KEISTIMEWAAN NEGARA KITA
           Negara kita dikenali sebagai Malaysia dan terkenal di seluruh dunia kerana mempunyai keistimewaannya yang tersendiri.Terdapat pelbagai kaum di negara kita seperti melayu,cina,serani,iban dan kadazan.Walaupun terdiri daripada pelbagai kaum,kita dapat hidup dalam suasana yang aman dan harmoni.
           Sepanjang tahun,pelbagai perayaan disambut oleh setiap kaum dalam suasana yang meriah.Rumah terbuka sering diadakan untuk mengeratkan hubungan antara jiran dan sahabat – handai.Orang melayu menyambut Hari Raya Puasa pada 1 Syawal manakala Orang Cina menyambut Tahun baru Cina.Selain itu,Hari Deepavali dirayakan oleh kaum India,Hari Natal disambut oleh masyarakat yang beragama kristian.Suasana sungguh meriah pada musim perayaan kerana semua kaum di Malaysia akan turut memeriahkannya. Ini sejajar dengan perjuangan 1 Malaysia ke arah perpaduan nasional.
           Permainan tradisional pula terdiri daripada wau,gasing,congkak,dam cina dan kadani.Permainan tradisional seperti ini dimainkan oleh pelbagai kaum dalam sukaneka dan pertandingan. Dengan ini seni permainan ini tidak luput ditelan zaman.
           Negara kita juga mempunyai tempat yang menarik untuk dikunjungi seperti tempat – tempat bersejarah tempat peranginan,pulau – pulau yang indah dan pantai yang bersih. Para pelancong gemar berkunjung ke tempat – tempat ini sepanjang tahun untuk berekreasi. Ituah keistimewaan negara kita.
Published: 2012-12-21 Hit: 30 Laman Asal
Bukan semua keinginan kita Allah bagi
Dah namanya pun manusia,pasti banyak keinginan yg sentiasa diangan2kan...biarpun terkadang keinginan itu melampui kemampuan sendiri..namun acapkali keinginan itu disalahtafsirkan sebagai keperluan..na .. ..
Andai kita sedar apa disebalik semua itu!
Salam sejahtera,Buat insan-insan budiman yang sedang membaca atau terbaca ruangan ini di ketika ini.Alhamdulillah esok Ahad 10 Zulhijjah, kita akan menyambut Hari Raya Aidil Ad .. ..
KENAPA KITA DDI SERU MENJAGA HATI KITA??? RENUNG2KAN DAN SELAMAT BERMU
Allah SWT akan mempersoal hati manusia ketika dia datang bertemu dengan-Nya pada hari kiamat mengenai apa dilakukan semasa di dunia. Hal ini ditegaskan Allah menerusi ayat 36 surah al-Israa maksudnya: .. ..
Antara Anak Kita Dan Anak Mereka - Syukurilah
Anak KitaAnak MerekaAnak KitaAnak MerekaAnak kitaAnak merekaTarghib :Kenikmatan yang ada pada kita kekadang kita lupa mensyukuri. Bila kenikmatan .. ..
Jadi Kita Boleh Juga Koreksi Diri Kita, Kenapa Tuhan Lambatkan Bantuan
Sewaktu-waktu tentera Saiyidina Umar r.a. dalam keadaan tidak menang dan tidak kalah di satu medan peperangan.... Saiyidina Umar mengingatkan tentera Islam jangan tinggalkan sugi dan tolong ambi .. ..