Ayam Daging Udang (Semua Seafood) Sayuran Telur Ya anda boleh makan semua makanan diatas!! Bunyinya seperti anda tak percaya.. tapi itulah hakikatnya apabila anda mengikuti program diet secara sihat bersama slim diet 2 (SD2).
Untuk anda yang mengamalkan SD2, ini adalah cadangan menu hidangan ketika anda menjalani program diet SD2. Anda perlu kreatif untuk pelbagaikan jenis makanan (asalkan tidak memakan karbohidrat & gula) supaya tidak cepat jemu. Nikmatilah makanan anda sepenuhnya dan ubahlah cara pemakanan yang biasa supaya anda tetap dapat menurunkan berat badan. Dalam program diet ini, perlu diingat bahawa anda adalah wajib ambil sarapan pagi, makan tengahari, dan makan malam. Jika lapar, sila makan makanan seperti yang tersenarai dibawah, jangan berlapar.
Sarapan Pagi 1. Telor - Mata Kerbau, Setengah masak, Omelet (Campur sausage, bawang, camsicum dan tomato) 2. Sausage - Rebus, grill, slice kecil dan goreng (sekeping burger atau sebatang sausage 4g karbohidrat) 3. Burger daging & ayam (tanpa roti) 4. Ayam kukus dengan spices 5. Fish finger / fillet (cari yang chunky kurang tepong)
Makan Tengah Hari 1. Ayam, daging, ikan, makanan laut, tauhu, tempe, telor itik dan sayur dalam apa jua cara masakan. 2. Yong tau fu tanpa kuey teow dan jangan ambil kuat coklat yang manis Makan Malam 1. Soup atau tomyam ayam, daging, tulang, makanan laut dengan sayur 2. Sate ayam, lembu, daging, perut (kurangkan kuah & jangan makan nasi impit) 3. Tahu bakar dan sotong kangkung 4. Western: Chicken Chop, Lamb Chop, Steak (kurangkan kuah & jangan makan fries) 5. Sama dengan tengah hari
Snek 1. Tempe / Ikan bilis goreng dengan sedikit bawang dan chili potong 2. Nugget ayam, drummet, fish fingers (baca dan perhatikan label kandungan karbohidrat)
APA YANG ANDA BOLEH MAKAN ? (Digalakkan untuk makan. Boleh masak mengikut apa cara kesukaan anda) AYAM LEMBU KAMBING ITIK IKAN UDANG KETAM SOTONG TELUR BUAH AVOCADO & ZAITUN SAYUR-SAYURAN HIJAU BUKAN UBI PRODUK SOYA YANG RENDAH KARBOHIDRAT KEJU YANG RENDAH KARBOHIDRAT AIR TEH HIJAU YG TAK BERKAFEIN SERTA TIADA GULA AIR KOSONG /AIS LAIN-LAIN MAKANAN BERPROTIEN SAHAJA
APA YANG ANDA TIDAK BOLEH MAKAN? (Dilarang makan untuk kesan yang optimum. Pengambilan yang sedikit juga akan melambatkan penurunan berat badan) NASI MEE PASTA ROTI BISKUT GANDUM/OAT/NESTUM SAYURAN BERUBI ALKOHOL KAFEIN (KOPI/TEH) MINUMAN RINGAN MINUMAN DIET (SODIUM) BUAH-BUAHAN SUSU GULA-GULA (MANISAN) GULA LAIN-LAIN MAKANAN BERKARBOHIDRAT SERTA BERGULA
Anda masih boleh mengambil makanan-makanan yang dilarang ini secara sederhana sekiranya anda tidak perlu menurunkan berat badan dengan cepat. Untuk kesan yang optimum, tinggalkan lah segala larangan tersebut sementara berdiet.
-PERHATIAN!!!! 1. Anda tidak boleh mengambil lebih 35gram net karbohidrat dalam sehari untuk badan masih membakar lemak. 2. Kalau makan diluar, ambil saja lauk pauk dan sayur, grill chicken, ikan bakar, lamb/chicken chop dan berhati-hati akan karbohidrat tersembunyi. 3. Kebanyakan chilli/tomato sauce ada kandungan gula yang tinggi, baca dulu label makanan dibelakang botol tersebut dan lihat kandungan karbohidrat setiap saiz hidangan. 4. Kuat atau gravy untuk steak/lamb/chicken chop dan yong tau fu tinggi kandungan karbohidrat. 5. Buah-buahan juga mengandungi kandungan gula yang tinggi. Elakkan dahulu sementara berdiet. 6. Jangan minum minuman berkafien iaitu teh/kopi kerana kafein boleh memberhentikan proses pembakaran lemak.

HOTLINE : UMMI 019-3988548
FB :  http://www.facebook.com/ummiatiyyah.hamsani
Hit: 16 Laman Asal