27.6.09

MUSLIMAH PILIHAN HATI KU...

Muslimah Idaman Ana
Adalah Seorang Muslimah Yang Beriman
Yang Jiwanya Ditanam rasa Keizzahan Terhadap Islam
Yang Sentiasa Haus Dengan Ilmu
Yang Sentiasa Dahaga Akan Pahala
Yang Solatnya Adalah Maruah Dirinya
Yang Tidak Pernah Takut Menyatakan Kebenaran
Yang Tidak Pernah Gentar Melawan Nafsu
Yang Sentiasa Bersama Srikandi –Srikandi Pejuang Agama Allah

Muslimah Idaman Ana
Adalah Muslimah Yang Menghormati Ibunya
Yang Sentiasa Berbakti Kepada Keluarga Dan Kedua Orang Tuanya
Yang Bakal Menjaga Kerukunan Rumah Tangga
Yang Bakal Menolong Suami Dalam Mendidik Anak-Anak Mendalami Islam
Yang Mengamalkan Hidup Dengan Penuh Kesederhanaan
Kerana Dunia Baginya Adalah Rumah Sementara Menuju Akhirat

Muslimah Idaman Ana
Sentiasa Bersedia Menjadi Ibu Mithali
Yang Hidup Di Bawah Naungan Al-Quran
Dan Mencontohi Sifat Ummul-Mukminin
Yang Boleh Diajak Berbincang Dan Berbicara
Yang Menjaga Matanya Daripada Berbelanja
Yang Sujudnya Penuh Kesyukuran Dengan Rahmat Allah Ke Atasnya

Muslimah Idaman Ana
Adalah Yang Tidak Pernah Membazirkan Masa
Matanya Kepenatan Kerana Banyak Membaca
Suaranya Lesu Kerana Penat Mengaji Dan Berzikir
Tidurnya Lena Dengan Cahaya Keimanan
Bangkit Subuhnya Penuh Kecergasan
Kerana Sehari Lagi Usianya Bertambah Penuh Kematangan

Muslimah Idaman Ana
Sentiasa Mengingati Mati
Yang Baginya Hidup Di Dunia Ladang Menuju Akhirat
Yang Mana Buah Kehidupan Itu Perlu Dibaja Dan Dijaga
Agar Berputik Tunas Yang Bakal Menjadi Baka Yang Baik
Demi Meneruskan Perjuangan Islam Sebelum Hari Kemudian

Muslimah Idaman Ana
Adalah Muslimah Yang Tidak Terpesona Dengan Buaian Dunia
Kerana Ia Mimpikan Syurga
Disitulah Rumah Idamannya
Dan Dia Ingin Mendorong Ana Untuk Bersamanya
Dialah …Muslimah Idaman Ana..

14.6.09

TAZKIRAH

Muhasabah Diri

Semoga sahabat berada dalam keadaan sihat walafiat hendaknya dalam menelusuri(melalui) mehnah dan ujian di dunia ini. Kita hendaklah sentiasa beringat bahwa Allah sememangnya mendatangkan ujian kepada hambanya bagi menilai sejauh mana hambanya ini memikul dan menyelesaikannya hingga sampai ke satu tahap bahawa kita merasakan 'MANIS'nya ujian itu.

Tentang tazkirah ini, rasanya ramai yang lebih berkelayakan dari saya untuk memberi tazkirah pada sahabat, cuma pada kali ini saya cuba memberi sekadar yang termampu buat sahabat sebagai panduan menjalani hidup di dunia ini. Kita kan insan yang selalu dalam kelalaian dan kealpaan. Insan ini perlu diingat-ingatkankan selalu agar senantiasa dalam jalan yang benar dan tidak menyimpang mengikut hawa nafsu yang sentiasa nak merosakkan jiwa manusia. Sahabat memperingatkan saya dan saya pula memperingatkan sahabat. Betulkan?

Sahabat saya, Sememangnya memperbaiki diri ini bukan satu kerja yang senang apatah lagi terpaksa melalui jalan yang agak sukar sehingga sampai ke satu destinasi yang selamat yang dimimpi-mimpikan oleh semua jiwa yang suci. Jiwa sahabat adalah jiwa yang suci lagi murni jika teransang untuk mengubah diri dari segala kekotoran jiwa sebelum ini kepada jiwa yang putih laksana salju pada kedinginan musim sejuk. Adakah kita rasa 'SENSITIF' terhadap peribadi kita ?Bukti sensitifnya kita terhadap diri kita adalah kita sentiasa muhasabah diri kita. Orang yang selalu muhasabah ialah orang yang sensitif terhadap dirinya. Agak-agak bagaimana muhasabah itu berlaku ya?

Tiap-tiap hari MUHASABAH/MENGHITUNG DIRI mesti berlaku. Kita menghisab/menghitung segala apa yang kita lakukan pada hari tersebut. Hari ini banyak mana kebaikan yang kita lakukan . Banyak mana kejahatan yang kita lakukan. Cuma saya nak pesan pada sahabat tentang satu perkara penting yang perlu diberi perhatian! [Kita digalakkan agar JANGAN mengingati segala kebaikan yang kita telah buat seharian. Jangan selalu ingat dan ungkit-ungkit perkara kebaikan yang kita buat . Jangan! Kerana ingatan sedemikian itu akan melahirkan satu rasa yang negatif. Iaitu kita rasa yang kita sentiasa dalam kebaikan dan mungkin datang perasaan bangga bahawa kita ni baik dan berperibadi mulia. Ini lah bahaya nya. Lepas itu kita akan berkurangan melakukan kebaikan dan malas membuat kebajikan lagi. Berasa cukup dengan apa yang telah dilakukan sebelum ini. Saya harap sahabat nampak dan jelas dengan penerangan yang ringkas ini.]

Kita digalakkan untuk berfikir dan mencari ruang kebaikan yang akan kita buat pada hari esok dan berikutnya. Kita mesti fikir tentang itu. Maksudnya esok mesti ada kebaikan yang kita lakukan. Saya mahu beri satu contoh yang waqi'/praktikal berada di dalam kehidupan kita. Pada hari sahabat baca emel ini, adalah hari yang pertama. Muhasabah berjalan seperi biasa. Kata sahabat (di dalam hati), esok sahabat mahu buat kebaikan. Dan hari esok pun menjelma buat sahabat dengan taqdir Allah. Sahabat harus mencari ruang untuk melakukan kebaikan. Oh ya! Ruang untuk kita melakukan kebaikan ada yang datang secara kita tak jangka dan ada yang dah kita jangka. Yang kita jangka seperti , selepas solat Subuh sahabat baca AlQuran, berzikir, berwirid dan lain2 kebaikan. Yang kita tak jangka seperti ada peminta sedekah yang meminta sedekah di luar masjid, ada orang buta yang kehilangan peneman jalan dan ada mak cik tua yang tak mampu memikul beban barang yang dibawa. Semua itu "BONUS' dari Allah buat kita sebagai ruang mencari kebaikan. Di situlah kita menabur kebaikan. Mana kita sangka , ada orang buta itu datang sebagai 'bonus' pada kita. Tetapi ia adalah ujian Allah buat manusia untuk melihat apa tindakan kita. Pahala tersembunyi melalui orang buta itu. Kalau kita tak buat, maka hilanglah 'bonus' itu kan !

Kesimpulan dari perkara ini ialah kita mesti berfikir akan kebaikan yang akan kita lakukan dan JANGAN sekali-kali kita fikir/ungkit-ungkit kebaikan yang telah kita lakukan !

Manakala perkara kejahatan pula wahai sahabatku, Kita tak payah susah-susah pikir/ungkit-ungkit kejahatan yang akan dilakukan. Siapa yang beranggapan seperti itu maksudnya hati itu kotor! Ya lah... Beranggapan yang negatif. Ingin membuat kejahatan.

Bagi muslim sebenar, kita kena renung dan pikir atau kita kena selalu ungkit-ungkit akan kejahatan yg telah kita lakukan. Moga-moga ia menimbulkan kesedaran pada kita bahwa lemahnya kita. Selepas berfikir itu, kita mestilah susuli dengan rasa penyesalan dan tak mahu kembali lagi ke desa kekotoran dan kejahatan tadi. Yang lepas tu biarlah berlalu. Tapi janganlah kita tanam cita-cita untuk mengulangi kejahatan yang lalu.

