Jangan biarkan darah berlumuran, airmata berlinangan, mayat bergelimpangan kelak tiada lagi secebis keamanan. Kata-kata perlu diasimilasikan demi menjaga keamanan sejagat. Sekiranya dulu kita ada liga bangsa untuk menjaga keamanan tapi setelah berlaku perang dunia kedua pertubuhan bangsa-bangsa bersatu telah diwujudkan. Apakah ini adalah kelemahan liga bangsa? Sama-sama kita fikirkan PBB masih wujud namun perang yang berlaku di Iraq, Afghanistan, Iran, Palestin dan banyak lagi terus berlaku. Adakah PBB ini meruoakan boneka ataupun mayat hidup kepada sesebuah negara?

Artikel 2(4) menetapkan bahawa sesebuah negara tidak boleh melakukan kekerasan ataupun ketenteraan ke atas sesebuah negara. Tanggal 14 oktober 1945 menjadi saksi revolusi yang mungkin menjadi transformasi untuk keamanan dunia. Namun, lima kuasa veto menjadi penghalang kepada dunia untuk merasai secebis keamanan. Retrospeksi menyaksikan bumi palestin dijajah oleh tentera zionis selama 60 tahun. Bayangkan kepedihan dan keperitan yang dialami oleh manusia yang tidak bersalah dan yang masih lagi tidak mengenal apa itu erti kehidupan. Pernahkah kita terpikir akan semua ini???

60 tahun dijajah,namun tiada sebarang tindakan signifikan bagi mengembalikan keamanan di negara Palestin. Heterogen diplomasi dijalankan namun apa yang dijumpai hanyalah jalan kebuntuan bukannya jalan penyelesaian. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Kepayahan dan penderitaan yang dialami oleh mereka haruslah dirasai oleh kita semua. Islam sendiri menyatakan bahawa semua umat Islam itu bersaudara seiring dengan firmanNya dalam surah al-Hujrat ayat 10 :

???? ???????? ???? ??????? ??? ?????? ?????? ???? ????? ??????

Mafhumnya: Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara, maka damaikanlah di antara keduanya yang berselisih dan bertaqwalah kepada ALLAH agar kamu mendapat rahmat…

Wahai pejuang-pejuang agama ALLAH, Bangkitlah!! Bangunlah !! marilah sama-sama kita bersatu menumpaskan kezaliman agar keamanan yang diimpikan menyelubungi pelosok dunia ini… Bantulah saudara-saudara kita yang masih lagi menikmati keperitan, kepedihan dan kesengsaraan akibat kekejaman tentera Zionis.. Siapa lagi yang mereka harapkan untuk membantu kalau bukan kita semua.…

Hit: 23 Laman Asal