PENDAHULUAN
Sains adalah satu kajian secara sistematik berkenaan alam semulajadi dan juga bagaimana alam semulajadi ini memberi kesan kepada kita dan persekitaran. Informasi yang diperolehi melalui kajian secara saintifik dikenali sebagai pengetahuan saintifik. Melalui pengetahuan saintifik ini  banyak pengetahuan serta penemuan baru diperolehi.Aplikasi kepada pengetahuan saintifik untuk kegunaan manusia pula dikenali sebagai teknologi. Manusia menggunakan teknologi dalam setiap aspek kehidupannya. Oleh itu, sains merupakan sebahagian daripada kehidupan seharian kita.            Pelbagai ciptaan berdasarkan sains dan teknologi telah membantu manusia dalam kehidupan seharian. Dengan kemajuan dalam bidang sains dan teknologi ini pelbagai ciptaan telah diperkenalkan untuk memudahkan dan mempercepatkan kerja manusia, di samping memberikan hasil yang lebih bermutu. Ini telah memberi banyak manafaat kepada manusia terutamanya dalam bidang domestik, pengangkutan, pertanian, komunikasi dan perubatan.   BIDANG DOMESTIK             Dalam bidang ini sains membantu manusia melakukan kerja-kerja seharian dengan lebih mudah dan cepat. Banyak masa dapat dijimatkan dan masa ini boleh digunakan untuk memberi tumpuan kepada keluarga dan kerjaya. Contohnya ; periuk memasak nasi elektrik, cerek elektrik dan mesin pengisar mampu membantu para ibu semasa memasak.            Selain daripada itu, mesin pencuci pakaian dan penyedut hampagas ( vacuum cleaner ) pula dapat membantu para ibu meringankan tugas mereka semasa mengemas rumah.Selain daripada itu sains juga menjadikan kehidupan lebih selesa di mana kipas angin atau penghawa dingin dapat menyejukkan bilik yang panas, pelbagai jenis lampu menerangi malam yang gelap dan tilam yang empuk untuk tidur yang lena.
                                          
                           

PENGANGKUTAN
            Sains telah menjadikan pengangkutan lebih mudah, cepat dan lebih selesa. Kapal terbang dapat membantu manusia untuk sampai ke destinasi yang jauh dengan cepat. Ini dapat menjimatkan masa dan dapat mengelakkan manusia letih kerana berada lama di dalam perjalanan. Selain daripada itu ruang dan tempat duduknya  pula direka untuk keselesaan penumpangnya.
  Kereta yang pelbagai jenis dan jenama direka supaya boleh bergerak dengan laju dan licin untuk keselesaan pemandu dan penumpang.Komuter dan monorail merupakan pengangkutan awam yang dapat membantu manusia mengurangkan kesesakan jalan raya.
                                               
Basikal dan motorsikal yang dicipta oleh sains dapat digunakan di lorong-lorong atau jalan yang sempit dan juga dapat membantu manusia mengharungi kesesakan jalanraya.Sains juga membantu merekabentuk jalanraya dan lebuhraya yang lebih baik dan selesa untuk mengelakkan kemalangan. Jalanraya dan lebuhraya sangat penting untuk menghubungkan antara dua tempat.


                                              PERTANIAN Mesin yang dicipta oleh sains dapat membantu mengangkat dan memindahkan barang-barang berat untuk kerja-kerja pertanian atau memindahkan hasil-hasil pertanian. Selain daripada itu, terdapat juga mesin yang dapat membantu melakukan kerja-kerja yang sukar seperti membajak tanah, menggemburkan tanah dan menuai hasil tanaman. Semua mesin-mesin ciptaan sains ini mampu  menjimatkan masa para petani dan juga meningkatkan mutu dan hasil pengeluaran tanaman.      
                                                                                                                     