CONTOH PEMUDA DAKWAH

Mus'ab bin Umair : Pemuda Dakwah

Musab bin Umair adalah sahabat Rasulullah yang sangat terkenal dan menjadi teladan kepada umat Islam sepanjang zaman. Sebelum memeluk Islam lagi Musab terkenal sebagai orang yang berperawakan lemah lembut, suka berpakaian kemas, mahal dan indah. Malah dia selalu berlawan dengan kawan-kawannya untuk berpakaian sedemikian. Keadaan dirinya yang mewah dan rupanya yang kacak menyebabkan Musab menjadi kegilaan gadis di Makkah. Mereka sentiasa berangan-angan untuk menjadi isterinya.
Musab sebenarnya adalah anak yang paling disayangi ibunya berbanding adik beradiknya yang lain. Apa sahaja permintaannya tidak pernah ditolak. Oleh itu tidaklah menghairankan apabila ibunya begitu marah selepas mendapat tahu Musab telah menganut Islam.
Ibu dan ayahnya telah mengurung dan menyeksa Musab selama beberapa hari dengan harapan dia akan meninggalkan Islam. Bagaimanapun tindakan itu tidak sedikit pun melemahkan keyakinannya. Pujukan dan ancaman ibunya tidak berkesan. Mereka sudah habis ikhtiar lalu membebaskannya buat sementara.
Tindakan ibunya tidak sedikit pun menimbulkan rasa takut pada Musab, sebaliknya dia tidak jemu-jemu memujuk ibunya memeluk Islam kerana kasih pada ibunya. Musab membuat pelbagai ikhtiar tetapi semua tindakannya hanya menambahkan lagi kemarahan dan kebencian ibunya.
Pada suatu hari Musab melihat ibunya dalam keadaan pucat lesi. Dia pun bertanyakan sebabnya. Kata ibunya, dia telah berniat di hadapan berhala bahawa dia tidak akan makan dan minum sehingga Musab meninggalkan Islamnya.
Cuba bayangkan bagaimana jika anda berada di tempat Musab ketika itu, berhadapan dengan ibu yang hanya hampir tinggal nyawa ikan? Apakah jawapan anda? Tergamakkah anda membiarkannya terlantar begitu? Atau apakah ada jawapan lain yang lebih menggembirakan? Dengarlah jawapan Musab kepada ibunya: Andaikata ibu mempunyai seratus nyawa sekalipun, dan nyawa ibu keluar satu demi satu, nescaya saya tetap tidak akan meninggalkan Islam sama sekali.
Apa lagi lemahlah siibu mendengar jawapan sianak. Dengan jawapan tersebut juga, Musab dihalau daripada rumah ibunya. Tinggallah Musab bersama-sama Rasulullah dan sahabat-sahabat yang sangat daif ketika itu.
Untuk meneruskan kehidupannya, Musab berusaha sendiri bekerja mencari nafkah dengan menjual kayu api. Apabila sampai berita ini kepada ibunya, dia merasa amat marah dan malu kerana kebangsawanannya telah dicemari oleh sikap Musab. Adik-beradik Musab juga sering menemui dan memujuknya supaya kembali menyembah berhala. Tetapi Musab tetap mempertahankan keimanannya.
Sewaktu ancaman dan seksaan kaum Quraisy ke atas kaum Muslim menjadi-jadi, Rasulullah telah mengarahkan supaya sebahagian sahabat berhijrah ke Habysah. Musab turut bersama-sama rombongan tersebut. Sekembalinya dari Habsyah, keadaan beliau semakin berubah. Kurus kering dan berpakaian compang-camping. Keadaan itu menimbulkan rasa sedih di dalam hati Rasulullah. Kata-kata Rasulullah mengenai Musab sering disebut-sebut oleh sahabat:
Segala puji bagi bagi Allah yang telah menukar dunia dengan penduduknya. Sesungguhnya dahulu saya melihat Musab seorang pemuda yang hidup mewah di tengah-tengah ayah bondanya yang kaya raya. Kemudian dia meninggalkan itu semua kerana cinta kepada Allah dan Rasul-Nya.
Apabila ibu Musab mendapat tahu mengenai kepulangannya, dia memujuk anaknya supaya kembali kepada berhala. Dia mengutuskan adik Musab yang bernama al-Rum untuk memujuknya. Namun Musab tetap dengan pendiriannya. Bagaimanapun tanpa pengetahuan ibunya, al-Rum juga sudah memeluk Islam tetapi dia merahsiakannya. Sewaktu berlaku peperangan Uhud, Musab ditugaskan memegang panji-panji Islam. Peringkat kedua peperangan telah menyebabkan kekalahan di pihak tentera Muslimin. Tetapi Musab tetap tidak berganjak dari tempatnya dan menyeru: Muhammad adalah Rasul, dan sebelumnya telah banyak diutuskan rasul.
Ketika itu, seorang tentera berkuda Quraisy, Ibn Qamiah menyerbu ke arah Musab dan melibas tangan kanannya yang memegang panji-panji Islam. Musab menyambut panji-panji itu dan memegang dengan tangan kirinya sambil mengulang-ulang laungan tadi. Laungan itu menyebabkan Ibn Qamiah bertambah marah dan menetak tangan kirinya pula. Musab terus menyambut dan memeluk panji-panji itu dengan kedua-dua lengannya yang kudung. Akhirnya Ibn Qamiah menikamnya dengan tombak. Maka gugurlah Musab sebagai syuhada' Uhud.
Abu al-Rum, Amir ibn Rabiah dan Suwaibit ibn Sad telah berusaha mendapatkan panji-panji tersebut daripada jatuh ke bumi. Abu Rum telah berjaya merebutnya dan menyaksikan sendiri syahidnya Musab. Abu Rum tidak dapat lagi menahan kesedihan melihat kesyahidan abangnya. Tangisannya memenuhi sekitar bukit Uhud. Ketika hendak dikafankan, tidak ada kain yang mencukupi untuk menutup mayat Musab. Keadaan itu menyebabkan Rasulullah tidak dapat menahan kesedihan hingga bercucuran air matanya. Keadaannya digambarkan dengan kata-kata yang sangat masyhur: Apabila ditarik ke atas, bahagian kakinya terbuka. Apabila ditarik ke bawah, kepalanya terbuka. Akhirnya, kain itu digunakan untuk menutup bahagian kepalanya dan kakinya ditutup dengan daun-daun kayu.
Demikian kisah kekuatan peribadi seorang hamba Allah dalam mempertahankan kebenaran dan kesucian Islam. Beliau jugalah merupakan pemuda dakwah yang pertama mengetuk setiap pintu rumah di Madinah sebelum berlakunya hijrah. Kisahnya mempamerkan usaha dan pengorbanannya yang tinggi untuk menegakkan kebenaran. Semua itu adalah hasil proses tarbiyah yang dilaksanakan oleh Rasulullah.
Musab telah menjadi saksi kepada kita akan ketegasan mempertahankan aqidah yang tidak berbelah bagi terhadap Islam sekalipun teruji antara kasih sayang kepada ibunya dengan keimanan. Musab lebih mengutamakan kehidupan Islam yang serba sederhana dan kekurangan berbanding darjat dan kehidupan yang mewah. Dia telah menghabiskan umurnya untuk Islam, meninggalkan kehebatan dunia, berhijrah zahir dan batin untuk mengambil kehebatan ukhrawi yang sejati sebagai bekalan kehidupan dalam perjuangan yang tidak pernah padam.

MANUSIA YANG DIKUTUK ALLAH & RASUL-NYA

BERSABDA RASULULLAH S.A.W MAKSUDNYA;
" 6 JENIS GOLONGAN MANUSIA YG AKU DAN ALLAH JUGA TURUT MENGUTUK SERTA PADA HARI KIAMAT KELAK ALLAH TIDAK AKAN MEMANDANG MEREKA DENGAN PANDANGAN RAHMAT DAN BELAS KASIHAN.MEREKA ITU IALAH;
1. ORG YG MENAMBAH MAKSUD TAFSIRAN AL-QURAN (TAKWIL YG MENYIMPANG)
2. ORG YG MENDUSTAKAN KEPADA TAKDIR ALLAH
3. ORANG YG BERKUASA TETAPI TAKKABUR.MEREKA MEMULIAKAN ORG YG DIHINAKAN ALLAH DAN SEBALIKNYA MENGHINA ORG YG DIMULIAKAN ALLAH DAN RASUL
4. ORG YG MENGHALALKAN PERKARA YG DIHARAMKAN ALLAH DAN SEBALIKNYA.
5. ORG YG MENINGGALKAN SUNNAH NABI
6. ORG YG MENGHALALKAN APA YG DIHARAMKAN ALLAH DI KOTA SUCI MEKKAH.

