Sejak zaman remajanya lagi Nabi Muhammad SAW. telah terkenal di kalangan masyarakt Mekah sebagai seorang yang berbudipekerti luhur. Budi bahasanya yang baik, tingkah lakunya yang sopan, prinsip hidupnya yang suka menolong orang dan kesungguhanya melaksanakan sesuatu urusan dengan penuh tanggungjawab menjadikan baginda disayangi dan dipercayai oleh seluruh masyarakat.
Sifat istemewa yang dimiliki oleh rasulullah SAW. tersebut mendorong masyarakat Mekah memberi gelaran "AL-Amin" ( orang yang beramanah) kepadanya senagai melambangkan tanda penghormatan serta penghargaan masyarakat terhadap nilai akhlaknya yang begitu tinggi lagi mulia. Kemuliaan akhlak baginda turut terakam di dalam al-quran seperti mana yang terkandung pada ayat 4 surah al - quran, yang antara lain maksudnya :-
"sesungguhnya engkau ( wahai Muhammad ) memiliki akhlak yang mulia"
Dengan itu Allah menganjurkan kita semua supaya menteladani keseluruhan hidup Rasulullah SAW. Hikmahnya adalah untuk menjadikan kita umat yang berjaya dan bahagia di dunia dan di akhirat. Salah satu sifat baginda yang wajar kita contohi dalam mencapai matlamat berkenaan adalah sifat AMANAH, di mana sifat ini sangat bernilai dalam hidup kita. dan di dalam sifat amanah terdukung makna JUJUR, IKHLAS, DEDIKASI dan BERTANGGUNGJAWB. Wallahualam.
Tazkirah agama etuza larut malam.
Gambar di atas Flight MAS yang lalu. Pengalaman naik pertama kali MAS. Syukran kepadaNya..
Hit: 14 Laman Asal