Siapa yg teringin pergi thailand bawa kereta sendiri..knapa nk naik keta sdiri...motifnya boleh brenti mana2..msuk ceruk mana2..tk payah nk tunggu2...paling win boleh brenti mana nk posing..hati kena kering sbb nnti korang tk nmpk de keta flat msia lain...korang kena mengalah kt tempat org...ramai yg gi sana ikut pakej naik bas..
🍀Korang boleh masuk ikut mana pun..bukit kayu hitam ...wang kelian..
🍀ini kali ke 2 kami masuk ikut Pengkalan Hulu Perak ikut pintu Betong(kali ke1 naik motor)..walaupun tk drive sdiri tapi sy pemilik kereta yg digunakan.. Bila bawa kereta sendiri rasa takut sikit sbb pemilik kereta yg akn berurusan dgn pgawai imigresen...dgn bahasa yg digunakan tk brapa faham...ada dia guna bahasa melayu yg pelat tp tk paham jugak..pintu masuk betong ni tutup kul 11mlm rupanya..kami ingat kul 6.30..punyala berkejar..
TIP
🌻First penting yang perlu ada ialah,
1. Kereta.
2. Geran asal kereta.
3. Pasport.
🌻Second penting...rm singgit2 utk tip
🌻Beli insuran kereta kt sini
🌻App yg berguna..waze(utk cari kedai mkn halal)gugel translate:bahasa..sign board
🌻pasport sentiasa ada dlm hdbeg sbb segala urusan pginapan gunakan psport n kad putih tadi...nk pking msuk shopping kompleks pun tunjuk psport buka bonet
🌻Klu nk ke tpt2 mnarik dr hotel pginapan naik tut tut sbb dia tau jln n kita yah risau psal pking
🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾🌾
Sebelum tu empunya badan mmg dh siapkn urusan kebenaran melancong ke luar negara klu korang keje gomen..yg ni mesti buat incase ada apa2 berlaku...perkara pertama sblum masuk ke imigresen Pengkalan Hulu..sy keluarkan duit utk kegunaan selama lima hari(sy tukar baht kt betong) tapi hari k6 pn kami masih kt sana..(kena pndai budjet)hotel ,mkn n minyak sbb kt sana dh tk boleh cucuk duit dah...Minyak..opkos la mahal..1 liter cecah 33 baht kt esso..lain stesen minyak dpt la 28baht
🌻🌻budget punya budget ada duit baht lebih pulak bila balik msuk msia)...kasi tukarrr la balik...soping plk kt gm..

Kami masuk ikut Pengkalan Hulu Perak..bawa kereta scan pasport kt imigresen msia tk perlu turun..lps tu drive depan sikit ke imigresen Thailand(masuk ikut Betong).Parking kereta semua turun utk isi borang Tm2 n Tm3 ..pegawai yg btugas yg tuliskn tp kena selit tip(1 psport rm3)...duit rm1 mmg kena stanby..Kemudian beratur utk cop pasport n borang Tm2 n Tm3..wajah dirakam.Satu keratan kad putih akan diberi n selit kt pasport jgn hilang sbb masa nk kluar dr thailand nnti kena serah semula.Salinan asal Tm2 dia ambil..copy kita simpan.
Drive lgi depan sikit..parking sbb nk tunjuk geran n pasport..cop n ttangan borang Tm3(..bagi rm2 tk cukup nk rm3..tunjuk jari).Satu salinan Tm3 diserah n satu lagi disimpan utk diserah di imigresen thai masa kluar nnti.Klu tk serah nnti bila kereta kita masuk lgi kena denda ribu2..😁ok ..urusan masuk dh selesai...mudah kn....
Anda kini sudah berada di Thailand...dan bebas ke mana2...
🍀🍀Urusan keluar sangat mudah..kami kluar ikut imigresen wang kelian..hari jumaat pukul 5...orang tk ramai...drive je ikut tol n hulur pasport yg ada..kt situ la keratan kad putih diambil..cop...drive lagi n pking ..jln ke pondok tol utk urusan pasport n serah borang Tm3...haha di sini la last bagi tip rm2 utk setiap pasport...dan selamat la kita berada di msia...
☝️sampai msia..waktu pn dh pening lalat..masa kt thailand lewat 1jam
👌1800km(Betong-Wang Kelian)
👌25nov-30nov 2018
Alhamdulillah ..Allah lindungi dan permudahkn kami sepanjang berada di sana...

Hit: 0 Laman Asal

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/waktusolat/public_html/modules/mod_out/extract_main.php on line 66