(06-Sya'ban-1446)
Tukar Tarikh
Sebarkan

6-Feb-2025
(07-Sya'ban-1446)
Count Down
7
hari lagi22
hari lagi38
hari lagi51
hari lagi110
hari lagiPopular
- Wilayah Persekutuan: Kuala Lumpur, Putrajaya, KL
- Selangor: Gombak, Petaling, Sepang, Hulu Langat, Hulu Selangor, Rawang, Kajang, Shah Alam, Puchong, Subang Jaya
- Johor: Johor Bharu, Kota Tinggi, Mersing
- Kelantan: Bachok, Kota Bharu, Machang, Pasir Mas, Pasir Puteh, Tanah Merah, Tumpat, Kuala Krai, Mukim Chiku
- Pahang: Kuantan, Pekan, Rompin, Muadzam Shah
- Pulau Pinang, Penang, Butterworth, Bagan, Kepala Batas, Bertam, Jawi
- Selangor: Klang Dan Kuala Langat
- Sabah: Kota Kinabalu, Ranau, Kota Belud, Tuaran, Penampang, Papar, Putatan, Pantai Barat
- Selangor: Kuala Selangor, Sabak Bernam
- Negeri Sembilan: Jelebu, Kuala Pilah, Rembau
Lidah oh lidah
Daripada Muaz bin Jabal r.a, berkata : " Khabarkan kepadaku suatu amalan yang membolehkan aku masuk ke dalam syurga dan menjauhkan aku dari neraka. "
Jawab Nabi SAW : " Sebenarnya engkau telah bertanya suatu pekara yang besar, dan sesungguhnya amat mudah sekali bagi sesiapa yang dimudahkan oleh Allah Ta'ala, iaitu : Hendaklah engkau menyembah Allah dan tidak menyekutukanNya dengan suatu yang lain. Engkau mendirikan sembahyang, mengeluarkan zakat, berpuasa sebulan Ramadhan dan mengerjakan haji ke Baitullah. "
Kemudian Nabi bersabda lagi : " Mahukah engkau aku khabarkan pokok amalan, tiangnya dan kemuncaknya? "
Aku menjawab : " Mahu, ya Rasulullah . " Sabda baginda : " Pokok amalan ialah Islam, tiangnya ialah sembahyang dan kemuncaknya ialah jihad. "
Kemudian Nabi bersabda lagi : " Mahukah engkau aku khabarkan kunci kepada semua pekara ini ?"
Aku menjawab : " Mahu, ya Rasulullah. " Lalu baginda memegang lidahnya seraya berkata : " Awas, jaga ini baik-baik. "
Aku bertanya : " Ya Rasulullah, adakah kami akan dituntut kerana berkata dengannya ? "
Baginda lalu menjawab : " Dan tidak akan dicampakkan manusia ke atas muka mereka atau batang hidung mereka ke dalam neraka, melainkan hasil tutur bicara mereka. "
(Riwayat Tirmizi)
Kesan Zon Waktu Solat
Kesan zon waktu solat berdasarkan lokasi anda sekarang. Tekan button di bawah untuk mula kesan.
Tukar Zon Waktu Solat
Koleksi Kuliah Terkini

Antara Wasiat Akhir Sebelum Nabi Wafat - Ustaz Shamsuri Ahmad #zonkuliah #ustazshamsuri

Kenapa Masjid Makin Kurang Dapat Sambutan? - Ustaz Azhar Idrus

Mengislamkan Kaedah Rawatan Bomoh & Pawang - Shaikh Dr Hj Jahid Hj Sidek Al-Khalidi

Istimewa Switzerland: Ayuh Bicara Soal Gunung' - Dato' Badli Shah Alauddin

Tak Tahu Arah Kiblat Macamana Nak Solat? - Ustaz Azhar Idrus
