Ni projek hari sabtu itu hari, jamu anak teruna CK yang pulang bercuti hujung minggu. Selalu buat nasi ayam biasa2 saja tapi kali ni tukar buat versi hujan panas pulak. Sebenarnya mood nak tayang kat wall blog ni memang down sangat sebab kamera yang masuk "wad" tak balik2 lagi teruk agaknya sakit sampai kena tahan lebih lama tak tahu ler bila dischargenya.

Resepi kat bawah ni versi ringkas CK buat nasi ayam dan bila tukar style ke hujan panas CK hanya letak sedikit sahaja pewarna sebab tak nak lah warnanya teghang benderang karang terkejut pulak anak2 CK nak makan so warnanya sedang2 gitu biar nampak sweet. Kalau dikatakan nasi ayam ofkos lah kena ada sup, sambal dan kicapnya tapi untuk kali ini anak teruna CK kata "ibu tak perlu susah2 buat semua tu yang penting ibu masak nasi yang boleh dilayan begitu saja". Resepi nasi adakalanya boleh dilayan begitu saja hanya cukup dengan sedikit lauk sebab nasinya sudah terasa kesedapan yang tersendiri.


NASI AYAM HUJAN PANAS

BAHAN2 NASI:-

Beras - di basuh dan ditoskan airnya

BAHAN KISAR:-
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inc halia -
~ kisar semua atau boleh juga dihiris ~

BAHAN TUMIS:-
mentega
kulit kayu manis
bunga lawang
bunga cengkih
buah pelaga

BAHAN2 LAIN:-
kiub pati ayam
pewarna pilihan
secubit garam
daun pandan (simpul)
air biasa atau air rebusan ayam - ikut sukatan beras


CARA MEMASAKNYA:-
Masukkan mentega ke dalam periuk dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga hingga naik bau.
Kemudian masukkan bahan kisar dan kacau sekejap
Masukkan air@air rebusan ayam, kiub ayam dan garam..kacau
Masukkan beras dan simpulan daun pandan kedalam periuk nasi, tutup dan tunggu hingga nasi masak.
Setelah nasi hampir masak masukkan beberapa titis pewarna kesukaan di permukaan nasi dan tutup semula periuk nasik dan biar nasi betul2 masak.
Setelah nasi masak karis atau kacau rata sehingga pewarna yang di titiskan tadi bercampur aduk.
Sedia dihidangkan dengan ayam yang digoreng mengikut citarasa masing2

Hit: 21 Laman Asal