PENAWAR BUAT HATI ( 3 )

Sabda Nabi s.a.w. lagi,"Bahawasanya ALLAH yang Maha Mulia lagi Maha Besar menerima ia akan taubat hamba selama belum sampai rohnya kepada halkumnya."
[ Hadis ini diriwayatkan oleh Imam At-Tirmizi. Nabi mengatakan bahwa ALLAH bersedia menerima taubat manusia, tetapi ALLAH meletakkan syarat; iaitu selagi mana roh tak sampai di halkum. Pasai tu lah ALLAH tak terima taubat Firaun, yang last second baru dia sebut dia beriman dengan Tuhan Musa. Jadi, dia tidak menepati syarat yang Tuhan tentukan. Lagi pun, sebelum ditenggelami laut, kata-kata Firaun untuk beriman dengan ALLAH bukanlah daripada hati kecilnya, tetapi kerana dia tersepit.
Begitu jugalah sekiranya seseorang yang meninggalkan dosanya kerana bala yang ALLAH bagi dekat dia, maka itu bukan dikira taubat, malah dosanya tetap dikira. Sebagai contoh; ada seorang kaki arak, tiba-tiba Tuhan bagi dia kena sakit jantung. Lalu semenjak kena sakit jantung tu, dia tak pernah pi dah ke kedai-kedai arak ni lagi. Dia kata, "Aku tobat dah sejak kena sakit jantung ni. Aku tak sentuh dah binatang ni." Dengan kenyataannya itu, adakah dia dianggap sebagai seorang yang bertaubat?... Jawapannya, dia tidak dianggap bertaubat dan dia tetap dapat dosa minum arak; kerana dia berhenti minum arak bukan kerana takut dekat ALLAH, tapi takut mati kerana sakit jantung. Orang macam ni, kalau dia baik daripada sakit, dia nanti pi balaih balik arak. ]
Dan sabda Nabi s.a.w., "Barang siapa taubat ia sebelum naik matahari daripada tempat lenyapnya, nescaya menerima ALLAH akan taubat dia."
[ Ayat ini memberitahu tentang syarat-syarat taubat. Syarat yang pertama iaitu pastikan kita bertaubat sebelum roh sampai ke halkum, dan yang kedua pastikan kita bertaubat sebelum matahari naik dari sebelah barat. Kalau mai saja kedua-dua waktu yang disebutkan ini, maka tak guna lagi untuk kita menyesal dan menangis sampai berguling-guling atas lantai serupa gambaq hindu kerana ALLAH tak akan terima dah taubat ketika itu. ]
Ketahui olehmu bahwasanya makna 'taubat' pada bahasa, yakni kembali ataupun pulang.
[ Memang kita semua sekali ni, akan pulang kepada ALLAH akhirnya. Inna lillahi wa inna ilai hi ro ji `un. Tak kiralah, kita sapa ka, suka ka, tak suka ka; kita semua akan pakai kain putih. Oleh sebab itu, pastikan apa pun kerja yang kita buat di dunia ni, halakan kepada ALLAH AZZAWAJALLA. ]
Dan pada syarak barang yang berhimpun padanya 3 rukun.
[ Dalam hadisnya, Nabi s.a.w. telah menyenaraikan 8 tanda taubat yang diterima ALLAH. Kerana bukan semua orang ALLAH terima taubat depa. Eg, dalam bulan Ramadan yang baru lalu, ada orang buat qiamullail pada 10 malam terakhir; menangis ni kira sungguh-sungguh punya menangis, bukan buat-buat punya (buat-buat pun ada juga, tapi yang tu bila dia nak kalah); tapi setelah berlalunya Ramadan, dia dok macam tu juga, yakni tak dak apa-apa perubahan pun. Ini makna kata ALLAH terima ibadatnya lagi; yang ni cukup punya malang lah tuan-tuan (ALLAH Maha Mengetahui). ]
3 rukun itu ialah :
(i) menyesal atas mengerjakan maksiat kerana ALLAH.
[ Sebenarnya kesalan yang jujur adalah kurniaan daripada ALLAH SWT. Bukan semua orang dapat; misalannya, apabila kita duduk saja-saja dengan kawan-kawan, kemudian kita sembang pula tentang dosa-dosa masa lampau kepada ALLAH, maka berlinanganlah airmata kesalan. Tetapi bila kita dok sorang-sorang, benda tu tak boleh kita nak praktik pula, maka maknanya kita masih menghadapi masalah dari segi nak latih hati. Bukan pasai apa tuan-tuan, orang-orang yang telah beriman, mereka ni memang tak pernah senang dengan dosa masa lampau. Kerana orang-orang yang pernah buat dosa, hati mereka ni seolah-olah seperti dok ada dalam penjara / seolah-olah ditusuk paku / seolah-olah seperti dihiris pisau dan tak tau lah lagi macamana nak habaq tentang hati yang terasa ni. Tapi sapa yang kena, dia nanti tau macamana perasaan tu. ]
Maka tiada sah taubat mereka yang tiada sesal atau menyesal tidak kerana ALLAH seperti menyesal ia kerana bala yang turun atasnya disebabkan maksiat itu.
[ Bila Tuhan bagi satu bala dekat dia, kemudian baru dia menyesal; maka kesalan ini tidak sah kerana dia menyesal bukan kerana ALLAH, tapi dia menyesal kerana Tuhan bagi bala. ]
(ii) meninggalkan akan maksiat yang taubat ia daripadanya, maka tiada sah taubat mereka yang meninggal ia akan maksiat atau taubat ia daripada maksiat.
[ Syarat yang kedua ialah kita mesti tinggalkan maksiat. Tapi ALLAH bagi tau bahwa cukup susah untuk seseorang bagi meninggalkan maksiat. Sepertimana ALLAH sebut dalam hadis Qudsi, "Mudah sahaja bagi manusia untuk lari daripada api yang berada di depannya; begitu juga mudah bagi manusia untuk lari daripada binatang buas; tapi untuk lari daripada dosa bukanlah mudah bagi manusia." Oleh sebab inilah, maka ALLAH kesian dekat manusia, lalu disyariatNya taubat kepada kita. ]
Tidak sah bagi orang yang mengatakan dia taubat tapi masih tidak meninggalkan maksiat. Sepertimana sabda Nabi s.a.w., "Sapa-sapa yang mengaku bertaubat tapi pakaiannya tidak berubah dan perhiasan dirinya juga tidak berubah; maka ini bukanlah orang yang bertaubat."
(iii) mencita-cita ia ketiadaan kembali kepada umpama maksiat yang taubat ia daripadanya; maka tiada sah taubat mereka yang tiada mencita-cita akan ketiadaan kembali kepada umpama maksiat itu.
[ Maknanya kita kena berazam untuk tidak kembali melakukan maksiat. Kepada siapa yang bertaubat tapi dalam hatinya masih ada lintasan yang seronok dengan maksiat, maka dia tidak dinamakan sebagai orang yang bertaubat. Eg, apabila kita tanya, "Hang la ni apa macam?" ...Dia kata, "La ni nampak ok la, tapi masa akan datang tak tau la pulak macamana."
Kenyataan seperti ini, bukanlah kenyataan daripada seorang yang nak bertaubat. Tapi kalau dia kata, "Aku dah bertaubat pada ALLAH dan aku berazam sungguh-sungguh; sekiranya sapa ka mai layok maksiat macamana sekali pun, Insya`ALLAH,aku tidak akan terlibat lagi dengan maksiat." Ini barulah contoh kenyataan yang berupa keazaman untuk meninggalkan segala maksiat. ]
Ini jika maksiat itu tiada meninggalkan fardu dan tiada bergantung dengan manusia. Ada pun jika ada dosanya itu meninggalkan umpama fardu sembahyang, maka wajib atasnya mengqada segala fardu yang luput itu.
[ Kalau dosa kita melibatkan benda yang fardu kita tak buat, maka kita kena qada balik ibadat-ibadat tu. Ini menunjukkan akan kesungguhan kita untuk bertaubat. Kalau kita belum qada lagi, ini bermakna salah satu syarat daripada taubat tercicir dalam hidup kita. ]
Dan jika ada maksiat itu bergantung dengan manusia seperti mencuri harta orang, maka disyaratkan memulangkan ia akan harta itu atau ganti kepada empunya nya. Kalau tak boleh ganti, kita kena minta halal ia daripadanya dengan tamsil dengan mazhab kita Syafi`i.
[ Dalam mazhab Imam Syafi`i, kalau kita dah terambil hak orang, maka kita sendiri yang kena pi mintak halal secara terperinci,i.e. bila/benda apa yang kita ambil/tempat kejadian. Oleh sebab itu, kalau kita mengikut mazhab Syafi`i, ini bermakna minta halal melalui kad raya adalah tidak boleh. Kerana melalui kad, kita mengguna kaedah ijmali iaitu meminta maaf zahir/batin dicampur sekali dan meminta halal pula tanpa terperinci. ]
Bersalahan pada mazhab Imam Malik, memada minta halal dengan ijmali.
[ Kalau mengikut Imam Malik, takpa kita minta halal secara kad raya. Oleh itu, semasa kita menulis kad raya, hendaklah kita bertaqlik pada mazhab Imam Malik. ]
Dan ada padanya keluasan. Dan jika tiada kuasa ia memulangkannya, maka tiada menghalal oleh yang empunya nya, maka hendaklah bersungguh-sungguh ia pada mengikhlaskan taubatnya dan memohon akan ALLAH TA`ALA mudah-mudahan menjadikan ia akan empunya harta itu redha pada hari qiamat.
[ Kalau kita tak mampu nak ganti balik harta orang yang kita ambil, maka terpaksalah kita pi jumpa tuan harta tu dan minta halalkannya. Tapi kalau tuan harta tu tak mau menghalalkannya, maka kenalah kita mengikhlaskan taubat dan berdoa ke hadrat ALLAH supaya moga-moga dihalalkan oleh tuan harta itu di akhirat kelak. Tengok la tuan-tuan, betapa lecehnya bila kita ada sangkut dengan harta benda orang. ]
Dan setengah daripada syarat taubat itu keadaan sampai roh kepada halkum. Ketiadaan sampai roh kepada halkum dan ketiadaan naik matahari daripada sebelah barat seperti yang tersebut dalam 2 hadis yang lalu. Dan apabila sempurna segala syarat dan rukun-rukun itu, maka sah ia dan tak dapat tiada daripada diterima akan dia.
[ Tuhan cukup suka kepada orang yang bertaubat, dengan syarat kita dapat memenuhi tingkatan-tingkatan tadi. ]
Dan bermula doa dengan menerima taubat seperti "Allahumma takabbal taubati", yang bermaksud, "Ya ALLAH, terimalah oleh Mu akan taubat aku."
[ Mau berdoa tiap-tiap hari yakni selepas setiap kali sembahyang fardu/sunat. ]
Dan adalah ia kerana ketiadaan diyakin akan cukup segala syarat.
[ Dalam masalah taubat ni, kita kena ada 2 benda : iaitu takut dan berharap. Bila kita buat ibadat apa pun, kedua-dua benda ni mesti mau ada. Kita takut kalau-kalau Tuhan tolak taubat kita. Dan berharap Tuhan terima taubat kita. Dalam ibadat, kita kena bawa 2 sifat ni supaya Tuhan terima seluruh amal ibadat kita. ]
WALLAHUA`LAM.
Kuliyyah Maghrib disampaikan oleh Ustaz Halim Hassan di Masjid Maqbul, P.Pinang

