Entry ni sebenarnya pernah ditulis oleh seorang kawan aku yang juga telah mngalami nasib yang sama seperti aku..tapi takdir telah menetapkan dia dulu yg makan hati berbanding dgn aku yg baru shj sebentar td,…hahahahaha….Title of the entry pon sama..Cuma ak alter ckit..nnt kang dia kata ak tiru dia… (*bukan tiru, tapi sumber idea)
Kisahnya bermula…
Td ad meeting postmorterm kali terakhir FESSAT XI..lepas ni dah xde meeting…as a JAKSA yg mmg sial dan bodoh ni…bila pengetua tanya ad soalan ap2 x dari pihak JAKSA?dengan bahagia dan ringan tangan ak angkat tangan dan terus bertanya…
“Betul ke ad RM470 (*kalau xsilap ak) dari program Minggu Keusahawanan KTHO yg FESSAT bekerjasama dgn Ijan dulu?”Jawapan dari sekretariat: Ya..yg dengan Ijan xdapat lagi..
“Menurut laporan akhir ad keuntungan RM5K ++..mmg duit ni wujud kn??not invisible kn??”Jawapan dari secretariat: Ya
Dan soalan terakhir……
“Ap lagi yg xsettle??”Syafa dan K.ain pon jawab la…blablablabla…
DAAAAANNNNNNNNNNNNNNNNNNN
“YANG KO TNY SOALAN SAMA NGN PENGETUA TNY TU PEHAL??!!!” lantang suara itu…
Yes….mmg ak tny soalan mcm pengetua tny…dan jawapan dari sekretariat FESSAT pd pengetua kami JAKSA2 xdengar…sbb kami duk blakang…dan utk pengetahuan semua..tujuan ak post ni…bukan ak nk gaduh,..ak xkisah org kata ak nk mmanaskan keadaan atau ap…mmg ak xleh tenang…mmg ak xleh sabar sehingga TERpost nya entri ini…sebagai org yg juga mnjadi salah satu mangsa dia…
Ap yg ak xterjawab dlm meeting tdi sbb masih lagi time tu ak nk respect dia, ak akn jawab sekarang.. Buat pengetahuan lu, kami betul2 xjelas kat blakang ap yg wakil sekretariat fessat jawab persoalan pengetua tu..kami bukan sembang…kami teliti satu persatu ap yg tertulis dalam laporan akhir tu.. kami bukan xhormat pengetua..dan bukan kami xdengar LANGSUNG pengetua cakap…tapi kami xjelas..thats all..sbb tu ak wakil jaksa tny balik ap yg xjelas tu…now, IM ASKING LU…salah ke??????!!!
Lets continue… nk th sbb kami teliti satu persatu laporan tu???sbb kami ni jugak akn kna jawab jika pihak atasan tny…jika ap2 masalah kami jugak yg kna settle…kami WAJIB tahu…KALAU kami buat xth….sape yg marah kami??? LU!!!dari kami kna marah sbb mmg kami xjalankan tanggungjawab kami…baik kami jalankan tanggungjawab tu selagi kami masih bergelar JAKSA..kami bukan pejam mata utk fessat ni..kami pon bersengkang mata jugak…ak bukan nk ngungkit tapi cukuplah kami JAKSA yg buat kerja nilah yg kna maki hamun,kna kutuk, kna marah..yg buat kerja ni…kami ni manusia biasa….yg xpernah lari dari kesilapan pon..kami bukan malaikat yg diciptakan tiada nafsu..kami bukan nabi..yg diciptakan maksum (*ayat biasa je ni)..we r same..cuma yg mmbezakan kita adalah PANGKAT dunia.. di akhirat kelak kita dihitung dengan kaedah yg sama..tiada beza..



Bila JAKSA diam..LU kata kami lapar…ak faham itu hanya gurauan..xkisah yg tu..tapi yg ak KISAH dan org lain KISAH ialah bila JAKSA nk cakap LU tny balik ap yg kami nk cakap lagi.. ap tuuuu???? Dulu sekolah kat mana??bila diam marah..bila tny marah…no wonder la bdak fessat thn ni abaikan LU.. dan one more thing..pernah x LU dgr perkataan maruah?? LU ad??macam xde je..sbb LU xpernah fikir nk jaga maruah org.. yg LU fikir nk semua org dengar pendapat LU dan LU punye nama naik sehingga International Space Station, ISS. (*hiperbola glerrrr)..
“Sesungguhnya aku diutuskan untuk menyempurnakan akhlak yang mulia”-Riwayat Ahmad
Menurut Imam Al-Ghazali, manusia ibarat sebatang pokok dengan akarnya ialah akidah, batangnya (kefarduan), daun2nya amalan sunat.. maka buah atau batangnya itulah yang dikatakan akhlak.
Akhlak itu menujukkan keperibadian kita…bagaimana orang nk hormat kita kalau kita sendiri yang suka memperkecilkan org lain??yg suka MENJATUHKAN maruah org lain??bagaimana??ye..ak th kerana LU yg tua dari kami, kami patut hormat..jgn sampai ak penulis blog ini yg terlebih dahulu hilang hormat tu..dan saat ini ak rasa hormat itu decreasing..
Sorry kalau lepas ni ak xtegur LU…kalau LU nk blnja ak trima je…hahahaha..
Wassalam..

*LU ingat LU merajuk comel ke??ad org penah pujuk??kalau ada..so sweettt..


Hit: 15 Laman Asal