Tetiap pagi, aku mesti tune ke Suria FM. aku suka dgr tuah zulqarnain dgn zizi bebel. kalo jumaat spesel sket coz ade kak V. best dgr diorg merepek. aku xsuka dgr stesen radio english coz aku xphm english. hahahahahaaha....

this morning, topik merepek diorg is "sejarah nama anda". ramai la yg call, bgtau cmne dpt nama, blablabla... aku mls r nk glemer2 ni. xsuka. aku kan low profile. lalalalaalalala....

apa ada pada nama? ada org sgt bangga dgn nama dia, ada plak yg sgt malu dgn nama sendiri sampai sanggop g tukar nama. mcm2 hal! tp, tu hak masing2, right? pada aku, aku suka nama aku. sbb nama aku unik. lain dari yg lain. nape unik? sbb selalunya, nama aku ni nama utk lelaki. selalunya tp xsemestinya, k!

kalo org anta surat kt aku, mesti dia letak - en. akashah. ade yg xnk ckp dgn aku sbb aku ni lelaki. sengal betol. ckp je la kan.. tu pon nk mengada2. kalo on phone lak, selalu org yg di sebelah sana akan sebut nama aku 2 kali utk kepastian. hmmm.. selalu gak yg akan kata, "waaa.. cm nama pelakon r." @ "waaa... cm nama penulis novel r." mcm2 r. yg pasti, aku xreti belakon, xreti tulis novel. baca novel je pandai. :-p

masa sekolah, aku penah tanya ustaz bahasa arab aku, ape maksud nama aku. kami pon bertongkos lomos bukak kamus arab yg tebal gile, yg mmg hanya ustaz je yg pakai, ank murid cm aku 100% xkan beli utk rujukan. =)

berdasarkan kamus tu, maksud word nama aku is penyayang or lembut, which i doubt. hahahahahaha... ustaz wat conclusion, nama aku xde maksud, hanya diambil dari nama sahabat nabi. frankly speaking, dari kecik aku xtau apa maksud nama aku. aku penah baca sirah nabi, berkenaan sahabat nama yg bernama akashah @ ukashah. lain buku, lain ejaannya.

aku dh xigt sgt citenye tp yg aku igt, nabi muhammad saw pernah sekali terpukul akashah. then, masa hampir kewafatannya, dia tanya la, sape yg dia pernah hutang ke ape ke, leh mintak balasan. so, akashah pon bangun & ceritakan perihal baginda terpukul beliau & sbg balasan, dia nk pukul nabi muhammad. nabi sgt tenang & bukak baju nk bg dia pukul. sahabat2 nabi sume dh nangis2, rayu supaya jgn pukul, diorg sanggop gantikan tempat baginda. tapi, baginda sanggop terima, sbb yg terpukul tu baginda, kan bukan diorg..akashah dah hayun tongkat nk cecah belakang baginda. sume dh nangis gila2, baginda pon dh tawakal. pastu akashah lepaskan tongkat & kata, macam mana la dia sanggop nk pukul nabi junjungan dia? terus dia peluk nabi muhammad saw...

moral of the story: aku pon xtau.


aku penah tanya nnk aku psl nama aku. upanya, yg letak nama aku, nenek aku. ade cite di sebaliknya. masa dia sekolah dulu, ade sorang budak pompuan ni. nama dia, akashah. cantik, pandai, putih. kira nenek aku kagum gile r dgn budak ni. aku xtau nape nnk aku xletak nama maksu aku akashah. sukati dia la kan. pastu, bile dapat cucu sulung, pompuan lak tu, dia pon bgi r nama akashah, dgn harapan, ade tempias dari x-schoolmate dia tu. ade tempias ke???? wakakakakaakakaka....

so, ape sejarah nama korang ek? share dgn aku, k!
Hit: 15 Laman Asal