PENAWAR BUAT HATI ( 2)

Kata ALLAH,"Di antara tanda orang beriman ialah dia boleh memaafkan orang yang yang menyakitinya."
[ Menurut Imam Ghazali r.a. bahwa orang yang memberi kemaafan kepada orang lain berada dalam posisi orang yang menang. Kerana orang yang memberi kemaafan tidaklah semudah yang memintanya. Bayangkan tuan-tuan,kalau hari tu ada sorang mai 'sedeqah' tengah belakang kita...gedebab !!!,lepas tu dia gelak sampai ke telinga pulak; tiba-tiba hari ini dia mai dengan muka welfare,dia kata,"Sorryla,hari tu tak sengaja."...Masa tu,boleh kah kita kata,"Takpalah,saya pun tak ingat apa-apa."..Bolehkah tuan-tuan kata macam tu?...Aaa,susah tu tuan-tuan.
Tapi Nabi Yusuf a.s. boleh kata macam tu. Kerana masa Nabi Yusuf kecik-kecik dulu, adik beradik ambik dia lempar dalam telaga. Kemudian, setelah Nabi Yusuf dewasa dan menjadi seorang yang besar di Mesir, datang adik beradik yang buat aniaya dekat dia hari tu; mai minta bantuan. Mereka tidak mengenali Nabi Yusuf, tapi Nabi Yusuf masih dapat mengenali adik beradiknya itu. Keadaan sebegini telah ALLAH gambarkan di dalam Al-Quran dengan mengatakan bahwa sekiranya Nabi Yusuf hendak membalas balik perbuatan adik beradik dia terhadap dia sewaktu kecil dahulu; ALLAH SWT akan izinkan. Tapi hati Nabi Yusuf a.s. bukan pendendam, dia dapat memaafkan mereka.
Daripada kisah ini, memang telah menjadi lumrah bahwa kita akan lupa apabila kita buat aniaya kat orang lain; tapi orang yang kena aniaya tu, dia akan sentiasa ingat. Misalannya, kalau kita maki hamun seseorang, lepas tu kita akan lupa; tapi orang yang kena maki tu, dia akan ingat setiap patah perkataan apa yang kita kata. ]
Kata ALLAH, "Tanda-tanda orang yang beriman lagi ialah dia boleh amanah dengan orang yang buat khianat pada dia. Dia boleh bercakap dengan orang yang tak mau bercakap dengan dia. Dan dia memuliakan orang yang menghina dia. Sesungguhnya, Aku akan membalasi setiap kebajikan yang hangpa buat."
[ Kesimpulannya, setiap kebajikan/kejahatan yang kita buat, Tuhan akan balas. ]
Sambungan bacaan kitab 'Penawar Bagi Hati' dalam Bab pada menyatakan segala sifat yang dipuji; yakni 10 sifat mahmudah.
Diketahui olehmu bahwasanya perangai yang dipuji itu banyak. Menyebut oleh hamba di sini akan 10 perkara kerana mengikut akan Al-Imamul Ghazali dalam kitab 'Arba ina fi usuluddin'. Sifat-sifat itu ialah :
i) taubat dari segala dosa
(ii0 takut akan ALLAH
(iii) zuhud, yakni benci akan dunia dan berpaling daripadanya
(iv) sabar
(v) syukur
(vi) ikhlas
(vii) tawakkal
(viii) kasih akan ALLAH
ix) redha dengan kada ALLAH
(x) mengingat akan mati.
Bab 1 : Pada menyatakan taubat.
Ketahui olehmu bahawasanya taubat itu permulaan jalan bagi sekelian yang menjalani akan jalan akhirat, dan anak kunci bagi tuah sekelian murid.
[ Yang kata taubat ni, ia adalah jalan pertama untuk orang yang nak ke akhirat. Jangan dok berlakon la tuan-tuan, berzikirlah berapa banyak pun; zikir-zikir itu tak akan lekat dengan tuan-tuan sekiranya tak dimulakan dengan taubat terlebih dahulu. ]
Dan bahawasanya taubat itu wajib ia dengan bersegera daripada segala dosa; sekalipun daripada dosa kecil.
[ Hukum bertaubat adalah wajib.Bila setiap kali kita ingat kata yang kita ni ada dosa, maka setiap kali tu lah kita kena bertaubat. ]
Dan melambatkan taubat itu, satu dosa yang lain pula; sekalipun sudah berpuluh-puluh tahun.
[ Hah ! kalau lepas saja menari dengan Shah Rukh Khan, si Anaconda sepatutnya kenalah bertaubat. Mana nak tau kan, kot-kot la tengah-tengah baguih punya dok kepak, pi jatuh tersungkok,kan ka raplah dibuatnya nanti. Lepas saja menari, kemudian kalau melambatkan pula taubat; ini menambahkan satu dosa lain lagi. ]
Bersalahan bagi muktazilah yang berkata mereka itu dengan berbilang-bilang dosa melambatkan taubat itu dengan sebab panjang masa,tetapi berlebih kurang besarnya,dengan berlebih kurang panjang masa melambatkan itu.
[ Yang dikatakan muktazilah ni, depa ni ialah golongan yang kata takpa melambatkan taubat, yakni boleh bertaubat masa kita nak 'padam'. Kalau perangai dok ikut muktazilah, maka yang tu lah yang boleh dok syok kepak lagi tu. ]
Dan berhajat ia kepada taubat daripada maksiat, melambatkan itu seperti wajib ia taubat daripada maksiat yang pertama. Kemudian jika mengetahui ia akan segala dosanya atas tafsir (yakni dia tau dosanya satu persatu), nescaya wajib atasnya taubat daripada semuanya dengan satu-satu; dan tiada memada oleh satu taubat jua.
[ Kita kalau boleh ingat dosa kita secara satu demi satu; misalnya kita boleh tau kata dosa yang kita buat dalam masa setahun yang lalu; maka hendaklah kita buat satu taubat untuk satu dosa dan satu taubat lain untuk satu dosa yang lain,dan seterusnya. Jadi, ini bermakna, taubat ni kita tak boleh buat secara borong, yakni satu taubat untuk cover semua dosa, tak boleh lagu tu.
Kita boleh ingat ka dosa-dosa yang kita dah buat tahun sudah? Ok, sebagai contoh (saja tanya); tahun lepas berapa kali kita masuk pesta?... Kita nanti kata, "Dak ustaz, saya dengaq seluaq jean murah di pesta tu, Jadi,saya pun ushar tengok; kot-kot boleh tangkap 2-3 lai apa ka."...
Bukan kata seluaq jean saja ada kat sana, jin pun memang belambak kat pesta tu. Jadi, apabila kita masuk saja pesta, maka kita pun jadi sebahagian daripada depa (jin) tu. Maka berdosalah kita kerana redha dengan maksiat. Sebab apabila kita redha dengan maksiat, maka kita dikira buat maksiat tu sekali. Apa tanda kita redha?...
Tandanya ialah apabila kita nampak satu maksiat, tapi kita diam. Oleh sebab itu, untuk tahun ini punya pesta, mai sama-sama kita berazam untuk boycott. ]
Dan jika tiada teringat ia akan tafsir segala dosa, maka hendaklah berkata ia, "Jika ada bagi aku dosa yang tiada aku ketahui akan dia, maka aku taubat daripadanya kepada ALLAH SWT, dan bahawasanya diri taubat itu satu ibadat yang dijanjikan dia pahala kerana nya ada pun hilang siksa kemudian daripada taubat."
[ Kalau kita tak tau dosa kita banyak mana, maka disuruh kita bertaubat secara ijmali (kesimpulan). Maknanya, apabila setiap kali kita bertaubat, hendaklah berdoa, "Ya ALLAH, kalau lah saya ada buat dosa dan dosa tu pula saya tak ingat, maka saya bertaubat." ]
Dan orang yang bertaubat itu, dijanjikan ALLAH SWT dapat pahala dan Tuhan akan hilangkan siksa daripadanya. Maka diserahkan kepada ALLAH SWT, telah berfirman ALLAH, "Bahawasanya ALLAH kasih ia akan sekelian yang banyak taubat."
Dan firman ALLAH lagi, "Dan taubat oleh kamu kepada ALLAH sekelian kamu,wahai sekelian yang beriman."
Dan daripada sabda Nabi s.a.w. pula, "Orang yang taubat dari dosa seperti mereka yang tiada berdosa."
[ Yang kata Nabi Muhammad s.a.w. ni, Tuhan punya sayang dekat dia, hanya ALLAH Maha Mengetahui. Menurut ustaz, di malam Israk Mikraj, Tuhan ada tanya kat Nabi, "Wahai Muhammad, kamu tau tak pasai apa Aku bagi gelaran dekat kamu sebagai hamba Aku?...
Tuan-tuan tau tak Nabi kata apa? Bukan dia kata kerana dia seorang Rasul ka, dia banyak ibadat ka, kuat dakwah ka; tapi apa yang dia kata ialah, "Kerana luasnya Rahmat Mu daripada murka Mu,ya ALLAH." Selepas Nabi kata saja macam tu, terus kata ALLAH, "Kamu kekasih Aku." Gelaran inilah yang semua manusia mau sangat-sangat, tapi untuk kita mencapai makam seperti Nabi s.a.w. memang tak berupaya tuan-tuan. Yang kita boleh ialah hanya mampu menumpang di bawah kalimah kekasih ALLAH; itupun hendaklah dimulakan dengan taubat. ]
Dan sabda Nabi s.a.w., "Wahai mana-mana manusia, taubat oleh kamu kepada ALLAH. Maka bahwasanya aku bertaubat padaNya satu hari 100 kali."
Kuliyyah Maghrib disampaikan oleh Ustaz Halim Hassan di Masjid Maqbul, P.Pinang

PENAWAR BUAT HATI (1)

