Kuala Lumpur : 5 orang ahli Suruhanjaya Diraja mengenai pita VK Lingam, diketuai Bekas Hakim Besar Malaya, Haidar Mohamed Noor diumumkan hari ini.

Ahli-ahli lain adalah Bekas Ketua Hakim Sabah dan Sarawak,Steve Shim; Bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Mahadev Shankar; Bekas solicitor-general Zaitun Zawiyah Puteh dan Ahli Sejarah serta Pesuruhjaya Suhakam, Khoo Kay Kim.

Ketua Bahagian Hal Ehwal Undang-undang Jabatan Perdana Menteri, Abdullah Sani Hamid bertindak sebagai Setiausaha.

Perdana Menteri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan pembentukan Suruhanjaya itu hari ini.

Menurutnya, bidang tugas suruhanjaya tersebut ialah:

- Untuk menyiasat dan menentukan kesahihan rakaman klip video berkenaan;

- Untuk menyiasat dan mengenal pasti identiti orang yang terdapat dalam klip video tersebut, kepada siapa dia sedang bercakap dan orang-orang yang disebut dalam perbualan itu;

- Untuk menyiasat dan menentukan kebenaran isi kandungan percakapan dalam klip video tersebut;

- Untuk menentukan sama ada terdapat apa-apa salahlaku oleh orang atau orang-orang yang dikenal pasti atau disebut dalam klip video tersebut; dan

- Untuk mengesyorkan apa-apa tindakan yang sesuai untuk diambil terhadap orang atau orang-orang yang dikenal pasti atau disebut dalam klip video itu sekiranya orang atau orang-orang itu didapati telah melakukan sebarang salah laku.

Suruhanjaya berkenaan dikehendaki menyiapkan siasatannya dan mengemukakan laporan kepada Yang di-Pertuan Agong dalam masa tiga bulan dari tarikh tualiah dikeluarkan.

Menurut kenyataan itu lagi, Jemaah Menteri yang bermesyuarat pada 5 Disember lalu telah membincang dan bersetuju dengan keanggotaan suruhanjaya tersebut, bidang tugasnya dan tempoh siasatan untuk mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong.

Sehubungan itu, Seri Paduka telah memperkenan penubuhan suruhanjaya siasatan mengenai rakaman klip vIdeo yang mengandungi imej seorang yang dikatakan sebagai peguambela dan peguam cara berbual melalui telefon mengenai urusan pelantikan hakim-hakim, mengikut Akta Suruhanjaya Siasatan 1950 (Akta 119), berkuatkuasa mulai hari ini.
Hit: 20 Laman Asal