Assalamualaikum w.b.t. Ahlan Wasahlan. Kaifa halukum?
Saya harap kalian semua sihat dan sentiasa gembira walaupun sudah masuk minggu peperiksaan bagi pelajar tingkatan 1 dan 2. Diharap semua pelajar sudah bersedia dan terus berjuang untuk mendapatkan yang terbaik! :)

Peperiksaan akhir tahun merupakan langkah pertama dalam menentukan di mana kedudukan pelajar pada tahun hadapan. Bagi pelajar tingkatan 2, sudah pasti terasa debaran kerana tahun hadapan mereka akan menduduki Penilaian Menengah Rendah(PMR). 

Para pelajar tingkatan 4 juga pastinya merasakan debaran untuk memasuki tahun 2012. Pernah saya diingatkan oleh Cikgu, 'Bila awak dah naik Form 4 nanti, ingat teruskan fokus! Jangan rasa waktu tu lah tahun awak honeymoon lepas PMR! Banyak benda yang awak kena faham bila naik Form 4. Kalau awak leka je waktu Form 4, nanti awak naik Form 5, merana nanti!' 


Jadi, pesanan saya kepada rakan-rakan tingkatan 3, jangan leka bila kita dah sama-sama naik Form 4. Prestasi mesti meningkat okay? :) *pesanan untuk diri sendiri juga*

Setiap tahun,para pelajar 2AJ dan tidak kurang daripada kelas 2AF sendiri pastinya memikirkan sebegini, "Hm, aku nak ambil Arab ke tahun depan. Macam mana kalau result aku spoil kalau Arab aku tak A? Nanti hancur result aku. Hm, susah ni". 


Sebenarnya bahasa Arab merupakan satu jenis bahasa yang sangat mudah bagi orang Islam. Bukankah Insya-Allah juga perkataan Arab? Bukankah kita bersolat dalam menggunakan bahasa Arab? Bukankah kita sentiasa mengucapkan salam yang bermaksud Sejahteralah ke atas kamu? Jadi, tiada susahnya. Think positive, selagi kita berusaha, Allah pasti akan membalas setimpal dengan apa yang kita telah usahakan. Bukankah itu janji Allah?


Pernah dengar tentang konsep D.U.I.T? Mesti pernah dengar kan? Tapi tak apa, saya boleh terangkan sekali lagi. 


D=Doa U=Usaha I=Ikhtiar T=Tawakal

Berusahalah, berdoalah sebelum menghadapi ujian. Sekiranya ujian itu sedah tamat, bertawakallah kamu kepadaNya. Yakinlah kamu kepadaNya. Dan jangan kamu berhenti meminta kepadaNya.
Yakin dan taatlah kepada Allah. Sekiranya keputusan tidak memberangsangkan, yakinlah bahawa itu ujian daripada Allah untuk menguji teguhnya tiang keimanan hambanya. Sesungguhnya Allah telah merencanakan sesuatu yang lebih baik. Renungkan fikirkan dan selamat beramal. Tepuk dada tanya iman! :)

 Sampai disini sahaja. Assalamualaikum.
Hit: 31 Laman Asal