(08-Sya'ban-1446)
Tukar Tarikh
Sebarkan

8-Feb-2025
(09-Sya'ban-1446)
Count Down
Esok
13
hari lagi72
hari lagi80
hari lagi81
hari lagiPopular
- Wilayah Persekutuan: Kuala Lumpur, Putrajaya, KL
- Selangor: Gombak, Petaling, Sepang, Hulu Langat, Hulu Selangor, Rawang, Kajang, Shah Alam, Puchong, Subang Jaya
- Kelantan: Bachok, Kota Bharu, Machang, Pasir Mas, Pasir Puteh, Tanah Merah, Tumpat, Kuala Krai, Mukim Chiku
- Johor: Johor Bharu, Kota Tinggi, Mersing
- Pahang: Kuantan, Pekan, Rompin, Muadzam Shah
- Pulau Pinang, Penang, Butterworth, Bagan, Kepala Batas, Bertam, Jawi
- Selangor: Klang Dan Kuala Langat
- Sabah: Kota Kinabalu, Ranau, Kota Belud, Tuaran, Penampang, Papar, Putatan, Pantai Barat
- Selangor: Kuala Selangor, Sabak Bernam
- Negeri Sembilan: Jelebu, Kuala Pilah, Rembau
Kelebihan Menjadi Orang Kaya
Daripada Abu Hurairah r.a. bahawasanya kaum fakir dari golongan sahabat-sahabat Muhajirin sama mendatangi Rasulullah s.a.w. lalu mereka berkata: "Orang-orang yang berharta banyak itu pergi dengan membawa darjat yang tinggi-tinggi serta kenikmatan yang kekal."
Rasulullah s.a.w. bertanya: "Mengapa demikian?"
Mereka menjawab: "Kerana mereka dapat bersolat seperti kami, mereka berpuasa sebagaimana kita berpuasa, mereka bersedekah, sedangkan kita tidak dapat bersedekah dan sedangkan mereka dapat memerdekakan dan kita tidak dapat memerdekakan itu."
Rasulullah s.a.w. lalu bersabda: "Sukakah engkau semua saya beritahukan akan sesuatu amalan yang dengannya itu engkau semua dapat mencapai pahala orang yang mendahuluimu dan pula dapat mendahului orang yang sesudahmu. Juga tiada seorang pun yang menjadi lebih utama daripadamu semua, melainkan orang yang mengerjakan sebagaimana amalan yang engkau semua lakukan ini?"
Para sahabat menjawab: "Baiklah, ya Rasulullah."
Beliau kemudian bersabda lagi: "Bacalah tasbih (Subhanallah), takbir (Allah Akbar) dan tahmid (Alhamdulillah) setiap selesai bersembahyang sebanyak tiga puluh tiga kali masing-masing."
Selanjutnya kaum fakir dari golongan sahabat Muhajirin itu kembali mendatangi Rasulullah s.a.w. lalu mereka berkata: "Saudara-saudara kita golongan yang hartawan-hartawan itu telah mendengar mengenai apa yang kita kerjakan ini, oleh sebab itu mereka pun mengerjakan sebagai yang kita lakukan itu."
Rasulullah s.a.w. lalu bersabda: "Yang sedemikian itu adalah keutamaan Allah yang dlkurniakan oleh Nya kepada siapa saja yang dikehendaki."
(Muttafaq 'alaih)
Kesan Zon Waktu Solat
Kesan zon waktu solat berdasarkan lokasi anda sekarang. Tekan button di bawah untuk mula kesan.
Tukar Zon Waktu Solat
Koleksi Kuliah Terkini

TAZKIRAH : Adab Ziarah & Minta Izin Sebelum Masuk (Jangan Jadi Rambo) - Ustaz Shamsuri Ahmad

Rahasia Rawatan Manarah Dengan Pukulan #drjahidsidek #manarah #jin

Hukum Puasa Orang Sakit Gastrik dan Sudah Tua - Ustaz Azhar Idrus

Hukum Makan Ketam Nipah - Ustaz Azhar Idrus

Fenomena Moreh Sampai Lupakan Fadhilat Ramadhan - Ustaz Azhar Idrus
