Congkak Pengenalan
Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Sering dimainkan di waktu lapang.Permainan ini dimainkan oleh kanak-kanak perempuan sama ada secara individu atau berpasangan. Ianya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih.
Biasanya ia menggunakan guli kaca, biji getah, ketul batu yang kecil atau ketulan-ketulan objek lai berbentuk bulat. Bilangan yang biasa digunakan sebanyak lima biji. Objek-objek ini dikenali sebagai buah.


Cara Bermain
Dalam bermain Batu Seremban ini terdapat beberapa peringkat atau cara sambutan buah yang berlainan. Bermula dengan peringkat pertama yang mudah dengan menggunakan sebiji buah yang dinamakan sebagai buah satu hinggalah kepadaperingkat lebih tinggi atau peringkat yang teratas dinamakan buah tujuh.
Published: 2007-03-22 Hit: 24 Laman Asal
Aduan Mengenai Projek Penambah baikan Jambatan Melintasi Sg Congkak Di
From: Aduan SEL <AduanSEL@jkr.gov.my>To: Aduan JKR <ADUAN@jkr.gov.my>, Jurutera Daerah Hulu Langat <HuluLangat@jkr.gov.my>, "ismailb@takaful-ikhlas.com.my" <ismail .. ..
Picnic Di Sg Congkak
ekceli da lama mama plan nk gi mandi2...da janji ngan bdk2 tuh..si irfan & iqbal nak bawak derang mandi sungai time cuti sekolah..so, mama kenalah tunaikan janji mama...seb baik papa setuju...mama .. ..