Daripada sebuah hadis Qudsi yang mana firman ALLAH SWT yang bermaksud,"Wahai manusia,janganlah kamu sekali-kali cuba melaknat mana-mana makhluk yang Aku buat dengan kudrat Aku sendiri.Nescaya laknat kamu kepada ciptaan Aku itu,akan membinasakan diri kamu sendiri."
[ Tuhan bagitau bahwa apa saja ciptaanNya ,kita jangan cuba dok mempertikaikannya.Samada benda yang diciptaNya itu boleh kita lihat dengan mata; ataupun yang tak boleh lihat dengan mata tapi boleh rasa atau boleh dengar dengan telinga sahaja; kesemua jenis-jenis ciptaan ALLAH ini,kita tak boleh protes. Oleh sebab itu, samada kita suka ka ataupun kita tak suka ka, kita kena redha.
Sebagai contoh, kalau Tuhan kata bahwa sehari semalam kena sembahyang 5 waktu, kita tak boleh protes,kita kena sembahyang sehari semalam 5 waktu juga.Kalau Tuhan kata bahwa dalam bulan Ramadan kita kena posa 30 hari,maka tanpa protes, kita kena puasa 30 hari juga.Kalau Tuhan kata bahwa sebagai seorang yang sudah mukallaf,kita kena tutup aurat, maka kita mesti kena tutup aurat dengan tanpa sempurna kepada ALLAH SWT... Samalah juga,kalau Tuhan kata bahwa tak boleh menari,maka kita tak boleh menari lah; mana boleh komplet; tok sah dok gatai pungkok pi menari dengan Sharoq Khan pulak tu.
Jadi di sini,Tuhan nak bagitau bahwa semua yang Tuhan buat,kita tak boleh komplet,termasuklah semua hukum hakam Tuhan dan semua perintah Tuhan; samada yang fardhu ataupun yang sunat,manusia kena terima tanpa ada rasa nak protes. ]
Kata ALLAH,"Wahai manusia,sesungguhnya kamu boleh tengok dengan mata kamu bagaimana 7 petala langit di atas sana,ditegakkan oleh ALLAH diatas udara tanpa sebatang tiang pun.Dan benda itu ditegakkan dengan salah satu daripada nama-nama Aku."
[ Nama ALLAH yang dimaksudkan itu ialah sifat KuasaNya.Dengan hanya satu sahaja sifat yang ALLAH tunjukkan,maka 7 petala langit takut,lalu kaku di angkasa raya sana. ]
Tapi,kata ALLAH,"Tetapi hati kamu (manusia) tidak mampu tunduk kepada Aku,walaupun bawa mai seribu pengajaran dalam kitab Aku."
[ Bayangkan tuan-tuan,yang dikatakan langit tu,sikit punya luas ka,tapi dengan ALLAH hanya tunjuk satu sahaja sifat Dia,maka langit tu pun duduk di atas udara sana.Tetapi yang dikatakan hati manusia ni pulak,tak boleh nak tunduk kepada ALLAH walaupun beribu pengajaran yang ALLAH tunjukkan di dalam Al-Quran.
Di mukabumi ni,dalam beribu-ribu makhluk Tuhan,yang selalu buat mungkar kepada ALLAH ialah dua jenis makhluk ni,iaitu bangsa manusia dan bangsa jin.Kedua-dua bangsa ni lah yang dok buat dunia bercelaru habih.Kalau manusia tak cari pasai,geng jin ni pulak yang cari pasai,i.e. pi sampok orang ni,pi kacau orang tu.
Kemudian,kalau jin tak cari pasai,manusia pulak yang dok gatai pi cari pasai; eg,dok tak duduk pi menurun kat busut mana ka.Oleh sebab inilah,apabila mula-mula ALLAH nak buat Nabi Adam a.s.,ALLAH tanya kat malaikat,"Hangpa punya pandangan macamana dengan manusia yang Aku nak buat ni?"...Lalu kata malaikat,"Kalau buat manusia,bertumpah-darahlah manusia di muka alam ini."
Daripada sumber mana malaikat tau,walhal ALLAH belum lagi buat manusia time tu?..Maka kata para ulama bahwa sebelum diciptaNya Nabi Adam,ada satu angkatan jin yang duduk di muka alam ini.Yang mana,daripada cara hidup golongan jin ni lah,maka para malaikat membuat rumusan bahwa depa ni lah yang menjadi perosak alam ini.Sepertimana ALLAH sebut,"Kami binasakan mereka kerana dosa-dosa mereka." Dan kata ALLAH lagi,"Kami akan perosok ke dalam neraka itu,yang kebanyakkannya ialah bangsa jin dan bangsa manusia."
[ Yang dikatakan jin ni pun; ada yang tak mau sembahyang,mangkak serupa manusia juga.Menurut ustaz,ada diceritakan dalam sebuah hadis dhoif tentang perangai jin yang memang suka kacau manusia,lebih-lebih lagi dalam majlis-majlis ilmu.Dia nanti sabotaj orang-orang yang ada dalam majlis ilmu; seperti bagi mata layu supaya orang rasa mengantuk; bagi lenguh lutut; usik perut kita bagi lapaq; bagi telinga nipis; kacau pemikiran supaya bertindak tak tentu hala; maka jin seperti ini akan masuk neraka. ]
Maka kata ALLAH SWT,"Hati manusia ni,walaupun bawa mai seribu satu macam punya pengajaran dalam Quran sekalipun,hati manusia tidak akan berubah.Tetap dua bangsa ni (manusia/jin) nak lawan Tuhan juga."
[ Tuhan kata benda tu haram,tapi jin terhegeh-hegeh nak buat benda tu juga.Tuhan kata jangan kacau manusia,tapi jin nak kacau manusia juga.Tuhan kata jangan kacau jin,tapi manusia nak kacau jin tu juga....Tuhan kata jangan menari,tapi Anaconda nak kepak juga dengan Sharok Khan.....amboiiii ! Yang kata manusia ni,kepala tu cukup punya tak elok; kira nak lawan Tuhan saja.Kedua-dua jenis manusia/jin lagu ni,ALLAH nak perosok masuk dalam neraka.Nauzubillahi min zalik. ]
ALLAH kata,"Wahai manusia,sepertimana tidak akan lembut batu dalam air; demikianlah juga tidak akan lembut kerana pengajaran bagi hati yang keras."
[ Tuhan nak bagi tau bahwa walaupun bawa mai rasul/nabi sekalipun,tapi kalau dah jenis hati keras ni,depa tidak takut juga kepada Tuhan.Sebagai contoh,tuan-tuan boleh tengok dalam sejarah; Tuhan bawa mai Nabi Muhammad s.a.w. untuk bagi penerangan kepada Abu Jahal/Abu Lahab.Tara Nabi s.a.w punya dok terang kat depa ni pun,depa tak percaya; inikan pulak kita nak pi terang kat depa-depa yang se'perangai' dengan Abu Jahal/Abu Lahab; adakah depa-depa ni akan percaya cakap kita?...
Nabi s.a.w pi terang Quran kat depa,tapi depa boleh lawan balik Nabi s.a.w..Cuba tuan-tuan tengok,betapa kerasnya hati Abu Jahal/Abu Lahab ni. Maknanya,depa ni,memang Tuhan tak mau bagi hidayah.Maka sengsaralah mereka ni dunia/akhirat.
Tapi untuk hati yang lembut pula,sudah cukup dengan hanya membaca ayat-ayat Al-Quran sahaja,hatinya sudah rasa nak tunduk kepada perintah ALLAH SWT. ]
Kata ALLAH,"Wahai manusia,macamana kamu boleh mengatakan yang kamu ini hamba ALLAH? Sedangkan pada masa yang sama,kamu lawan ALLAH pula.Dan bagaimana pula kamu boleh mengatakan bahwa satu hari nanti,Tuhan akan periksa kamu dengan tibanya mati; tiba-tiba kamu tak mau mati; macamana jadi lagu tu?"
[ Tuhan dok tanya kita tuan-tuan. Dok pi mengaji merata dah.Dok baca tentang benarnya kematian itu,banyak dah; tapi pasai apa kita takut nak mati? ]
