PANAS! Mengapa Solat Orang Umno Tak Dapat Pahala? (Video) Share
Serangan BEKAS Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin terhadap bekas Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat berkenaan solat orang Umno sia-sia dengan mudah dipatahkan.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang juga Mursyidul Am PAS bukan sahaja mempertahankan dakwaan solat orang Umno tidak mendapat pahala, malah membuat dua dakwaan baru sekali gus menimbulkan kontroversi baru menjelang pilihanraya umum ke-13.

Dalam ceramahnya pada majlis Prahimpunan Kelantan Hijau di Jeli, Kelantan yang turut dihadiri bekas Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim malam tadi, Nik Aziz mendakwa jika Rasulullah SAW hidup kembali, Umno juga akan menentang Rasulullah.

“Puak ini (Umno) kalau Nabi Muhammad (SAW) hidup balik, dia lawan,” katanya disambut sorakan penyokong PAS.

Sementara ketika merasmikan Majlis Pelancaran Projek Pawah Rusa Kelantan di Pejabat Perkhidmatan Veterinar, di sini semalam, Nik Aziz menyatakan projek yang dilaksanakan Barisan Nasional (BN) juga tidak mendapat pahala kerana parti tersebut menolak Islam.

“Nak Islam macamana, dia (BN) tolak Islam."

Dia (BN) buat masjid bukan kerana Islam…. dia nak kontrak (projek) je, di Kelantan ini nak kata banyak projek Pusat (Kerajaan Pusat), bangunan sekolah, hospital…. semua Pusat buat, tetapi satu pun tidak beritahu harga sebenar,” katanya.

Pada 4 April lalu, dalam ceramah Nik Aziz di Kampung Jambu, di sini, beliau mendakwa sembahyang orang Umno tidak memberi sebarang pahala kerana parti itu menolak Islam.

Menjelaskan dakwaan itu, Nik Aziz berkata, bukan sahaja penyokong Umno, malah ahli PAS yang riak dan bermegah diri menjalankan ibadah juga dianggap tidak mendapat pahala.

"Bagi orang yang menyokong Umno dikira tidak mendapat pahala. Usahkan Umno, sokong PAS pun, kalau sokong PAS, tetapi riak, bangga diri juga tidak dapat pahala."

“Orang Umno maknanya orang yang menolak Islam. Saya minta Melayu tolong terima Islam secara syamil, secara komprehensif…. Apabila tolak Islam, maknanya tolak Allah. Islam mari (datang) daripada Allah,” katanya.


Kata beliau, PAS menerima Islam kerana agama tersebut sempurna dan menyatakan bukan sahaja orang Melayu menolak Islam, malah terdapat masyarakat di Timur Tengah turut menolak Islam.

“Kita (PAS) menerima Islam, Islam ini serba molek. Tiba-tiba kita Melayu menolak Islam. Bukan Melayu sahaja, Arab pun tolak Islam yang menyebabkan sekarang timbul Arab Spring. Kerana apa tolak Islam?"

Kerana habis tempoh? Nabi sampai kiamat Islam dia guna,” katanya.

Ketika ditanya mengenai manifesto yang dilancarkan Perdana Menteri, Najib Altantuya malam semalam, Nik Aziz berkata, semua yang diumumkan itu mengarut kerana secara dasar Umno menolak Islam,“Buatlah apa saja pun, asalkan tolak Islam, semuanya mengarut,” katanya.


Hit: 14 Laman Asal