document.write(bp_thumbnail_resize("https://2.bp.blogspot.com/-Z8Si_Cayi0E/WjIhkwD3SVI/AAAAAAAAEA8/4z20T7u6IVMteeDYNFGXNjfMuA8YMuStgCLcBGAs/s72-c/939894925142.jpg","Bolehkah Memakai Wangin Ketika Sedang Ihram?")); Bolehkah Memakai Wangin Ketika Sedang Ihram? Unknown 10:24 PG 0 ulasan
Larangan Ketika Berihram Haji Larangan setelah berihram ketika haji adalah suatu kewajipan juga sebagai manasik haji yang perlu dipatuhi oleh semua jemaah haji denganya dapat menyempurnakan perintah Allah s.w.t.Adapun bagi yang melanggar larangan ketika sedang ihram itu,akan dikenakan dam atau denda sebagai kafarah atau penebus bagi kesalahan tersebut.

Contoh perintah larangan dilakukan saat berihram adalah daripada firman Allah s.w.t:

Mencukur rambut, dengan dalil firman Allah Subhanahu wa Ta’ala.

?َ??َ ?َ?ْ?ِ?ُ?? ?ُ?ُ??َ?ُ?ْ ?َ?َّ? ?َ?ْ?ُ?َ ??ْ?َ?ْ?ُ ?َ?ِ?َّ?ُ ?َ?َ? ?َ??َ ?ِ??ُ? ?َّ?ِ??ً? ?َ?ْ ?ِ?ِ ?َ?ً? ?ِّ? ?َّ?ْ?ِ?ِ ?َ?ِ?ْ?َ?ُُ ?ِّ?ْ ?ِ?َ??ٍ ?َ?ْ ?َ?َ?َ?ٍ ?َ?ْ ?ُ?ُ?ٍ

“Dan jangan kamu mencukur kepalamu sebelum korban sampai ke tempat penyembelihannya. Jika ada di antaramu yang sakit atau ada gangguan di kepalanya (lalu dia bercukur), maka wajib atasnya membayar fidyah,iaitu berpuasa, atau bersedekah, atau berkorban.” [al Baqarah/2:196]

Dan sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam dalam hadits Ka’ab bin Ujrah, beliau Shallallahu ‘alaihi wa sallam berkata:

?َ??َ ?ِ?ْ ?َ?َ? ?ِ?ْ ?َ?ْ?ِ?ْْْْ ?َ?ُ?ِ?ْ?ُ ?ِ?َ? ???َّ?ِ?ْ ?َ ?ْ??ُ?َ?ُ ?َ?َ?َ??َ?ُ ?َ?َ? ?َ?ْ?ِ?ْ ?َ?َ??َ ?َ? ?ُ?ْ?ُ ?َ?َ? ?َ?َّ ??ْ?َ?ْ?َ ?َ?ْ ?َ?َ?َ ?ِ?ْ?َ ?َ? ?َ?َ? ?َ?َ?ِ?ُ ?َ??ً ؟ ?ُ?ْ?ُ ??َ ?َ?َ?َ?َ?ْ ?َ?ِ?ِ ???َ?َ?ُ.
“Aku mendapatkan gangguan di kepalaku, lalu aku dibawa ke Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam sedangkan kutu-kutu bertebaran di wajahku, lalu beliau berkata: “Tidak ku-sangka begitu parah apa yang telah menimpamu, apakah kamu mampu mendapatkan kambing? Aku menjawab :”Tidak”, maka turunlah ayat tersebut [al Baqarah:196]”.

Terdapat beberapa senarai pembahagian larangan dilakukan saat berihram lainya yang diperjelaskan secara ringkas seperti dibawah.Berikut beberapa larangan ihram yang boleh di berikan tumpuan oleh bakal-bakal haji inn syaAllah.

Pembahagian Larangan Ihram itu antaranya adalah:Pakaian
Ketika sedang ihram,jemaah haji selagi dilarang  memakai pakaian berjahit (lelaki) Ketika sedang dalam ihram,jemaah haji lelaki Tidak boleh menutup kepala (walaupun sekadar meletak sehelai kain atau kertas atau apapun yang dijadikan penutup kepala di agar boleh menutup kepala tanpa keperluan mendesak atau hal mustahak. Walaubagaimanapun terdapat keharusan menggunakan kaedah ini yang tidak dikenakan dam antaranya adalah: Berteduh dibawah pokok Menggunakan payung Berteduh dibawah khemah Bagi jemaah haji wanita,larangan menutup muka Tidak boleh memakai sarung tangan bagi jemaah haji lelaki mahupun wanita (kecuali memiliki keperluan bahawa sarung tangan itu amat mustahak baginya seperti penyakit pada tangan memelukan ia menutup atau bersarung tangan atau apa-apa keperluan yang dinilai amat penting.Walaubagaimanapun,jemaah lelaki mahupun wanita tidak dikira salah andai menyembunyikan tanganya disebalik tudung,skaf,atau kain ihram.

Kecantikan 
(lelaki dan wanita)
Tidak boleh memakai wangi-wangian Tidak boleh menyapu minyak Tidak boleh menanggalkan rambut atau mencukur rambut atau mencabut rambut Tidak boleh memotong kuku

Alam sekitar 
(Etika Adab)
Tidak boleh memburu binatang buruan Tidak boleh memotong atau merosakkan tumbuhan

Hubungan
Berkahwin, mengahwinkan atau menerima nikah Mukadimah persetubuhan (Bercumbuan suami isteri) Persetubuhan suami isteri

Firman Allah SWT: “Oleh yang demikian sesiapa yang telah mewajibkan dirinya ibadat haji itu, maka tidak boleh mencampuri isteri, tidak boleh membuat maksiat dan tidak boleh bertengkar dalam masa mengerjakan haji.....” (Al-Baqarah:197)

Mengambil falsafah daripada firman Allah SWT itu, haji adalah satu madrasah untuk mentarbiahkan manusia dengan menahan diri daripada dorongan kebiasaan dan hawa nafsu. Ia bukanlah satu tugas yang mudah tetapi memerlukan satu komitmen untuk mematuhi tata cara manasik haji. Ia juga memerlukan pengorbanan keselesaan yang bukan sedikit. Ini bertepatan dengan mafhum hadis bahawa “haji itu adalah jihad” iaitu dengan melawan hawa nafsu.

Terdapat beberapa 5 jenis kesalahan yang sering dilakukan jemaah haji sama ada secara sengaja atau secara tidak sengaja telah melakukan perkara larangan ihram tersebut.Misalnya adalah:

 Memakai bau-bauan atau minyak
 Memotong tiga kuku atau menanggalkan tiga helai rambut
 Memakai pakaian bercantum
 Menutup kepala bagi lelaki
 Menutup muka bagi wanita


Adapun bagi jenis-jenis dam atau denda atau sebutan lainya adalah kafarah,terdapat jenis-jenis dan kaedah membayarnya.Kebanyakan 5 bagi kesalahan di atas dikenakan dam takhyir taqdir.

Sila ikuti huraian ringkas Cara Membayar Dam Takhyir Taqdir 

createSnippet("summary8748168429508940537");
Hit: 0 Laman Asal

Notice: Undefined variable: w in /home/waktusolat/public_html/modules/mod_out/extract_main.php on line 66

Notice: Undefined variable: w in /home/waktusolat/public_html/modules/mod_out/extract_main.php on line 67

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /home/waktusolat/public_html/modules/mod_out/extract_main.php on line 67