KEISTIMEWAAN NEGARA KITA
           Negara kita dikenali sebagai Malaysia dan terkenal di seluruh dunia kerana mempunyai keistimewaannya yang tersendiri.Terdapat pelbagai kaum di negara kita seperti melayu,cina,serani,iban dan kadazan.Walaupun terdiri daripada pelbagai kaum,kita dapat hidup dalam suasana yang aman dan harmoni.
           Sepanjang tahun,pelbagai perayaan disambut oleh setiap kaum dalam suasana yang meriah.Rumah terbuka sering diadakan untuk mengeratkan hubungan antara jiran dan sahabat – handai.Orang melayu menyambut Hari Raya Puasa pada 1 Syawal manakala Orang Cina menyambut Tahun baru Cina.Selain itu,Hari Deepavali dirayakan oleh kaum India,Hari Natal disambut oleh masyarakat yang beragama kristian.Suasana sungguh meriah pada musim perayaan kerana semua kaum di Malaysia akan turut memeriahkannya. Ini sejajar dengan perjuangan 1 Malaysia ke arah perpaduan nasional.
           Permainan tradisional pula terdiri daripada wau,gasing,congkak,dam cina dan kadani.Permainan tradisional seperti ini dimainkan oleh pelbagai kaum dalam sukaneka dan pertandingan. Dengan ini seni permainan ini tidak luput ditelan zaman.
           Negara kita juga mempunyai tempat yang menarik untuk dikunjungi seperti tempat – tempat bersejarah tempat peranginan,pulau – pulau yang indah dan pantai yang bersih. Para pelancong gemar berkunjung ke tempat – tempat ini sepanjang tahun untuk berekreasi. Ituah keistimewaan negara kita.
Published: 2012-12-21 Hit: 54 Laman Asal
BERTUAHNYA KITA SEBAGAI PEREMPUAN
Sekadar renungan buat insan yang bergelar wanita. Ketahuilah betapa istimewanya menjadi wanita. Betapa bertuahnya menjadi wanita. bersyukurlah kerana menjadi wanita. Bacalah risalah ini dengan niat un .. ..
Kenapa kita stres??
SUDAHLAH kelam-kabut ke tempat kerja kerana terlambat bangun tidur, di perjalanan pula berlaku kemalangan yang menyebabkan kesesakan teruk.Dalam hati sentiasa berdoa supaya lalu lintas segera p .. ..
Sepi terlalu sepi jika kita tanpa iman
Kasih dan cintaku padamu bukanlah semata-mata siapa dirimu..tetapi semuanya kerana Allah..tetapi cukupkah aku mengatakan bahawa aku mencintaimu? Aku sayang padamu? Ketahuilah wahai mujahidku..segala r .. ..
Kehidupan Harian Yang Harus Kita Sentiasa Berwaspada mohonlah Perlindu
Mak nyah dibelasah separuh mati Wartawan Sinar Harian 6 Mac 2012 .. ..
5 PERKARA YANG KITA INGINKAN
خمسة أشياء كلنا نريدها و نحاول الحصول عليهاLima .. ..