Utusan Malaysia, 6 september 2006

Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN

SEKUMPULAN pelajar Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR), Setapak, Kuala Lumpur yang menyedari betapa pentingnya kemudahan awam bagi orang kurang upaya (OKU) terutama mereka yang buta telah berjaya menghasilkan satu ciptaan baru bagi membantu mereka yang kurang bernasib baik.

Rekaan yang dinamakan ‘Tell Me’ itu diharapkan dapat membantu golongan tersebut menjalani hidup dengan lebih selesa.

Ketua kumpulan berkenaan Kong Kah Wa, 21, berkata, idea berkenaan timbul apabila melihat golongan tersebut sibuk bertanyakan arah jalan semasa mereka membeli-belah.

“Inilah cara kami membantu mereka menjalani hidup dengan selesa,’’ katanya semasa ditemui di pejabat Philips di Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Rekaan yang menggunakan cip Philips MiFare RFID itu mempunyai klip audio dalam format MP3 bagi membantu menunjukkan arah seperti ‘belok kanan untuk ke stesen LRT’ atau ‘belok kiri untuk ke tandas’.

Kang Wah yang dibantu oleh Kwan Chee Yan, 23, Khoo Phaik Lin, 23 dan Keng Hua Chong 24, berkata, satu kad yang telah diformat diletakkan atau ditanam di dalam dinding di tepi simpang empat.

Pembaca RFID Philips Pegoda yang berkomunikasi dengan telefon bimbit pengguna buta secara tanpa wayar menerusi cip Bluetooth Philips BGB 203 akan diletakkan di hujung tongkat putih.

“Apabila tongkat yang digunakan menyentuh dinding yang mempunyai kad, ia akan menghantar isyarat melalui Bluetooth ke telefon bimbit.

“Telefon bimbit akan berbunyi dengan isyarat menerima khidmat pesanan ringkas (SMS) dan pengguna boleh mendengar pesanan berkenaan,’’ kata Phaik Lin.

Menggunakan teknologi berkenaan, pengguna buta yang baru pertama kali melalui kawasan berkenaan akan diberikan maklumat. Apabila tongkatnya menyentuh cip MiFare RFID, pembaca Pegoda akan mendapatkan kembali klip MP3 dan menghantarnya ke telefon dan ia dimainkan menggunakan ‘media player’.

RFID boleh digunakan untuk menulis dan membaca kad MiFare daripada fail teks, manakala data boleh diambil menggunakan Bluetooth.

Telefon mudah alih boleh menerima fail teks dan menukarkannya kepada bentuk audio.

Kumpulan pelajar Fakulti Kejuruteraan dan Sains bidang Kejuruteraan Elektronik UTAR menggunakan kad yang mempunyai memori sebanyak 4K yang boleh menyimpan beberapa teks pendek yang berguna bagi pengguna kurang upaya.

“Kad berkenaan juga boleh disambungkan kepada operator telefon bagi memudahkan pengguna jika berlaku kecemasan,’’ tambah Chee Yan pula.

Cip RFID juga boleh menyimpan beberapa nombor telefon yang boleh didail secara automatik menerusi program Java yang dimasukkan di dalam telefon.

Ini dapat memberikan pengguna buta kemudahan maklumat masa tertentu seperti ketibaan kereta api atau LRT.

Rekaan berkenaan merupakan salah satu daripada 15 ciptaan yang berjaya memasuki peringkat akhir Cabaran Reka Cipta Muda Philips 2005 (PYIC) yang dipilih melalui model-model prototaip.

Pertandingan yang dianjurkan oleh Philips Malaysia Sdn. Bhd. itu bertujuan untuk melahirkan dan mendidik bakat-bakat kreatif pereka muda di negara ini.

Cabaran berkenaan telah berjaya menarik lebih banyak penyertaan pada tahun ini yang disasarkan kepada para pelajar di pelbagai institusi pengajian tinggi tempatan.

PYIC pada tahun ini menerima sambutan hangat dengan 133 penyertaan diterima daripada 18 institusi pengajian tinggi dan kolej berbanding dengan 71 penyertaan yang diterima pada tahun lepas.

Ketua Pegawai Eksekutif Philips Malaysia, Rajah Kumar berkata, sambutan menggalakkan tahun ini membuktikan PYIC berjaya meningkatkan minat pelajar terhadap reka bentuk dan reka cipta.

Satu tujuan

“Penerimaan kertas konsep untuk PYIC tahun ini meningkat sebanyak 87 peratus manakala sesi-sesi penerangan yang diadakan di 20 buah institusi telah membantu pensyarah dan pelajar untuk menerangkan tentang objektif cabaran dengan lebih baik.

“Para hakim telah menilai kesemua prototaip secara berasingan dan memilih 15 penyertaan terbaik untuk memasuki pusingan akhir,’’ jelasnya.

Penyertaan yang diterima merangkumi pelbagai sektor seperti penjagaan kesihatan, industri, aplikasi untuk kegunaan di rumah, gaya hidup dan juga penyelesaian masalah yang mudah.

Hampir kesemua kertas konsep tersebut mempunyai satu tujuan yang sama, iaitu untuk menjadikan kehidupan lebih mudah dan selesa.

“Ini menunjukkan para pelajar amat memahami apa yang ingin dicapai oleh kami di Philips melalui Janji Jenama baru kami, ‘Sense & Simplicity’,” jelas Kumar.

Berdasarkan kepada pelbagai idea yang dipersembahkan, Malaysia boleh berbangga kerana terdapat ramai bakat muda yang kreatif dan inovatif yang boleh mencipta aplikasi baru.

Dilancarkan pada 2 Ogos tahun lalu, Cabaran Reka Cipta Muda Philips dibahagikan kepada dua peringkat, iaitu pusingan awal yang berakhir pada 18 November lalu. Seterusnya, pusingan separuh akhir akan berakhir pada 9 Februari ini manakala peringkat akhir akan diadakan pada akhir bulan Mac ini.

Setiap pasukan yang terpilih ke peringkat akhir akan diberi wang tunai RM3,000 untuk membantu mereka membina dan menyudahkan prototaip mereka. Rekaan-rekaan itu harus menekankan penggunaan salah satu komponen semikonduktor Philips.

Hit: 13 Laman Asal