Sambungan cerita Langkawi....on my birthday, 26th May 2014 en.hubby bawa aku mengunjungi pulau-pulau kecil di sekitar Langkawi...memang menyeronokkan sangat....memang dah lama sangat nak pergi Island Hopping ini.. bulan January baru ni kami ke Sabah..memang berhajat nak ke pulau Manukan, Sapi dan lagi satu sudah lupa nama pulau tu tetapi memandangkan cuaca tak sesuai untuk menaiki bot terus aktiviti terbatal. Kami beli tiket sehari awal di Pantai Cenang. Harga untuk menaiki bot RM35 seorang di mana kami akan di bawa ke Pulau Dayang Bunting, Fish Farm (Kelong), Eagle Feeding dan Pulau Beras Basah. Pukul 10 pagi kami menuju ke jeti di Pantai Cenang...belakang TM Resort,berhampiran Awana Porto Malai atau sekarang dikenali Resort World.
 Sampai di jeti kami terus diberikan stiker..boleh tengok stiker di baju aku nanti yer...stiker diberi mengikut syarikat bot yang membawa kami nanti. Muka awal pagi...masih segar bugar....kena plak angin laut..........happy sokmo.... :)
Inilah Pulau Dayang Bunting atau tasik Dayang Bunting....nampak tak bentuk macam perempuan mengandungkan.....kami diberi masa satu jam untuk menikmati keindahan tasik ini... lebih kurang 15 - 20 minit dah sampai....   see.....nampak tak signboard tu....   tapi masa nak pergi ke tasik dayang bunting ni memang kena banyak energy....kena mendaki lebih kurang 15 minit jugak....kalau orang lain mungkin 10 minit kot.....semput dibuatnya...nampak sangat aku dah tak fit!! sepanjang mendaki akan berjumpa la dengan monyet-monyet ini...dinasihatkan jangan sesekali memegang makanan...beg pun kena pegang kuat-kuat..sebab monyet di sini semuanya aktif....kemungkinan besar barang anda akan dirampas...
 Pandangan dari atas....cantik sangatttttttt...tapi kat dalam ni anda akan terputus hubungan dengan dunia luar yer...semua talian telekomunikasi tak ada...apalagi internet....memang kena fokus dengan keindahan pulau ini sahaja....  Dah sampai..... Asal usul macam mana terbentuk tasik ada diceritakan di sini...secara umumnya ratusan tahun dahulu tasik tebentuk selepas runtuhan gua...   
   banyak lagi cerita mengenai tasik ini....  
 

 cantik sangattt....kalau nak mandi pun boleh... tempat persalinan disediakan aku sempat merendam kaki dalam tasik....minum sedikit air....orang kata kalau nak anak minum air tasik ini...Allahualam.....air tasik ni terasa seperti minum mineral water..tak masin langsung walaupun disekitarnya adalah laut...menurut pemandu bot ramai yang isi air ini dalam botol dan bawak pulang...tapi bila dah keluar dari tasik ini air  tadi terus jadi payau....menurut beliau...ianya masih misteri lagi....tak jumpa sebab kenapa bila bawak keluar air tu jadi payau...  nak balik dah...ok sikit...sebab menurun....
 monyet-monyet yang sentiasa standby...   YES...berjaya juga dia merampas kuih lepat pisang dari salah seorang pengunjung kat sini....hihihi    Sampai jer kat jeti dah ada orang yang menunggu untuk  jual souviner....sekali tengok ada gambar sendiri...gambar candid ni...RM10 satu....nasib baik cunnn.........hahahahhaa....perasannyerrr....huhuhu.... Sambung naik bot semula....
ini anak pemandu bot ...4 tahun dan 7 tahun...lagak macam orang dah dewasa sangat....bot tu dah macam rumah dia yang kedua....hihihihi  Kami sampai pula di Fish Farm....terletak di tengah-tengah laut...kami dikenakan bayaran RM15 seorang untuk ke sini...    ada pelbagai hidupan laut dalam ni...yang aku pegang tu adalah telur sotong....first time tengok...  yang ini pulak penyu berwarna kuning emas....cantik sangat....mula-mula nak pegang sendiri...tak larat..berat giler wei...sekali penyu tu mengipas...fuhhh....memang sakit dibuatnyer....  Dalam ini ada ikan kerapu..yang beratnya hampir 100kilo...pekerja tengah bagi makan ikan kecil...sekali dia makan macam bunyi mercun....ada letupan...ganas rupanya ikan kerapu ni....baru ku tau....  Ada banyak tempat penternakan ikan..kebanyakan ikan yang dilindungi...sempat aku bagi makan ikan...memang masa masuk setiap sorang boleh ambik makanan ikan untuk diberi pada ikan...  ini plak gamat berwarna....cute jer kan..selalu gamat warna hitam yang hodoh tu...tapi banyak khasiatnyer tau....  jenis-jenis ikan pada yang tak tau...aku pun banyak tak tau...
   see..kat belakang tu ada banyak lagi tempat ternak ikan....tak berani aku nak pergi...terasa macam nak jatuh dalam laut jer....  ini ikan buntal yang dah dikeringkan....
Selepas satu jam di Fish Farm kami di bawa ke kawasan helang...atau Eagle Feeding....pemandu bot  berhenti di tengah laut....masa mula-mula kami sampai hanya nampak beberapa ekor helang jer...tapi bila bot berhenti jer tiba-tiba makin banyak helang datang...macam nak show off plak depan kami...tapi it is really enjoyed!!!!


Lebih kurang 20 minit sahaja kami berhenti dikawasan Eagle Feeding... 

 Terus menuju ke Pulau Beras Basah...
     Memang cantik sangat pulau Beras Basah ini..tak tercemar lagi....pasirnya amat halus....kalau tak dicuci bersih pasir boleh masuk dalam ruang roma kita....kata pemandu bot tu la... Kami tak lama di Pulau Beras Basah ini sebab tiba-tiba hujan turun....hujan panas plak...berlari-lari kami semua ke bot...   Keseluruhannya percutian kali ini memang amat menyeronokkan...inshaAllah kalau ada rezeki lagi kami ingin berkunjung semula di sini dan akan lawati beberapa pulau  seperti Pulau Singa Besar dan lelain.....jumpa lagiiii.....:))
Hit: 11 Laman Asal