Pembentangan Belanjawan oleh Pak Lah pada 29 Ogos lalu kini sedang dibahaskan di parlimen yang telah bersidang dari 18 Ogos dan berakhir pada 11 Disember 2008 ini.
Belanjawan yang dibentangkan perlu mendapat kelulusan dari Dewan Rakyat sekurang-kurangnya dengan majoriti mudah.

Apa akan berlaku sekiranya belanjawan yang dibentangkan gagal mendapat majoriti mudah? Adakah parlimen akan dibubarkan atau ketika itu akan dikemukan usul undi tidak percaya kepada kerajaan hari ini?

Walaupun, ramai yang tidak lagi menaruh harapan tinggi kerajaan baru akan dibentuk oleh Pakatan Rakyat yang diketuai oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim setelah misi 16 dan 23 September gagal menepati sasaran, sasaran baru sebelum Hari Raya Aidil Adha yang dijangka akan disambut oleh umat Islam negara ini pada 8 Disember merupakan tarikh yang realistik.

Maklumat yang diterima, semua ahli parlimen PKR di larang ke luar sehingga arahan seterusnya diberikan oleh pucuk pimpinan tertinggi PKR menguatkan lagi berita bahawa ada sesuatu akan berlaku dalam perkembangan politik negara dalam kehangatan suam-suam kuku pemilihan Umno yang sedang berlangsung.
Hit: 32 Laman Asal