tin Krim Jagung110g Gula250ml Susu Segar350ml Air

Ceramic Coated Frying Pan - Kuali Seramik - Set of 3 pieces

Ceramic Coated Frying Pan - Kuali Seramik - Set of 3 pieces1X RM553X RM50PERTANYAAN WASAP “BORONG

spaghetti goreng ala pan asian yang sedap hingga menjilat pinggan, garfu dan siku

Ehhhh, hari nih dah 17 Ramadhan. Pejam celik pejam celik dah 17 hari kita posa kan. Macam tak caya.

Azhar Akui PAN Tiada Pengaruh Di Kawasan Melayu Mahupun Cina .

AIDCNews  Calon PAN Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar, Azhar Abdul Shukur mengakui partin

Resepi Agar-agar Roti

Disebabkan roti hampir expired, maka trajinlah membuat puding ini...dimarblekan coklat dan strawberi

Agar-Agar Santan Berkuah

Assalamualaikum wbt!! Salam Jumaat!!! Taknak cite panjang...dah nak balik dah ni..malas n

PKR dan PAN berimamkan maqasid DAP?

Oleh Lokman Ramlee   [ULASAN] Muktamadnya proses menandatangani Perjanjian Bersam

KAITAN PENGAMBILAN SANTAN DAN KOLESTEROL

  Santan kelapa satu bahan masakan yang digunakan oleh masyarakat di Malaysia sejak dulu l

KERANA PULUT SANTAN BINASA, KERANA MULUT POLITIK TERASA @ KESOPANAN DAN KESUSILAAN

Kerana Dendam Politik, DAP Biadap Hina Arwah Haron Din

PAS kena iktiraf kewujudan PAN di Selangor: Khalid

 Oleh Wan Anis Ilyani Wan Mohammad Azhar  SHAH ALAM: PAS perlu mengiktiraf kewuju

www.myjodoh.net


Dapatkan Waktu Solat terus ke emel anda setiap hari !
Powered by groups.yahoo.com


Baju kurung, tudung, Shop Shoes, Bags, Clothes, tudung bawal, baju raya, fesyen, fashion.