Sains juga berjaya menghasilkan biji benih yang bermutu tinggi dan dapat meningkatkan hasil tanaman. Contohnya : padi hibrid iaitu padi yang dihasilkan melalui kaedah bioteknologi percantuman dan kacukan daripada beberapa jenis benih terbaik yang berlainan bagi menghasilkan produk baru lebih berkualiti.Dari segi benih, kaedah biasa tabur terus menggunakan 80 hingga 200 kilogram biji benih sehektar. Manakala padi hibrid hanya memerlukan 20 hingga 25 kilogram biji benih untuk keluasan yang sama. Melihat kepada faktor produktiviti, padi hibrid mampu mengeluarkan sehingga 15 tangkai bagi satu perdu dengan biji padi melebihi 200 biji berbanding padi biasa bagi satu perdu hanya mengeluarkan kira-kira tujuh tangkai dengan purata 100 biji. Hasil padi hibrid juga tinggi iaitu bagi sehektar ia mampu mengeluarkan sehingga tujuh tan berbanding antara empat dan lima tan bagi padi biasa.                                              
Penggunaan racun serangga yang dicipta oleh sains untuk mengelakkan serangan serangga perosak mampu meningkatkan hasil tanaman. Penggunaan racun bergantung kepada peringkat tumbesaran tanaman. Contohnya, racun kulat pada peringkat penyemaian,biji benih untuk mencegah penyakit lecur anak pokok,kemudian racun serangga untuk mencegah penyakit serangga perosak seperti kutu trip dan hamama dan akhirnya racun untuk mencegah serangan perosak di peringkat berbuah.    Penggunaan baja kimia dan baja organik adalah untuk menambahkan kesuburan tanih. Ini adalah untuk memastikan tanah mampu membekalkan nutrisi yang secukupnya kepada tanaman agar dapat meningkatkan pengeluaran dan tanaman yang dihasilkan bermutu tinggi.TIMUN Sains juga mencipta teknik penanaman tanpa menggunakan tanah yang dikenali sebagai teknik hidroponik. Penanaman secara hidroponik ialah satu kaedah menanam tumbuhan tanpa menggunakan tanah. Kaedah ini menggunakan larutan zat makanan di dalam takungan yang berisi air. Ianya amatlah mudah dan tidak memerlukan penjagaan yang rumit. Terdapat beberapa sistem penanaman secara hidroponik tetapi “hidroponik takung” adalah yang disyorkan bagi wargakota kerana mereka mempunyai kawasan untuk bertanam yang terhad                                                                                                        KOMUNIKASI
Dalam bidang ini sains membantu manusia berkomunikasi dua hala dengan lebih cepat dan pantas melalui penggunaan telefon, telefon bimbit, mesin faksimili dan komputer. Komunikasi secara global boleh dilakukan melalui penggunaan satelit, e-mail dan internet. Pelbagai maklumat boleh diperolehi secara cepat dan mudah melalui penggunaan internet.                                            
Televisyen pula adalah merupakan alat untuk berkomunikasi secara sehala. Pelbagai maklumat boleh disampaikan melalui televisyen. Manusia juga boleh mendapatkan maklumat daripada televisyen. Radio juga merupakan alat komunikasi sehala tetapi hanya menggunakan suara sahaja.                                   .      
PERUBATAN             Dalam bidang perubatan, sains membantu mempertingkatkan taraf kesihatan manusia melalui penciptaan pelbagai kaedah dan peralatan canggih  untuk mengesan dan menyembuhkan pelbagai penyakit berbahaya pada masa kini. Penyakit yang dapat dikesan pada peringkat awal, memberikan peluang yang besar untuk sembuh.
            Stetoskop. termometer dan mesin pengukur tekanan darah( tensimeter ) adalah antara alatan asas yang dicipta oleh sains untuk menentukan tahap kesihatan manusia secara umum. Stetoskop digunakan untuk mengesan ketidaksempurnaan denyutan jantung atau paru-paru. Pengukur tekanan darah digunakan untuk mengukur tekanan darah dan termometer pula untuk mengukur suhu badan.


Mesin CT Scan merupakan mesin sinar-X yang canggih  di mana ia  digunakan untuk melihat struktur badan, organ dalaman dan juga sistem peredaran darah. Alat ini digunakan bagi tujuan melihat struktur tidak normal bahagian dalam badan manusia dengan lebih jelas. Mesin linear accelerator pula digunakan untuk radioterapi. Mesin ini memancarkan radiasi untuk membunuh sel kanser tanpa memengaruhi bahagian badan yang lainnya.


Sains juga memberi manafaat kepada manusia melalui penciptaan dan penemuan ubat-ubatan, antibiotik, vitamin dan mineral untuk membantu menyembuhkan penyakit ataupun mengurangkan rasa sakit. Kemajuan sains dan teknologi juga membolehkan pakar-pakar perubatan menghasilkan ubat yang lebih berkesan untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit.   

PENUTUP             Penyelidikan dalam bidang sains menghasilkan banyak penciptaan dan penemuan baru untuk membantu manusia menjalani kehidupan seharian dengan  lebih mudah, cepat dan selesa. Manafaat yang diperolehi oleh manusia melalui sains menggalakkan lagi lebih banyak penemuan baru dicipta/diperolehi.
Hit: 0 Laman Asal

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/waktusolat/public_html/modules/mod_out/extract_main.php on line 66