Kata ALLAH,"Kamu guna lidah kamu untuk bercakap benda-benda yang kamu takdak ilmu tentang benda-benda tu; sedangkan kamu rasa benda tu kecik.Tapi sebenarnya benda itu besar di sisi ALLAH."
[ Kita kalau nak bercakap apa pun,biarlah yang kita tahu.Kalau mai jenis yang kita tak reti,tok sah dok gatai nak pi cakap juga.Kalau kita yakin yang kita ada ilmu tentang topik perbincangan itu,maka barulah kita boleh buat perbahasan. ]
Di dalam sebuah hadis Qudsi yang lain,ALLAH SWT berfirman,"Wahai manusia,seribu satu pengajaran telah Tuhan berikan kepada kamu.Dan wahai manusia,Tuhan sudah bagi penawar,yang penawar itu boleh menyelamatkan seribu satu penyakit hati manusia."
[ Kita sebagai hamba ALLAH,jangan pula nanti dok pi ungkit kata ALLAH tak bagi pengajaran.Padahal,ALLAH telah pun memberi pengajaran kepada kita; samada pengajaran dalam bentuk ilmu ataupun pengajaran dalam bentuk seketoi Tuhan tunjuk kejadian di depan mata kita.Ini lah yang dikatakan manusia,kita kerap suka lupa; yakni ALLAH dah lama bagi pengajaran demi pengajaran kepada manusia ni.
Umpamanya,Tuhan turun bala ke atas Turki,adakah itu bukan pengajaran untuk manusia? Tuhan bawa mai kesusahan di Bosnia,adakah itu bukan pengajaran untuk manusia? Tuhan bagi kawan karib kita yang tadinya sihat elok,tiba-tiba jadi sakit dan kemudiannya mati,adakah itu bukan pengajaran daripada ALLAH untuk kita? Daripada kita senang,Tuhan bagi kita jadi susah; daripada kita tak cerdik,Tuhan bagi kita jadi cerdik; itu semua adalah contoh-contoh pengajaran daripada ALLAH,dan itu semua adalah ubat untuk orang-orang yang perlukan rawatan hati mereka. ]
Kata ALLAH,"Kenapalah kamu hanya berbuat baik kepada orang yang buat baik kepada kamu sahaja."
[ Awat hangpa tak boleh baik dengan semua orang,pasai apa? Pasai apa dalam masalah 'buat baik' ni,kita memilih orang yang tertentu sahaja untuk kita buat baik? Orang yang mai dengan kereta besaq,kita boleh layan elok; tapi orang yang mai dengan 'gerek',kita buat layan tak layan sahaja,pasai apa kita buat 'tahana' kat orang macam tu? ]
ALLAH tanya manusia lagi,"Pasai apa kamu tak boleh buat baik kepada semua orang? Kamu hanya buat baik kepada orang-orang yang sudah lama buat baik kepada kamu.Dan pasai apalah kamu hanya berhubung dengan orang yang sudah berhubung dengan kamu? Dan pasai apa kamu tak boleh berhubung dengan semua orang? Pasai apa kamu pilih orang yang tertentu sahaja untuk bercakap? Pasai apa kamu tidak memaafkan orang yang datang untuk meminta maaf daripada kamu? Kamu masih nak mempertahankan kesombongan/keegoan kamu juga?"
[ Ini semua adalah perangai manusia. ]
Kata ALLAH,"Kenapa kamu beri makan kepada orang yang sudah beri makan kepada kamu? Pasai apa kamu tak boleh bagi makan kepada semua orang? Pasai apa kamu pilih orang yang tertentu sahaja untuk bagi makan? "
[ Kalau kita nak layan orang,tuan-tuan; kita kena lah layan semua orang.Kalau kita nak layan setengah dan nak tolak setengah; pastikan kita ada sebab yang munasabah,yakni yang syarak boleh terima.Sebagai contoh; kita nak buat satu kenduri,tapi kita tak mau panggil orang yang berjiran dengan kita ni.Maka kita kena pastikan yang kita ada sebab yang syarak meluluskan bagi kita tak payah panggil dia.Misalnya,dia tak sembahyang ka,maka dengan sebab itu tak payah panggil dia pun takpa,kerana syarak memang tak mau kepada orang yang tak sembahyang.
Misalannya lagi orang yang tak payah kita jemput ialah yang jenis suka lawan Tuhan; dah lah semua perintah wajib pun dia tak buat,dia komplen pula seluruh perintah Tuhan.Maka,pastikan kita ada sebab-sebab yang syarak terima; kemudian baru lah kita boleh menghadkan kebajikan kita.Kalau kita tidak ada sebab-sebab seperti contoh-contoh tadi,maka kita kena umumkan tentang kebajikan kita. ]
Kata ALLAH,"Pasai apa kamu hormat pada orang yang sudah hormat kepada kamu? Awat,kamu tak boleh hormat kepada orang lain ka? Awat,kamu tak boleh hormat kepada semua ka? Awat,kalau nak hormat dia,nak kena tunggu dia pakai kereta besaq dulu ka? Awat,kalau nak hormat orang,nak kena tunggu sampai dia ada kuasa dulu ka? Awat,kalau nak hormat orang,dok nak kena tunggu sampai dia ada duit banyak dulu ka? Awat,hangpa buat perangai pengotor macam tu? "
[ Tuhan tanya kita pasai memang lagu ni lah trend masyarakat dunia masakini.Bila seseorang tu boleh bagi apa-apa sesuatu kat hangpa,baru hangpa nak respect dia.Tapi,bila besok dia pun tarak apa-apa,jumpa dia pun hangpa nanti tak tegur dia dah. ]
Kata ALLAH,"Sesungguhnya,diantara seorang dengan seorang yang lain,tak dak langsung kebajikan.Tidak ada langsung kelebihan melainkan taqwa di dalam dadanya sahaja."
[ Tarak apa-apa tuan-tuan; diantara orang yang naik 'gerek' buruk dengan orang yang pakai Merc,tak dak bezanya di sisi ALLAH SWT; melainkan Tuhan hanya tengok hati yang bertaqwa sahaja.Oleh sebab itu,kita yang dalam golongan orang susah ni,janganlah dok kecik hati bila tengok orang lain yang Tuhan bagi harta kekayaan pada dia; kerana Tuhan tak pandang dia punya kereta besaq/rumah besaq/pangkat besaq; tapi yang Tuhan pandang ialah hatinya yang bertaqwa. ]
Kata ALLAH,"Sesungguhnya,sebenar-benar orang yang beriman ialah orang yang beriman dengan ALLAH dan beriman dengan semua apa yang ALLAH turunkan kepada RasulNya.Orang yang beriman juga boleh buat baik kepada orang yang buat jahat kepada dia.Orang yang beriman boleh menghubungkan tali silaturrahim dengan orang yang memutuskan tali silaturrahim dengannya."
[ Eg,ada seorang yang tak mau cakap dengan kita atau tak mau tegur kita,tapi kita pula yang pi tegur dia.Tapi dalam Islam,bukanlah maknanya kita pi cakap dengan orang yang tak mau cakap dengan kita tu, supaya dia cakap balik kat kita; Islam bukan lagu tu. Maknanya di sini; hang tak mau cakap dengan aku, ini menunjukkan yang hang tak beriman; tapi aku nak cakap juga dengan hang kerana aku hanya beramal/beriman dengan hadis Rasulullah s.a.w.; itu saja. Hang jangan dok perasan pulak ingat aku nak pi menyenyeh dengan hang. Boleh paham ka? ]
Kuliyyah Maghrib disampaikan oleh Ustaz Halim Hassan di Masjid Maqbul, P.Pinang

