Salam alaikum dan salam sejahtera…

Ampun dan maaf di pinta sebab dah berkurun x update blog ni. Bukan sengaja x mau update tp belum berkesempatan ntuk menaip sebarang entry. Walau camna pon, kami akan try gak cari sikit masa untuk menulis entry2 islamic dan entry2 perubatan buat tatapan anda semua.

Sekarang sy ngah posting kat maternity ward kat HTAR…co admin plak sdg take Forensic posting. Most of cases I encountered kat hospital are female related…(sure2 la dh posting sakit puan). So today I wanna share with u guys about one problem yg memang selalu berlaku kat wanita which is ENDOMETRIOSIS. Bagi wanita, anda patut tahu pasal endometriosis ni sebab lately ramai wanita2 yg di diagnosed with this problem. Bagi lelaki2 plak, anda juga kena amik tahu hal2 camni sebab u have mom, sisters and your wife which need your attention and concern.

As usual, before sy jump to the disease sy akan terangkan normal physiology yg berlaku dalam badan seorang wanita itu…ok?

So…ceritanya macam ni.

Wanita akan melalui proses ovulasi usually hari ke 14 dalam kalendar haid. Apabila adanya sperma after sexual intercourse, there will be fertilization and pregnancy will follows. Dinding rahim akan menebal so that it can support the baby’s development.

But if there is no pregnancy, dinding rahim akan slough off and came out through vagina as a menses a.k.a darah haid. Slough off ini melibatkan ransangan hormone pada dinding rahim. Dinding2 rahim terdiri daripada berbagai jenis sel, antaranya adalah sel otot. Sel otot inilah yg contract semasa haid and cause the menstrual pain. Sel2 ni contract kerana badan kita harus menyingkirkan sel2 rahim yg lama and after that sel2 baru akan menggantikan sel2 lama tadi.

Ok…now we talk about the disease.

endometrial implant adalah tisu2 rahim yg wujud secara ectopic

Endometriosis ni merupakan suatu keadaan di mana sel2 tisu yg melapisi rahim, wujud di luar rahim. Kat lua rahim ni maybe kat dalam abdominal cavity, kat ovary, kat tulang pinggul or anywhere else inside the body (even in lung and brain u know???). Sekalipun sel2 ini wujud di luar kawasan yg sepatutnya, sel2 ini akan tetap berfungsi terhadap ransangan hormone. So senang citer, even dia wujud di luar rahim, sel2 ini akan tetap contract and slough off. Darah haid yg terbentuk ni x bleh nk pass through vagina sebab dia dh outside the rahim kan? So, it will accumulate in the body cavity and cause inflammation to the body…which clinically felt by the patient as pain.

Salunya patient akan mengadu sakit bahagian pinggang ketika datang haid. Maybe 2-3 hari sebelum haid bermula, semasa haid, atau di penghujung masa datang haid. Bagi mereka yg rasa sakit ni tapi x teruk sangat, anda mungkin hanya mengalami menstrual pain yg biasa di sebabkan oleh contraction sel2 otot rahim anda. So don’t worry ok?

But for those yg having severe pain, u should seek your general practitioner for medical consult. Endometriosis bukanlah something yg lethal tapi ianya menyakitkan and may alter your daily life. Ada certain people…when they have the period they can’t even stand up or walk. Usually kalau patient yg mempunyai masalah ini, doc akan prescribe ubat tahan sakit a.k.a analgesic. Contoh ubat yg salu doc bagi is Ponstan dan beberapa jenis treatment lain mengikut kesesuaian dan keadaan patient. Kalau medication xleh nak relief the symptom, doc akan suggest the patient to go for surgical intervention untuk membuang sel2 ‘jahat’ ini.

So bagi anda2 yg mempunyai sebarang masalah terutamanya suffer with severe menstrual pain, go for a consult with your gynecologist to make sure you receive proper treatment for your illness. Take good care of your health (^__^).

Wassalam.

Hit: 17 Laman Asal