KUALA LUMPUR: Apa sudah jadi dengan segelintir pelajar sekolah menengah apabila wang saku diberikan ibu bapa sebaliknya dibazirkan mereka untuk membeli pil ubat batuk Nospan atau turut dikenali dengan jolokan ‘pil mimpi’ atau ‘pil palang empat’ kononnya untuk menyeru bidadari atau alam syurga dalam khayalan.

Pil terbabit yang boleh dibeli dengan harga semurah 50 sen sebiji dikatakan berupaya menyebabkan pelajar yang memakannya khayal dalam imaginasi selain didatangi bisikan suara halus menyeronokkan sehingga lapan jam tanpa henti.

Sindrom baru ini semakin membimbangkan apabila kebanyakan pelajar yang ketagih pil terbabit perlu menelannya sekurang-kurangnya 10 biji sehari bagi mendapatkan kesan khayal diperlukan sebelum ia meningkat kepada 30 biji pil selepas beberapa bulan kemudian.

Kebimbangan berhubung penyalahgunaan pil terbabit yang sepatutnya digunakan untuk merawat penyakit batuk semakin menakutkan apabila pil berkenaan mudah dibeli di kedai ubat berlesen selain turut dijual sindiket tertentu.


Ketagihan pil terbabit yang turut dikenali dengan nama saintifik Dextromethorphan dianggap berbahaya apabila ia bukan sahaja menyebabkan kerosakan saraf otak kekal, malah boleh menyebabkan mangsa mengalami sakit mental dan kurang siuman.

Malah, di Barat, pil terbabit cenderung menyebabkan remaja belasan tahun bertindak nekad membunuh diri selepas dihantui halusinasi melampau daripada pil berkenaan.

Wartawan Harian Metro yang menjalankan siasatan berhubung kes penagihan pil Nospan mendapati ramai pelajar terutama di sekitar Lembah Klang, terdedah dengan penyalahgunaan pil berkenaan berikutan ia mudah dibeli tanpa kawalan.

Malah, beberapa pelajar sekolah menengah yang ditemui mengakui pernah mencuba atau setidak-tidaknya mendengar nama pil terbabit yang terkenal di kalangan pelajar sekolah berikutan harganya murah dan mudah didapati di beberapa kedai ubat.

Seorang pelajar sekolah menengah di Sentul yang hanya mahu dikenali sebagai Fahmi, 16, memberitahu dia pernah mencuba pil terbabit yang dipanggil dengan jolokan ‘pil putih’.

Menurutnya, pada peringkat awal, dia hanya mencuba memakan tiga pil bersama minuman bergas untuk tujuan suka-suka selepas dipujuk rakan yang memberitahu kesan ajaib bakal dirasa.

“Saya berkurung dalam bilik tidur dan menelan pil terbabit, tidak sampai 30 minit, kepala saya mula khayal dan pandangan mata saya jadi berwarna-warni. Ketika itu apa sahaja yang terlintas di fikiran akan muncul dalam pandangan mata.

“Kalau saya bayangkan rakan perempuan sekelas saya yang cantik, maka dia akan muncul dalam khayalan. Nampak macam betul-betul wujud,” katanya yang mengaku masih ketagih pil itu sejak tiga bulan lalu.

Menurutnya, ada antara rakannya ketagih hingga sanggup menelan sehingga 20 biji pil Nospan sehari selepas jumlah kecil pil itu kurang memberi kesan khayal diharapkan.

Seorang lagi remaja yang kemaruk dengan pil Nospan terbabit mendakwa pil itu turut menjadi pilihan popular pelajar yang mengalami putus cinta atau masalah peribadi yang sukar dibendung.

Dia yang dikenali sebagai Boy, 17, mendakwa menghabiskan sekitar RM2 sehari untuk membeli pil terbabit diperoleh daripada wang saku diberi ibu bapa setiap hari.

“Tapi saya tak makan setiap hari, cuma bila nak rasa seronok atau nak ‘jumpa’ artis kegemaran, barulah saya makan pil ini,” katanya yang tinggal di Kampung Baru, di sini.

Menurutnya, pil terbabit sebelum ini boleh dibeli pada harga sekitar 30 sen namun harga pil Nospan itu semakin mahal apabila menjangkau 60 sen sebiji kini.

Susulan maklumat dan nombor telefon pembekal diperoleh wartawan Harian Metro bertindak mendapatkan alamat sebelum meninjau lokasi kedai ubat berkenaan yang didakwa menjual pil Nospan secara borong kepada ‘orang tengah’ dan pelajar sekolah yang menjadi pembeli tetap.

Difahamkan kedai terbabit yang mula beroperasi pada jam 10 pagi mula dikunjungi pelajar sekolah terutama ketika pulang dari sekolah sekitar jam 1.30 tengah hari.

“Ada antara kami yang mula mengetahui pil ini selepas berkenalan dengan beberapa pelajar dari Sarawak melalui laman web yang lebih arif mengenai pil berkenaan. Apa yang saya tahu ramai kenalan saya di Friendster tahu keistimewaan pil ini,” katanya.

Ditanya sama ada dia mengetahui pil terbabit boleh menyebabkannya menjadi gila dan sesak nafas sehingga menyebabkan kematian, pelajar tingkatan lima itu mendakwa hanya merasa kesan sakit perut dan muntah akibat memakan pil itu.

“Seorang rakan sekelas saya terpaksa mengambil sehingga 20 biji pil terbabit dalam sehari kerana ketagihan menyebabkan dia sering hilang pertimbangan dan mudah hilang ingatan.

“Dia mendakwa memakan pil terbabit setiap hari sejak beberapa bulan lalu untuk mendapat keseronokan dan mengimpikan gadis cantik dalam khayalan.

“Bagaimanapun rakan saya itu kini terpaksa dirujuk kepada doktor pakar selepas mengadu sering diganggu suara halus tanpa mengira masa,” katanya.

Berdasarkan siasatan lanjut, pelajar terbabit mendakwa mendapat bekalan pil berkenaan daripada rakan-rakan di Seremban yang membeli pil itu dari sebuah kedai ubat di bandar berdekatan.

Susulan maklumat dan nombor telefon pembekal diperolehi, wartawan Harian Metro bertindak mendapatkan alamat sebelum meninjau lokasi kedai ubat berkenaan yang didakwa menjual pil Nospan secara borong kepada ‘orang tengah’ dan pelajar sekolah yang menjadi pembeli tetap.

Difahamkan kedai terbabit yang mula beroperasi pada jam 10 pagi mula dikunjungi pelajar sekolah terutama ketika pulang dari sekolah sekitar jam 1.30 tengah hari.
Hit: 9 Laman Asal