ANDA MARAH....??/

Marah Dan Cara Mengawalnya..

Sifat pemarah itu berasal daripada sifat sombong (ego). Lagi besar ego seseorang lagi besar marahnya. Ini berkaitan pula dengan kedudukan seseorang. Kalau tinggi kedudukan seseorang, besar pangkatnya, banyak hartanya, ramai pengikutnya, maka akan tinggilah ego seseorang dan akan menjadi-jadilah pemarahnya. Sebaliknya jikalau kurang segalanya, maka akan kuranglah egonya dan akan kurang jugalah pemarahnya.


Sifat pemarah ini ada pada hampir semua orang seperti juga hasad dengki. Kenapa kita mesti marah? Telah berkata Mujahid didalam sebuah bait syair:
"Takdir Allah telah putus dan putusan Allah telah terjadi. Istirehatkan hati dari kata-kata "Barangkali" dan "Kalau".

Setiap kelemahan dan kesilapan manusia adalah ujian untuk kita. Allah mahu melihat bagaimana sabarnya kita dan malunya kita kepada Allah dengan mengucapkan " Inna lillahi wainna lillahi raji'un." Pernah ditanya Ahnaf bin Qais, bagaimana dia boleh mengekalkan sifatnya yang lemah lembut itu. Ahnaf menjawab : "Aku belajar dengan Qais bin Asim iaitu pada satu hari sedang berehat-rehat, masuk hambanya membawa panggang besi yang berisi daging panggang yang masih panas.

Belum sempat daging itu diletakkan dihadapan Qias, tanpa sengaja besi pemanggang yang panas itu jatuh terkena anak kecil Qais. Menjerit-jeritlah si anak, kesakitan dan kepanasan sehingga meninggal dunia. Qais yang melihat peristiwa itu dengan tenang berkata kepada hambanya yang sedang pucat dan menunggu hukuman " Aku bukan sahaja tidak marah kepada kamu tetapi mulai hari ini aku akan membebaskan kamu."

Begitulah sopan santunnya dan pemaafnya Qais bin Asim" Kata Ahnaf mengakhiri ceritanya. Bukannya Qais tidak menyayangi anaknya tetapi Qais memandang segala kejadian itu adalah dari Allah. Jikalau dia bertindak memarahi hambanya, maka hakikatnya dia memarahi Allah. Dia redha dengan ujian yang ditimpakan kepadanya. Tidak ada di dalam kamus hidupnya perkataan kalau
atau barangkali. Hatinya tidak terasa dia " tuan" kerana apa yang ada padanya dirasakan amanah dari Allah.

Yang bila sampai ketikanya Allah akan ambil kembali. Kita mesti ubati hati kita. Kita kita mesti membuangkan rasa "ketuanan" kita yang menyebabkan kita menjadi pemarah dengan melakukan mujahadatun nafsi. Di antara langkah yang perlu kita hadapi untuk menghilangkan marah ialah :
a) Mula-mula kita perlu malu dengan Allah s.w.t akan segala tindak-tanduk kita. Allah memerhatikan segala perlakuan dan sikap biadab kita.

b) Bila datang rasa hendak marah, ingatlah kita ini hanyalah manusia yang hina.

c) Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada Allah agar Allah selamatkan kita daripada sifat marah.

d) Hendaklah ingat kesan daripada sifat marah itu mungkin akan membawa kepada permusuhan dan pembalasan dendam dari orang yang anda marahi.

e) Cuba bayangkan betapa buruknya rupa kita ketika kita sedang marah. Ianya lebih buruk daripada perlakuan seekor binatang jikalau anda di dalam keadaan yang marah.

f) Apabila datang marah, banyakkan baca Ta'awwuz ( A'uzubillahi minas Syaitanirrajim ) kerana marah itu datangnya daripada syaitan.

g) Apabila marah sedang memuncak, ambil wudhu keranawudhu dapat menenangkan api kemarahan yang sedang membara.

h) Jikalau tidak boleh hilang marah dengan hal tersebut di atas, hendaklah tidur. Kerana ianya akan meredakan perasaan marah apabila bangkit daripada tidur

i) Tauhid kita perlu tepat. Setiap sesuatu itu datangnya dari Allah dan akan kembali kepada Allah. Kenapa kita perlu marah.

Kalau kita bersalah, kita tidak suka orang memarahi kita. Maka begitulah orang lain yang melakukan kesilapan, juga tidak suka dimarahi. Tegurlah dengan lemah lembut dan kasih sayang.

Satu cara lagi, apabila datangnya marah, sedangkan anda berdiri, maka duduklah, sekiranya duduk, maka bersandarlah, Insha Allah kemarahan akan mulai reda.

Dengan cara demikian, keegoan akan berkurangan. Tetapi apa yang berlaku, apabila naik marah, yang bersandar akan mula menetapkan duduknya dan seterusnya berdiri, maka kemarahan sudah tidak dapat dikawal.

Marah ertinya gerakan nafsu diri,seketika meluap darah jantung dari suruhan syahwat untuk mempertahankan diri dan utk melepaskan dendam. Cuma kemarahan itu tidak boleh timbul kalau tidak pada tempat dan waktunya. Bila kemarahan telah timbul tidak ditahan dengan fikiran dan akal sebelum dia menjalar, tidak ubahnya dia dengan api yg membakar, darah naik laksana wap, memenuhi otak, sehingga gelap menyelubungi hati sehingga tidak sanggup berfikir.

Menyelimuti seluruh urat saraf, penglihatan nampak kecil bila memandang orang, ketika itu pertimbangan hilang, akal tertutup, fikir tersentak dan angan-angan habis.

Orang yang marah adalah laksana gua batu yang terbakar api terkurung di dalamnya dan angin masuk juga mengipasnya sehinggalah berkumpullah di dalam gua asap dan wap yang menambahkan panas..

Kedengaran api memakan kelilingnya habis menjadi bara Meskipun diusahakan menyiram.. maka air penyiram itu akhirnya akan menjadi minyak tanah menambah kerasnya api.

berbanyak-kanlah..beristighfar itulah senjata orang2 mukmin.

Bersempena Hari Bapa Pada Bulan Jun Ini...

Jangan Marah Ayah Bertanya

Pada suatu petang seorang tua bersama anak mudanya yang baru menamatkan pendidikan tinggi duduk berbual-bual di halaman sambil memerhatikan suasana di sekitar mereka.

Tiba-tiba seekor burung gagak hinggap di ranting pokok berhampiran.

Si ayah lalu menuding jaring ke arah gagak sambil bertanya, "Nak, apakah bendanya itu?"

"Burung gagak", jawab si anak.


Si ayah mengangguk-angguk, namun sejurus kemudian sekali lagi mengulangi soalan yang sama.

Si anak menyangkakan ayahnya kurang mendengar jawapannya tadi lalu menjawab dengan sedikit kuat, "Itu burung gagak ayah!"

Tetapi sejurus kemudian si ayah bertanya lagi soalan yang sama. Si anak merasa agak keliru dan sedikit runsing dengan soalan yang sama diulang-ulang, lalu menjawab dengan lebih kuat, "BURUNG GAGAK!!"

Si ayah terdiam seketika. Namun tidak lama kemudian sekali lagi mengajukan soalan yang serupa hingga membuatkan si anak hilang sabar dan menjawab dengan nada yang hendak tak hendak melayan si ayah,
"Gagak la ayah.......".

Tetapi agak mengejutkan si anak, apabila si ayah sekali lagi membuka mulut hanya untuk bertanyakan soalan yang sama. Dan kali ini si anak benar-benar hilang sabar dan menjadi marah.

"Ayah!!! saya tak tahu samada ayah faham atau tidak. Tapi sudah lima kali ayah bertanya soalan tersebut dan saya sudah pun memberikan jawapannya. Apa lagi yang ayah mahu saya katakan???? Itu burung gagak, burung gagak la.....", kata si anak dengan nada yang begitu marah.

Si ayah terus bangun menuju ke dalam rumah meninggalkan si anak yang terpinga-pinga. Sebentar kemudian si ayah keluar semula dengan sesuatu di tangannya. Dia menghulurkan benda itu kepada anaknya yang masih geram
dan tertanya-tanya. Ianya sebuah diari lama.

"Cuba kau baca apa yang pernah ayah tulis di dalam diari itu", pinta si ayah.

Si anak akur dan membaca perenggan yang berikut..........
"Hari ini aku di halaman melayan karenah anakku yang genap berumur lima tahun. Tiba-tiba seekor gagak hinggap di pohon berhampiran. Anakku terus menunjuk ke arah gagak dan bertanya, "Ayah, apa tu?". Dan aku menjawab,
"Burung gagak". Walau bagaimana pun, anak ku terus bertanya soalan yang serupa dan setiap kali aku menjawab dengan jawaban yang sama. Sehingga 25 kali anakku bertanya demikian, dan demi cinta dan sayangkannya aku
terus menjawab untuk memenuhi perasaan ingin tahunya. Aku berharap ianya menjadi suatu pendidikan yang berharga."

Setelah selesai membaca perenggan tersebut si anak mengangkat muka memandang wajah si ayah yang kelihatan sayu. Si ayah dengan perlahan bersuara, " Hari ini ayah baru bertanya kau soalan yang sama sebanyak lima kali, dan kau telah hilang sabar serta marah."

MORAL : JAGALAH HATI KEDUA IBUBAPA. JANGAN
SESEKALI MENGHAMPAKAN HARAPAN
MEREKA"

BERSEMPENA HARI IBU BULAN LALU

Mengapa ibu menangis???

suatu ketika, ada seorang lelaki yang bertanya pada ibunya
"ibu, mengapa ibu menangis?"
ibunya menjawab, "sebab, ibu wanita"
"saya tidak faham, ibu" kata si anak lagi
ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat.
"nak, kamu takkan mengerti..."

kemudian anak itu bertanya kepada ayahnya.
"ayah, mengapa ibu menangis?"
si ayah menjawab
"semua memang menangis tanpa ada alasan"
hanya itu jawapan yg mampu diberikan oleh ayahnya.

lama kemudian, si anak itu menjadi remaja dan tetap tertanya tanya,
mengapa wanita menangis.
pada suatu malam, dia bermimpi dan mendapat petunjuk dari ALLAH swt
mengapa wanita mudah sekali mengalirkan air mata.

saat ALLAH menciptakan wanita, Dia menciptanya sebagai sesuatu
yang sangat penting.
ALLAH menciptakan bahunya, agar mampu menahan beban seluruh dunia
dan isinya.
walaupun, bahu itu cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bati
yang
sedang tertidur.
ALLAH berikan wanita kekuatan untuk melahirkan zuriat dari rahimnya.
dan...seringkali pula menerima cerca dari anaknya sendiri..!!
ALLAH kurniakan ketabahan yang membuatnya tetap bertahan,
pantang menyerah di saat semua orang sudah berputus asa.

wanita, ALLAH berikan kesabaran, untuk merawat keluarganya
walau letih, sakit, lelah dan tanpa berkeluh kesah...
ALLAH berikan wanita, perasaan peka dan kasih sayang untuk menyintai
semua anaknya, dalam situasi apapun. biarpu anaknya tetap melukai
perasaan dan hatinya.
perasaan ini memberikan kehangatan kepada anak anaknya yang ingin
tidur.
sentuhan lembutnya memberi keselesaan dan ketenangan.
Dia memberikan wanita kekuatan untuk menjadi pendorong suaminya,
melalui masa kegetiran, dan menjadi sumber kekuatan baginya.

bukankah tulang rusuk suami yang melindungi setiap hati dan jantung
wanita?
ALLAH kurniakan kepadanya kebijaksanaan untuk membolehkan wanita
menilai
tentang peranan penting kepada suaminya.
seringkali pula kebijaksanaan itu menguji kesetiaan yang diberi
kepada suami agar tetap saling melengkapi dan menyayangi.

dan akhirnya...ALLAH berikan air mata agar dapat dia mencurahkan
perasaannya...
inilah yang khusus Allah berikan kepada wanita,
agar dapat dia gunakan dimana dia inginkan.
hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita,
walaupun ia hanya sekadar air mata!
air mata kehidupan...